Εντός και Εκτός: Η νέα διοίκηση της ΕΑΒ και οι προκλήσεις

Εντός και Εκτός: Η νέα διοίκηση της ΕΑΒ και οι προκλήσεις

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο εμπρησμός αυτοκινήτου υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο χθες τα ξημερώματα προκαλεί εύλογη ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι η δεύτερη παρόμοια επίθεση έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο (φθινόπωρο 2022). Οι ζημιές ήταν μόνο υλικές. Κατά την προηγούμενη δεκαετία έχουν καταγραφεί κι άλλες επιθέσεις, κυρίως από αντιεξουσιαστικές ομάδες. Οπως λένε πηγές με γνώση της κατάστασης στη γερμανική πρωτεύουσα, δεν είναι μόνο η Αθήνα που ανησυχεί για τους διπλωμάτες της. Μέλη των διπλωματικών αποστολών στο Βερολίνο γενικά έχουν ζητήσει κατά καιρούς από τη γερμανική κυβέρνηση τα οχήματά τους να μη φέρουν διπλωματικές αλλά συμβατικές πινακίδες, προκειμένου να αποφεύγονται αυτού του είδους οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στην πολιτική σύγκρουση για τον Κάμπο συμμετέχουν όλοι, αλλά το ΠΑΣΟΚ σέρνει τον χορό, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη –ενδεχομένως ορθώς– θεωρούν ότι δίχως την περιφέρεια το κόμμα δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οραματίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Οι αγρότες ορθά διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους με ισχυρό τρόπο και η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα», είπε χθες (Action 24) ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, εκτιμώντας πάντως ότι δεν πρέπει τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα, δηλαδή στο κλείσιμο των δρόμων. Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση της πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας για τις ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel». Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε και στις εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας για τη διετή αναστολή πληρωμών των λογαριασμών του ρεύματος. «Είναι σημαντικό ότι δεν θα υπάρχει διακοπή ρεύματος και θα υπάρχει ρύθμιση που θα φτάνει στην 7ετία. Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση και την έξαρση αυτών των κινητοποιήσεων. Παρά τα αιτήματα εκτιμούμε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές κινήσεις για στήριξη», υπογράμμισε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος (ε.α.), ανακοινώθηκε χθες και επισήμως ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ. Με 35 χρόνια πορείας στο Πολεμικό Ναυτικό και σε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΕΘΑ, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της ΕΑΒ για την υπόσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δίχως την εύρυθμη λειτουργία της και οι τρεις κλάδοι είναι στην πραγματικότητα «κουτσοί». Το πρώτο έργο που πρέπει να καταφέρει να παραδώσει το νέο διοικητικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, είναι, βέβαια, να αποκρυπτογραφήσει την πραγματική κατάσταση της ΕΑΒ η οποία –σαν να μη συμβαίνει τίποτα–εξέδιδε τα προηγούμενα χρόνια ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το υπόλοιπο Δ.Σ. απαρτίζουν: αντιπρόεδρος η πρόεδρος (ε.τ.) του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου. Εντεταλμένοι σύμβουλοι, αρμόδιος για θέματα παραγωγής και εργοστασίων (COO) ο αντιπτέραρχος (ε.α.) Γιώργος Καραδήμας και αρμόδιος για οικονομικά θέματα και επιχειρησιακή αναδιάρθρωση (CRO) ο μηχανολόγος Δημήτρης Σκαλαίος. Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής ορίζεται η οικονομολόγος Ιουλία Πανταζοπούλου, ενώ ως ανεξάρτητα εκτελεστικά μέλη το Δ.Σ. συμπληρώνουν ο αντιναύαρχος (ε.α.) Γιάννης Κορακάκης, ο οικονομολόγος Γιώργος Παπαγεωργαντάς, η δικηγόρος Δήμητρα Φραγκισκάκη και ο μηχανολόγος Νεκτάριος Μπανάκας. Η επιτυχής επανεκκίνηση της ΕΑΒ θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις Ενοπλες Δυνάμεις του 2030.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Ιμια. Το ξημέρωμα στις 05.30 το ελικόπτερο «ΠΝ 21» απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» προκειμένου να διαπιστώσει αν στη δυτική Ιμια έχουν αποβιβαστεί Τούρκοι καταδρομείς. Κατά την επιστροφή, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο συνετρίβη στο νερό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τρία μέλη του πληρώματός του, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός. Εχουν συμπληρωθεί από τότε 28 χρόνια και οι μνήμες παραμένουν νωπές. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν περισσότερες της μιας φάσεις. Οι θιασώτες της θεωρίας του αενάως κινούμενου εκκρεμούς θα υποστηρίξουν ότι η τρέχουσα ύφεση θα ακολουθηθεί αναπόφευκτα από νέο γύρο έντασης. Η ελληνική διπλωματία είναι καταδικασμένη να πιστεύει ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα γίνει ένας εποικοδομητικός παράγοντας στην περιοχή. Και, όπως πράττει, να προετοιμάζεται την ίδια στιγμή για τα χειρότερα, ακόμη κι αν δεν έλθουν ποτέ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρεμβαίνει ως σχολιαστής της επικαιρότητας. Την ώρα που τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται, ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας». Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς που, ως κόμμα το οποίο επιχειρεί να ανταγωνιστεί σε τόνους την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αναζητεί ακροατήριο και στον αγροτικό κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT