Ανοιξε η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκάλπες

Ανοιξε η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκάλπες

Η διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος που θα διεκδικήσουν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών έχει μπει η Κουμουνδούρου μετά και τη χθεσινή ανάρτηση στον «isyriza» της ειδικής πλατφόρμας –σε μπλε φόντο– που καλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Μία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που δεν υπήρχε παλιά: ο υποψήφιος να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει τη διαδικασία και να υποβάλει την αίτησή του.

Τα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα, ωστόσο κάποιες βασικές λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα χρονικό διάστημα, με ορίζοντα πως μέσα στον Μάρτιο θα διεξαχθεί το εσωτερικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει πέσει στο τραπέζι το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί ανά περιφέρειες, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη. Στόχος των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι να υπάρχει εκπροσώπηση από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σαράντα κενές θέσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ευρωλίστα, καθώς οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά προκρίνονται αυτομάτως.

Τις συμμετοχές θα τις συγκεντρώσει η Πολιτική Γραμματεία και μέσω επιτροπής που θα συσταθεί θα αξιολογηθεί μια «short list» που θα πάρει το «εισιτήριο» για να συμμετάσχει στη διαδικασία του εσωτερικού δημοψηφίσματος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαδικτυακό. Ολα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Πολιτικής Γραμματείας. Υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προτάξει την αντίθεσή του στο σύστημα της πανελλαδικής σταυροδοσίας που νομοθετήθηκε από το 2014 και μετά.

Σε αυτό το περιβάλλον η ονοματολογία ήδη φουντώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα στελέχη που ενδεχομένως θα μπουν στην προκριματική κούρσα. Πιο «κλειδωμένοι» φέρεται να είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, η Διάνα Βουτυράκου, αλλά και η Δώρα Τσαμπάζη, που βρέθηκε στις Σπέτσες για να συμβουλέψει τους βουλευτές σχετικά με την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αρμόδια ομάδα που θα συγκροτηθεί. Τις τελευταίες ημέρες, έντονα ακούγονται τα ονόματα της Δώρας Αυγέρη και του Γιώργου Τσίπρα, ενώ οι φήμες φούντωσαν για τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά όταν ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε μαζί του σε εστιατόριο τον Νοέμβριο. Κάποιοι εκτιμούν πως η προοπτική να τεθεί ο Διονύσης Τεμπονέρας σε «τροχιά Βρυξελλών», λόγω της υψηλής δημοτικότητάς του στο κόμμα, αλλά και ως ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος, θα έδινε έναν ενωτικό τόνο.

Η ΓΣΕΕ

Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Παναγόπουλο δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. «Το γυαλί είχε ραγίσει» αρκετά κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2022, που τα μέλη της Συνομοσπονδίας πέρασαν την πόρτα της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν έδωσε το «παρών». Ο Στέφανος Κασσελάκης προσανατολίζεται στο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη συνάντηση που προγραμματίζεται σήμερα. Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία με θέμα το συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT