Κλειδώνει το «πακέτο» ενίσχυσης της Ελλάδας με οπλικά συστήματα από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο γνωστοποιήθηκε και επισήμως σήμερα το πρωί στην Αθήνα με επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οπλικών συστημάτων που παραχωρούνται είναι η δωρεάν παραχώρησή τους, μαζί με τα 200 εκατ. από τα FMF.
Εν τω μεταξύ τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), έφτασε στο Κογκρέσο και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, με την οποία προτείνεται η πώληση F-35 στην Ελλάδα συνολικής αξίας 8,6 δις δολαρίων, τίμημα που ανταποκρίνεται στην επιστολή που είχε στείλει η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022 να ενημερωθεί για την πιθανή προμήθεια συνολικά σαράντα F-35 (20 και 20).
Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στην πιστοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (DSCA), όπως αυτή μεταβιβάστηκε κατά το τυπικό στο Κογκρέσο.
Η Αθήνα πρόκειται να παραλάβει επίσης δύο C-130 της αμερικανικής αεροπορίας, γεγονός που θα ενισχύσει τον προβληματικό στόλο μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Επίσης, θα παραχωρηθούν τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS, με λυμένα τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) κατά την εξέτασή τους (ενδιαιτήσεις, υψηλή κατανάλωση του κινητήρα και απουσία ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων).
Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται η προσθήκη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation, που αποτελεί ιταλικό σχέδιο δημιουργίας ενός στόλου συνολικά 20 πλοίων αυτής της κλάσης για το αμερικανικό ναυτικό. Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα για ένα πολεμικό πλοίο το οποίο θα διαθέτουν στο μέλλον ελάχιστες χώρες. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται, επίσης, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley (εκτός απροόπτου 62 οχήματα) και περιπολικά της αμερικανικής ακτοφυλακής που θα παραλάβει το Π.Ν. (ήδη έχει παραλάβει τέσσερα κλάσης Island).
Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να «φωτογραφίζει» τα τουρκικά F-16, σημειώνοντας πως λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες ασφαλείας των μελών της συμμαχίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στον κ. Μπλίνκεν σε επιστολή στην οποία, εμμέσως πλην σαφώς, θα τίθεται και το ζήτημα της ενίσχυσης της Τουρκίας με F-16, που πάντως πρέπει στη συνέχεια να περάσει και από τη διαδικασία του Κογκρέσου. Στην επιστολή του πρωθυπουργού αναμένεται να αναφέρεται ότι η Αθήνα χαιρετίζει την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας («Security Concerns») των μελών της συμμαχίας.
Παράλληλα, απεμπλέκεται και η διαδικασία προμήθειας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Τη Δευτέρα αναμένεται να παραλάβει την επιστολή αποδοχής για την έναρξη διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξει σε συμφωνία για προμήθεια αριθμού F-35, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας (LOA-Letter of Offer and Acceptance). Η αρχική LOA θα είναι προσχέδιο, καθώς απαιτείται να περάσουν 14 ημέρες από την επιστολή στο Κογκρέσο. Καθώς το συγκεκριμένο θέμα έχει πρακτικά ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, οι 14 ημέρες αποτελούν ουσιαστικά τυπικό χρονικό διάστημα. Δεν ισχύει το ίδιο για τα τουρκικά F-16, που πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση του Κογκρέσου.
Ως προς το περιεχόμενο της LOA, υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είχε ζητήσει την προμήθεια 20 και 20 αεροσκαφών τύπου F-35, ωστόσο ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι μετά τις διαπραγματεύσεις μικρότερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν και οι συζητήσεις για την προμήθεια 35 νέων ελικοπτέρων τύπου Black Hawk, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.