Το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στα μπλόκα

Το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στα μπλόκα

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση της αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει άμεσα το θέμα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι αντιδράσεις των αγροτών μπορούν αφενός να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα ενόψει ευρωεκλογών και αφετέρου να δημιουργήσουν ρήγμα με μια πολυπληθή κοινωνική ομάδα, η οποία στις τελευταίες εθνικές εκλογές έδωσε ποσοστό 48% στη Νέα Δημοκρατία.

Η βούληση αυτή καταγράφηκε ξεκάθαρα και στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα) την αύξηση της κρατικής αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας από 5.000 έως 10.000 ευρώ, αυξάνοντάς τα από τις 2.000 που ήταν έως τώρα, δίνοντας παράλληλα δίκιο στις αντιδράσεις. «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας», είπε, προσθέτοντας πως τον έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επιπλέον πως υπήρχαν καθυστερήσεις στο θέμα της απαλλαγής από το ρεύμα, καταλήγοντας όμως πως «το κάναμε».

Για να εξευμενίσει δε περαιτέρω τον αγροτικό κόσμο, θύμισε τα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του έως σήμερα, όπως η μείωση της φορολογίας, η μείωση φόρου πετρελαίου, η μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό παράθυρο για επιπλέον μείωση του φόρου πετρελαίου το 2024.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει έρθει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε μόνο ακροθιγώς στο θέμα του γάμου των ομοφύλων, ένδειξη πως θέλει να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Για την αναθεώρηση του άρθρου 16 είπε πως η «πολιτική μας είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από 4 χρόνια», ενώ για τις καταλήψεις σημείωσε πως «είναι μια παράνομη πράξη» και «μια δημοκρατική διαδικασία, όπως η συνέλευση των φοιτητών, δεν μπορεί να αποφασίζει μια παράνομη πράξη». Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει είναι δεδομένη και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει προχωρήσει έως το τέλος Φεβρουαρίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

Οσον αφορά το θέμα των προηγούμενων ημερών, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, όχι τυχαία, να μιλήσει ελάχιστα, κλείνοντας το ζήτημα παραιτήσεων των υπουργών που θα διαφωνήσουν. «Σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, υπάρχουν διαφωνίες υπουργών με νομοθετήματα των κυβερνήσεων», είπε.

«Καμπανάκι» για αλαζονεία

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση και συγκεκριμένα την αντιπολίτευση, είπε πως είναι δικό της θέμα να λύσει τα προβλήματά της, χτυπώντας ωστόσο «καμπανάκι» και στο δικό του κόμμα. «Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας, όταν ένα κόμμα μπορεί να καταγράφει τριπλάσια ποσοστά από το επόμενο κόμμα, είναι ορατός. Είναι δική μου υποχρέωση να μην υπάρξει στα κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια λογική», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις επικείμενες ευρωεκλογές, έδωσε και το πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα του σε μια εκλογική μάχη που εξ ορισμού έχει ιδιαιτερότητες, καθώς εύκολα μπορεί να προσελκύσει ψήφο διαμαρτυρίας. «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της Ευρώπης και αποδείξαμε πως όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να την υποστηρίξουμε την Ελλάδα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Αυτά πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές», είπε, δίνοντας ένα πρώτο αφήγημα.

Στην Τουρκία τον Μάιο

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το αυτονόητο: «Οτι δηλαδή η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικούς εξοπλισμούς κατά της Ελλάδας», κάτι που πιστεύει πως εξασφαλίζεται από το γεγονός πως «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές» και οι αμερικανικοί εξοπλισμοί που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία «δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως πρόθεσή του είναι να επισκεφθεί την Αγκυρα τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT