Ο πεντοζάλης του αποχωρισμού

Ο Πολάκης εξελίσσεται σε πρόβλημα για τον Κασσελάκη. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που μοιάζει με προδιαγεγραμμένη ρήξη

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελα να πιούμε δυο ρακές τον πόνο μας να πούμε και με τσι μαντινάδες μας τα βάσανα ξεχνούμε». Τους χαρούμενους δεκαπεντασύλλαβους που θα αλλάξουν το βαρύ κλίμα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Παύλο Πολάκη ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται, ωστόσο, μέρα με τη μέρα, πως τους δυο Χανιώτες δύσκολα πλέον τους χωράει το κτίριο της Κουμουνδούρου.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ψύχραιμες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να «κολλήσουν το γυαλί» ανάμεσα στους πρώην στενούς συνεργάτες, όμως, αυτό φαίνεται να μην είναι εύκολο. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, με αρκετούς να έχουν προβλέψει πως η συμπόρευση ήταν εξαρχής δύσκολη. Τους ένωσαν πολιτικά οι εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αποδείχτηκε, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πως επρόκειτο για μια στενή συνεργασία που θα είχε «ημερομηνία λήξης».

Το οξύ ύφος του Παύλου Πολάκη, οι διαφωνίες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και, τέλος, η ανοίκεια επίθεση κατά του γελοιογράφου της «Κ» Ηλία Μακρή δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του Στέφανου Κασσελάκη και στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να φτιάξει. Συνεπώς, οι ειρηνευτικές προσπάθειες προς τον πρόεδρο, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει έως τώρα, έχουν πέσει στο κενό. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, με το που επιτέθηκε στον σκιτσογράφο της «Κ», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δέχτηκε τα απαραίτητα τηλεφωνήματα από την Κουμουνδούρου. Παρά την επίσημη επίπληξη τίποτα δεν άλλαξε, καθώς λίγη ώρα μετά συνέχισε να συγκρούεται με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Δύο αναλύσεις

Υπάρχουν δύο αναλύσεις για το πώς κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι σήμερα. Ενας από τους λόγους που οι σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμειναν στο κόμμα και αρνήθηκαν εξαρχής να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως επικεφαλής των ΕΠΕΚΕ. Τότε ο νέος πρόεδρος φαινόταν να έχει διαλέξει «στρατόπεδο», με αρκετούς να θεωρούν ότι επιθυμεί να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα το συντομότερο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξε κάτι διαφορετικό. Η δεύτερη οπτική είναι πιο «ισοπεδωτική» και εκτιμά πως «αφού τελείωσε με τους μεν, τώρα θα καθαρίσει και τους δε». Εύκολο να ειπωθεί, δύσκολο να γίνει πράξη. Να απαλλάξει δηλαδή τον Παύλο Πολάκη από τα καθήκοντα του υπερσυντονιστή των τομέων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εστω και με το «περιτύλιγμα» ενός μίνι ανασχηματισμού και την προσθήκη νέων προσώπων συνολικά στο κόμμα. Ο νέος πρόεδρος έχει μπροστά του ένα πολύ κρίσιμο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα. Δεν τον συμφέρει να τον έχει απέναντί του στην κορυφαία κομματική διαδικασία, που η απόλυτη επικράτηση είναι μονόδρομος. Εχει δείξει, άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης πως δεν βαδίζει με βάση την πεπατημένη.

Το οξύ ύφος του βουλευτή Χανίων, οι διαφωνίες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και, τέλος, η ανοίκεια επίθεση κατά του Ηλία Μακρή δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο Παύλος Πολάκης συνεχίσει να «τραβάει το σχοινί», δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Και δεν θα μετρήσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά απεριόριστα το έργο του και την επιμονή του να «σπάει αυγά» και να κυνηγάει τη διαφθορά στην πολιτική. Δεν πέρασε απαρατήρητο, πάντως, ότι στην τελευταία του κόντρα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, την Πέμπτη, ο Παύλος Πολάκης περιορίστηκε σε μία μόνο ανάρτηση στα social media και μετά κινήθηκε θεσμικά εκδίδοντας ανακοίνωση, την οποία μοίρασε στα μέσα ενημέρωσης το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου. Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια προσπάθεια η χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε στον Ηλία Μακρή, αναρτώντας και τη φωτογραφία του, να μη θυμίσει τη σύγκρουση της περασμένης άνοιξης, που έβγαλε το κόμμα από τις «ράγες» των εκλογών. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Παύλος Πολάκης είχε επιτεθεί περίπου με τον ίδιο τρόπο σε δημοσιογράφους και δικαστές, προκαλώντας «σεισμό» στην Κουμουνδούρου, με τα όργανα του κόμματος να βρίσκονται σε συναγερμό. Ο Αλέξης Τσίπρας τελικά δεν τον διέγραψε, υποκύπτοντας στις πιέσεις που φέρεται να δέχτηκε.

Οι Σπέτσες έφεραν μόνο προσωρινά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Ο δρόμος είναι δύσβατος έως το συνέδριο και ακόμη πιο ανηφορικός έως τις εκλογές. Ο τρόπος να έρθει η δημοσκοπική ανάκαμψη αναζητείται και σίγουρα ένα νέο «σίριαλ» με τον Παύλο Πολάκη δεν πρόκειται να βοηθήσει. Τα στοιχεία από το τελευταίο κύμα των μετρήσεων που βγήκαν μέσα στην εβδομάδα (Metron Analysis, GPO, MRB, Marc) δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα περιφερειακά συνέδρια, που θα ξεκινήσουν άμεσα και οι καμπάνιες, οι οποίες σχεδιάζονται, αποτελούν μια ευκαιρία για συσπείρωση του κόσμου και υπάρχει αισιοδοξία. Το εσωτερικό δημοψήφισμα για τις ευρωεκλογές εκτιμάται πως θα αναδείξει τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα φέρνοντας νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Αυτό αναμένεται να γίνει και με την ανακοίνωση των 29 «think tanks».

Ο πρωινός καφές

Την προηγούμενη Κυριακή, η «Κ» ανέδειξε τις εισηγήσεις έως και τις πιέσεις που έχει δεχτεί ο Στέφανος Κασσελάκης για τη συγκρότηση του καθιερωμένου «πρωινού καφέ». Πάνω από τέσσερις μήνες στην προεδρία έχει επιλέξει να κινείται μόνος του χωρίς να χαράσσει με μια ομάδα στενών συνεργατών την ημερήσια κομματική γραμμή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο επιτελείο που θα έχει συντονιστικό ρόλο είναι σχεδόν έτοιμο. Η αλλαγή στερεοτύπων είναι το ζητούμενο, ωστόσο, η υλοποίηση των πολιτικών και η διαμόρφωση της καθημερινής ατζέντας απαιτούν τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Αυτός αναμένεται να είναι ο χαρακτήρας του νέου άτυπου σχήματος, που εκτός απροόπτου θα μοιράζεται σκέψεις, οπτικές, αφηγήματα και θα πίνει καφέ στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT