Στον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα γήπεδα, καθώς και σε όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την κυβερνοασφάλεια, επισημαίνοντας πως μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι κυβερνητικές σελίδες έχουν δεχθεί εκατομμύρια επιθέσεις.
«Θα σας πω μόνο ένα νούμερο που τα λέει όλα. Την τελευταία εβδομάδα, οι κυβερνητικές σελίδες στη χώρα μας δέχθηκαν 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις, με πρώτο το site του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες αποκρούστηκαν με επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει πως πάντα θα συμβαίνει αυτό, σε ένα κόσμο που διασυνδέεται όλο και περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στους κινδύνους απάτης και παραπλάνησης στο διαδίκτυο, ο υπουργός έκανε λόγο για «ψεύτικα βίντεο, deep fake, φτιαγμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη, στα οποία μπορεί ένας βουλευτής, ένας παρουσιαστής να λέει οτιδήποτε ή να πουλάει οτιδήποτε».
Πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολη η προσέγγιση της πλατφόρμας προκειμένου να κατέβει ένα τέτοιο βίντεο, απάτη ή πληροφορία η οποία δεν είναι ορθή. Πλέον έρχεται η Ευρώπη να κάνει πλέον μια συγκεκριμένη δομή η οποία μέσα σε ελάχιστες ώρες θα μπορεί να ειδοποιεί τον πάροχο και αυτός είναι αναγκασμένος να κατεβάσει οποιαδήποτε ψευδή είδηση ή πληροφορία», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες πλέον δεν θα είμαστε μόνοι».
«Με το νομοσχέδιο, οι τέσσερις διαφορετικοί πυρήνες που είναι σήμερα αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, προκειμένου και η Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής αλλά και να εναρμονιστούμε με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, έτσι ώστε πλέον να καλύπτουμε όχι μόνο 70 φορείς που είναι σήμερα υπόλογοι σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αλλά 2.000 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κρίσιμων υποδομών οι οποίοι θα πρέπει πλέον να ακολουθούνε συγκεκριμένα βήματα», είπε αναφορικά με το σχετικό νομοσχέδιο.
Γήπεδα: Ταυτοποίηση «μέσω κινητού»
Εξηγώντας το πώς θα ανοίξουν τα γήπεδα, μία ημέρα πριν την παρουσίαση που θα πραγματοποιήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ανέφερε: «Το τρίπτυχο για τη νέα πραγματικότητα των γηπέδων έχει να κάνει με τη νέα νομοθέτηση η οποία έγινε: κάμερες στα γήπεδα. Τα γήπεδα προετοιμάζονται γι’ αυτό, καθώς και ταυτοποίηση εισιτηρίου. Είχαμε ήδη ψηφιακό εισιτήριο αλλά δεν υπήρχε ταυτοποίηση».
«Αυτό ακριβώς που θα παρουσιάσουμε είναι όλη αυτή η ροή που θα ακολουθείται, προκειμένου άνθρωποι που θα μπουν με τα παιδιά τους, άνθρωποι που θα συνοδεύουν παιδιά φίλων, ηλικιωμένοι, καθώς και άνθρωποι που δεν ζουν στην Ελλάδα, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα με ασφάλεια, αλλά και παράλληλα να ξέρουμε ποιοι είναι και πώς μπαίνουν στο γήπεδο», ανέφερε.
«Για να μην πρέπει η αστυνομία να διαθέτει εκατοντάδες αστυνομικούς κάθε Κυριακή στα γήπεδα, όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσω του κινητού, που θα είναι και το μέσο με το οποίο θα ταυτοποιούμαστε και θα μπαίνουμε στο γήπεδο», συμπλήρωσε.