ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις

ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις

Σήμερα η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Στόχος να είναι λιγότεροι από δέκα οι βουλευτές που δεν θα το υπερψηφίσουν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα αναβολή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έγιναν προσπάθειες τις προηγούμενες ημέρες να μεταπεισθούν κάποιοι από τους βουλευτές που εξέφρασαν μεν ενστάσεις στην προηγούμενη συνεδρίαση, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αρνητικοί έναντι της προοπτικής να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια οι βουλευτές που τελικά δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο να κατευθυνθούν στην αποχή και να μην το καταψηφίσουν. Ενα άτυπο στοίχημα που έχει τεθεί είναι να είναι λιγότεροι από δέκα.

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που παραπέμπει στις προγραμματικές και συνεδριακές θέσεις του κόμματος υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Θεωρείται, ωστόσο, σημαντικό να διατηρήσει η Κ.Ο. στάση συνεπή σε σχέση με το προοδευτικό πρόσημο που το κόμμα επιθυμεί να προβάλει. Δεν φαίνεται, πάντως, να έχουν αλλάξει γνώμη αναφορικά με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν στην προηγούμενη συνεδρίαση η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Δεν αναμένεται, επίσης, αλλαγή στάσης από τους βουλευτές Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Σταύρο Μιχαηλίδη, Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ. Επιφυλάξεις και προβληματισμό είχαν εκφράσει στην προηγούμενη συνεδρίαση και οι Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανόλης Χνάρης, Ελένη Βατσινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κυρίως οι βουλευτές της περιφέρειας που εμφανίζονται περισσότερο αρνητικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, την τελική απόφαση επηρεάζει η στάση των βουλευτών της Ν.Δ. στις ίδιες περιφέρειες, καθώς η σύγκριση από το εκλογικό σώμα είναι άμεση.

Βουλευτής που εκλέγεται σε νομό της περιφέρειας αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα από εκείνους μεγαλύτερης ηλικίας, που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα σύρεται σε επιλογές που επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να ανοίξει το θέμα χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση. Σε άλλες περιπτώσεις συναξιολογείται και η πίεση που ασκείται από την πλευρά της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα σε περιφέρειες όπου οι τοπικοί μητροπολίτες εκφράζουν μεγαλοφώνως και δυναμικά τις αντιρρήσεις τους και εμφανίζονται να έχουν διαμηνύσει στους τοπικούς βουλευτές ότι η στάση τους θα συναξιολογηθεί από το εκκλησιαστικό ακροατήριο.

Οσον αφορά τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που έχουν συγκεντρωθεί ως ερωτήματα και θα επιχειρηθεί να απαντηθούν στη σημερινή συνεδρίαση, επικεντρώνονται πρωτίστως στο ζήτημα της παρένθετης κύησης. Οι διαφωνούντες κάνουν λόγο για «διάτρητο καθεστώς», που θα διαμορφώσει συνθήκες εμπορίας και εκμετάλλευσης για ευάλωτες γυναίκες, ενώ θέτουν και ερωτήματα για τα δικαιώματα των παιδιών από παρένθετη κύηση, με βάση σχετική έκθεση της UNICEF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT