Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αντιδράσεις ή στάση αναμονής από τα κόμματα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αντιδράσεις ή στάση αναμονής από τα κόμματα

Για δίδακτρα από την «πίσω πόρτα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – «Κόκκινη γραμμή» ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων για το ΠΑΣΟΚ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είδαν θετικά στην αντιπολίτευση τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη για την έναρξη λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος τομεάρχης της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Ρήγας, ανέφερε πως «η κυβέρνηση, με το σχέδιο που παρουσίασε, προβλέπει ξεκάθαρα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβιάζοντας κατάφωρα το αρ. 16 του Συντάγματος. Φέρνει δίδακτρα από την “πίσω πόρτα”. Δηλώνει πως θα καθιερώσει νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που αυξάνει εκθετικά τον αριθμό εξετάσεων στο λύκειο, ενισχύει τη διαπλοκή και ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία». Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, μιλώντας για παραβίαση του Συντάγματος. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιοποιήσει τη δική του πρόταση για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Είναι, όμως, ενιαίο το «μπλοκ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Πέτρος Παππάς έχει εκφράσει και στο παρελθόν επιφυλάξεις. Στο ACTION 24 δήλωσε: «Εγώ είμαι από μία μειοψηφία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει πει ότι θεωρώ ότι μπορεί να διατυπωθεί αλλιώς το άρθρο 16 και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει στη συζήτηση, είναι προσωπική μου άποψη αυτή», διευκρίνισε. Αίσθηση είχε προκαλέσει και η αναφορά του Χάρη Μαμουλάκη στο ONE περί διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, με τον ίδιο να σημειώνει λίγο αργότερα πως αναφερόταν στην έσχατη λύση και στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Από το ΠΑΣΟΚ αναμένουν να δουν το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου καθώς, όπως τονίζουν κομματικές πηγές, η παρουσίαση που έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν μια επανάληψη όσων έχει πει προφορικά. Το ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αν πραγματικά διασφαλίζεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που βάζουν.

Σε υψηλούς τόνους από το ΚΚΕ, ανέφεραν πως «τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, το δίκαιο αίτημα “να μην κατατεθεί” πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία».

«Φοιτητές δύο ταχυτήτων»

Από τη Νέα Αριστερά τονίζουν πως «η ίδρυση ιδιωτικών σχολών οδηγεί στον μαρασμό του δημόσιου πανεπιστημίου και στην κατάρρευση των πανεπιστημίων στην περιφέρεια. Δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων, υποβαθμίζει την παραγόμενη γνώση και την έρευνα. Οι σημερινές ντρίπλες του υπουργού Παιδείας δεν θα κάμψουν τον αγώνα για ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό, ισχυρό, δημόσιο πανεπιστήμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT