Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους για το αγροτικό

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους για το αγροτικό

Μέτωπο κατά της κυβέρνησης συγκροτεί η αντιπολίτευση για το αγροτικό, βλέποντας πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτωπο κατά της κυβέρνησης συγκροτεί η αντιπολίτευση για το αγροτικό, βλέποντας πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο κομματικός μηχανισμός έχει «ανάψει τις μηχανές», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισκέπτεται την Παρασκευή την «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη. Θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους συνεταιρισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανάρτησή του ανέφερε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα όχι λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας, που λέει ο πρωθυπουργός, αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας. Αναλύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%. Στο αγροτικό ρεύμα θα έπρεπε να έχει μπει ένα πλαφόν στα 7 σεντς την κιλοβατώρα. Θέλουμε να επιδοτήσουμε ζωοτροφές και λιπάσματα έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί». Ο κ. Κασσελάκης συμπλήρωσε πως στον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, ενώ για τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία τόνισε ότι πρέπει να λογοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Κώστας Αγοραστός για τα ευρώ που χάθηκαν.

Στον προγραμματισμό του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνεται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο σε Φλώρινα και Καστοριά, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος στην Κοζάνη. Το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες, καθώς και το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας. Oλα τα προβλήματα – αιτήματα των αγροτών θα αναλυθούν στο δεύτερο περιφερειακό συνέδριο που θα γίνει στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, με τον τομεάρχη Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, να έχουν πιάσει δουλειά. Ο βουλευτής Λάρισας σε δήλωσή του για τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα ανέφερε: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Ζητούμε την έκδοση λογαριασμών του ρεύματος δυο φορές τον χρόνο για αγρότες και κτηνοτρόφους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του έγραψε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα όχι λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας.

Και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η κυβέρνηση είναι αρκετά στριμωγμένη, καθώς αδράνησε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με αιτήματα των αγροτών. Χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποσπασματικά. Στην «Agrotica» σχεδιάζει να βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρμόδιος τομεάρχης της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλης Χνάρης, δήλωσε: «Η συστηματικά λανθασμένη αγροτική της πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να δώσει στους παραγωγούς μας αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα τους αξίζει, άμεσα και έγκαιρα, χωρίς άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις και όχι να τους καθιστά επαίτες της μικροπολιτικής της».

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ: «Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες».

«Στο Νταβός ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να εξαφανίσει αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Ολα τα υπόλοιπα είναι ψίχουλα για έναν λαό ο οποίος είναι υπερήφανος», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κριτική για τον δεύτερο κύκλο της αρωγής προς τους αγρότες άσκησε και η Νέα Αριστερά: «Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιό τους να καταστρέφεται ολοσχερώς, δεν έχουν λάβει καν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζουν το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης», υπογραμμίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT