Η δεδομένη ανοχή που έδειξε το Μέγαρο Μαξίμου στον Μάκη Βορίδη, αποτελεί για τον ίδιο μία πολιτική νίκη, δημιούργησε ωστόσο ένα δεδικασμένο που δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Ηδη δύο υφυπουργοί, η Κεφάλα και ο Μπούγας, επιλέγουν επίσης την αποχή και αναμένουν –δικαιολογημένα– ίση μεταχείριση, δηλαδή να μη φύγουν από την κυβέρνηση, ενώ δύο ακόμα υφυπουργοί, οι Κελέτσης και Κεφαλογιάννης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας –που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια με τον Βορίδη– δηλώνει έτοιμος επίσης για αποχή. Μπορεί η αιτία να είναι οι υπαρκτές διαφωνίες του, αλλά σίγουρα η προνομιακή αντιμετώπιση του εσωκομματικού του αντιπάλου από το Μαξίμου έχει παίξει κομβικό ρόλο.
Τους ξεσήκωνε για αποχή
Με τούτα και μ’ εκείνα, η τελευταία χαρτογράφηση δείχνει πως έχει ανέβει ο αριθμός των βουλευτών που θα απέχουν στους 14, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 9. Ενας μάλιστα από τους βουλευτές θύμιζε σε πηγαδάκι με συναδέλφους του πως η κυβέρνηση είχε μιλήσει για μεγαλύτερη αυστηρότητα έναντι των υπουργών και τώρα ποιεί την νήσσαν στην περίπτωση Βορίδη. «Εμείς τι είμαστε δηλαδή; Οι κουτοί της υπόθεσης;» έλεγε ο ίδιος βουλευτής με τους υπόλοιπους να συμφωνούν, παραπέμποντας σε ένα σκηνικό που θύμιζε σκηνή από την ταινία «Η κόρη μου, η σοσιαλίστρια».
Στο παρά πέντε
Οπως σας έγραφα και χθες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει στάση αναμονής έναντι των βουλευτών και δεν θέλει να μπει –ακόμα τουλάχιστον– στη διαδικασία των τηλεφωνημάτων προς εκείνους που εμφανίζονται αναποφάσιστοι. Αυτό δεν σημαίνει πως στην τελική ευθεία δεν μπορεί να υπάρξουν κάποιες επαφές τουλάχιστον με βουλευτές για τους οποίους το Μαξίμου ενδιαφέρεται περισσότερο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν στη στήλη πως ο πρωθυπουργός θα απέχει από τις ζυμώσεις. Αυτό όμως που δεν αποκλείεται να κάνει, είναι την ημέρα της ψηφοφορίας να έχει συζητήσεις με βουλευτές στα πηγαδάκια του κοινοβουλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορεί να δούμε αλλαγές στην ψήφο στο παρά πέντε.
Το επιχείρημα Χατζηδάκη
Σε πιο προσωπικά ζητήματα μπήκε ο χειμαρρώδης Διονύσης Χατζηδάκης για να αντικρούσει το επιχείρημα νεοδημοκράτη βουλευτή, που έλεγε πως δεν μπορεί λόγω συνείδησης να ψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων. Η συζήτηση έγινε στο καφενείο της Βουλής και, όπως θα διαπιστώσετε, είχε όντως καφενειακό χαρακτήρα. «Ελα εδώ εσύ, που δεν μπορείς να ψηφίσεις», είπε ο Ναύαρχος. «Εχεις απατήσει ποτέ τη σύντροφό σου;» τον ρώτησε, με τον βουλευτή να απαντά με ειλικρίνεια «ναι, το έχω κάνει». «Εκεί δεν είχες θέμα συνείδησης ρε;» τον ρώτησε αυστηρά, με τους πολλούς παρευρισκόμενους να ξεσπάνε σε γέλια.
Σκληρή κατηγορία
Στα ψιλά πέρασε η σκληρή καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά την οποία είπε πως ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως αντίπαλο την άκρα Δεξιά και γι’ αυτό την πριμοδοτεί με τον τρόπο του. Στο παρασκήνιο δε, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει ακόμα χειρότερα, καθώς κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως για προσωπικό πολιτικό όφελος, παίζει με τη φωτιά της άκρας Δεξιάς και θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.
Η αποχή και οι εθνικές
Κυβερνητικό στέλεχος προσπαθούσε να ερμηνεύσει πάλι σε πηγαδάκι στη Βουλή, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης «έκαναν την γκάφα», όπως έλεγε, να καταψηφίσουν την τροπολογία για την επιστολική ψήφο που επέκτεινε το μέτρο στις εθνικές εκλογές. Μία ερμηνεία που έδινε ήταν πως οι Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές δεν θα έχουν τη συμμετοχή που θα έχουν στις εθνικές, καθώς εκ φύσεως οι ευρωεκλογές είναι πιο αδιάφορες. Αντίθετα στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή τους αναμένεται πολύ πιο μεγάλη, καθώς θεωρούν πως συμμετέχουν στην πορεία της χώρας. «Καταλάβατε τώρα γιατί τους πείραξε η τροπολογία;» πρόσθετε με σιγουριά.
Παρέμβαση Φάμελλου
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ένα από τα στελέχη που μπορεί να επηρέασαν τον ΣΥΡΙΖΑ προς την καταψήφιση όχι μόνο της τροπολογίας, αλλά και του σχεδίου συνολικά, είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, που το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του στα όργανα του κόμματος. Αυτό βέβαια που δεν ζύγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση καταλήγει εις βάρος του ίδιου του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καθώς διαταράσσει την προνομιακή του σχέση με την ομογένεια.
Μένει μέχρι να φύγει
Σε εκδήλωση του κρατικού μουσείου Αουσβιτς – Μπίρκεναου για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος βρέθηκε την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευαν η Δώρα Αυγέρη και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης τον οποίο την επόμενη περίοδο ακούμε ότι θα διαδεχθεί νέος διπλωματικός σύμβουλος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Καλπαδάκης πάντως από εκεί που δεν φεύγει, είναι από το πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον βοηθήσει στις διεθνείς του υποχρεώσεις και την οργάνωση του ιδρύματος που ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Προβλήματα στον πυρήνα
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα το τελευταίο διάστημα στον ηγετικό πυρήνα του, καθώς υπάρχουν σαφείς διαφορές. Οπως μου έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή, υπάρχει ένα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ στελεχών που συνιστούν αυτό που λέμε κεντρική διοίκηση, κάτι που βγήκε και στην επιφάνεια προ καιρού με τη Δώρα Αυγέρη να εκφράζει δημόσια διαφορετική άποψη από την ηγεσία. «Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα», αναφέρει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά που απλά δεν έχουν λάβει δημοσιότητα.
Σιωπή
Εξαφανισμένοι από τα κανάλια είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υλοποιώντας την εντολή του Μαξίμου που ήταν πως όποιος θέλει μπορεί να διαφωνεί, αλλά να μην κάνει καμπάνια κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Σε καραντίνα Σκουρλέτης – Φίλης
Εξαφανισμένοι όμως από τη δημόσια συζήτηση είναι και οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Τα δύο στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν έχουν τον χώρο που είχαν στα μίντια καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος θέλει να προτάξει νεότερα πρόσωπα.
Περισσότερο Κέντρο, λιγότερη Αριστερά
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για τον χώρο της Αριστεράς είναι αποκαλυπτικές για το τι περιμένουν οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει υποχωρήσει σταθερά στην τρίτη θέση. Συγκεκριμένα, ζητούν στροφή στην Kεντροαριστερά και όχι στην Αριστερά, η οποία φαίνεται πως έχει ταβάνι, δικαιώνοντας την τριανδρία Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου και Ζαχαριάδη για μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές. Η τάση πάντως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερο Κέντρο και λιγότερη Αριστερά, φαίνεται και στα ποσοστά της Νέας Αριστεράς, καθώς η αριστερή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% που δεν της δίνει έως τώρα το εισιτήριο για τη Βουλή.