Στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης ο Παύλος Πολάκης με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. «Ή πρέπει να σιωπήσεις ή να πεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή», έλεγε ο Πυθαγόρας που εκτός από φιλόσοφος ήταν και άριστος γεωμέτρης. Και για τα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα μπορούσε να γράψει ένα νέο θεώρημα για την «κάθετη πτώση εις το τετράγωνο» του κόμματος.
Παρά τις διαψεύσεις από την Κουμουνδούρου, αλλά και από τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη, το επεισόδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Xανιώτη βουλευτή, στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση των συζητήσεων που έγιναν, επιβεβαιώνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρώην στενό συνεργάτη του, ο οποίος τελικά αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Για το αν φέρεται να τον προέτρεψε να αφήσει και τη θέση του υπερσυντονιστή της Κ.Ο., οι απόψεις διίστανται.
Η «Κ» από την προηγούμενη Κυριακή είχε αναφερθεί τόσο στο «γυαλί» που έχει «ραγίσει» ανάμεσα στους δύο άνδρες, όσο και στις ειρηνευτικές προσπάθειες που έγιναν και έπεσαν στο κενό. Και το ερώτημα για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πατήσει το κουμπί» πριν από το συνέδριο, παραμένει στο τραπέζι.
Group therapy
Στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τόνιζαν πως ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε μια τόσο μεγάλη «βεντάλια» θεμάτων με τοποθετήσεις απέναντι σε πολιτικές και επιλογές που έχει κάνει το κόμμα. Για την αντιμετώπιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της κυβέρνησης και την ανάληψη της διοίκησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, την καταψήφιση της επιστολικής ψήφου, την εξαγγελία μέτρων από το κόμμα χωρίς κοστολόγηση, την απουσία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ από τις κινηματικές πρωτοβουλίες αγροτών – φοιτητών, αλλά και την επιλογή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ποια ήταν η φράση που φέρεται να ειπώθηκε; Πως υιοθετούνται θέσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν συμβαδίζουν με τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στέλεχος, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε στην «Κ» πως όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ηγεσία χωρίς να έχει προηγηθεί ζύμωση. Και η μη ανακοίνωση της συγκρότησης του Πολιτικού Κέντρου φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει πολλούς.
Δημοψήφισμα
Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων, που το επόμενο διάστημα θα τεθούν ως έντονοι προβληματισμοί. Μια συζήτηση που θα ανοίξει αφορά τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας; Και πώς θα μείνει κρυφή η κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με τους σταυρούς που πήραν; Είναι αυτονόητο πως οι πρώτοι των πρώτων θα έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει μπει στο τραπέζι η πρόταση το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί ανά περιφέρεια εξαιρώντας την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Για τις δύο μεγάλες πόλεις προτείνεται να μείνουν γύρω στις 10 θέσεις ανοιχτές, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να «απαντήσει» στον «ανταγωνισμό» ακόμα και την τελευταία στιγμή με ηχηρά ονόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Ζαχαριάδης στη συνεδρίαση της Πέμπτης επεσήμανε πως το κόμμα πρέπει να βγει μπροστά το επόμενο διάστημα, καταγγέλλοντας το σύστημα της πανελλαδικής σταυροδοσίας που προσβάλλει τη δημοκρατία και ευνοεί μόνο τους celebrities, ζητώντας την επαναφορά της λίστας.
Ο Γιάννης Ραγκούσης την Πέμπτη «αρπάχτηκε» με τον Παύλο Πολάκη για τους ακοστολόγητους σχεδιασμούς για διπλασιασμό των αμοιβών των υγειονομικών. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε «όχι» σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο. Η Ρένα Δούρου επεσήμανε την ερώτηση που έκανε προς τον Γ. Γεραπετρίτη στη Βουλή για το στρατηγείο της Λάρισας πως «ούτε πρόθυμοι ούτε αγκιστρωμένοι είμαστε, αλλά είμαστε μια σοβαρή χώρα» και φέρεται να χτύπησε ένα καμπανάκι για δηλώσεις στελεχών στα μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες της «Κ» μιλούν και για ένα μικρό «τζαρτζάρισμα», Κασσελάκη – Παππά, όχι για πολιτικό ζήτημα, που πιο πολύ έδειξε το τεταμένο κλίμα που υπάρχει. Οταν οι δύο «πυλώνες» που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα του Σεπτεμβρίου δείχνουν να κρατούν διακριτές αποστάσεις, τα μηνύματα ενόψει του συνεδρίου δεν είναι καλά. Από τη στάση του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάνει πολύ λίγες και επιλεκτικές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα και την εβδομάδα που πέρασε ξεκαθάρισε πως «όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογές».
Διακριτές αποστάσεις και από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογές».
Αυτό που έγινε πραγματικά στην Κουμουνδούρου την εβδομάδα που πέρασε ήταν το εξής: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε μια αντιπολιτευτική ατζέντα πριν ανέβει στην Agroticα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους, του τουρισμού, του επισιτισμού και της ΓΣΕΕ και το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη ήρθε και τα «γκρέμισε» όλα. Εργο «χιλιοπαιγμένο» από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο διαφορετική είναι η ζημιά όταν το κόμμα έχει αφετηρία το 32% και άλλη, όταν παλεύει να κρατηθεί σε διψήφιο ποσοστό.
Κι έρχεται συνέδριο
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον προσανατολισμό του και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Μόνο ένα ανοιχτό συνέδριο με αυστηρή αυτοκριτική που θα περιλαμβάνει και τον ιστορικό κύκλο που κλείνει για το κόμμα, μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά. Αυτή τη στιγμή οι παραδοσιακοί αριστεροί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν διασκορπιστεί, εκτός από την γκρίζα ζώνη, στο ΚΚΕ, στην Πλεύση Ελευθερίας, στη Νέα Αριστερά, και στο ΜέΡΑ25. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρει πίσω και σε αυτό το σημείο ανοίγει η κουβέντα, αν η στροφή προς το κέντρο και η πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου για «μετακόμιση» στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες είναι μονόδρομος.
«Τρίχρωμο» πάνελ από Τεμπονέρα
Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει ήδη στα «σκαριά» μια εκδήλωση που θα συζητηθεί πολύ. Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη Νέα Αριστερά έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους βαριές κουβέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Φεβρουαρίου «ψήνεται» να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστουδουλάκης και η Εφη Αχτσιόγλου. Τρία νέα στελέχη με μετριοπαθή λόγο, τα οποία είναι μεταξύ αυτών που αποτελούν κατά κοινή ομολογία το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Με πιθανό τίτλο «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων», η συγκεκριμένη εκδήλωση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «οδηγό» για τη συζήτηση που θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί με την πρωτοβουλία του να πλαισιώσει τη γνωστή πρότασή του για τη διαμόρφωση του «Μετώπου Δημοκρατίας» με μία εις βάθος κουβέντα για την επόμενη ημέρα των δημοκρατικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή μάλιστα πολλών κοινωνικών φορέων.
Το πράσινο φως για αυτή την κουβέντα έχει ανάψει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς με φόντο την «εξοβελισμό» του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση έχει πει το «ναι» στον διάλογο με νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.