Ενα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρεί χθες σε μια ποιοτική αλλαγή στη ρητορική του, αφήνοντας για πρώτη φορά αιχμές για τη στάση των αγροτών. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το Χαϊδάρι, έστειλε αυστηρό –για πρώτη φορά– μήνυμα στους αγρότες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του», ζητώντας διάλογο μεν, με ανοιχτούς δρόμους δε. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός έθεσε για πρώτη φορά τους αγρότες προ των ευθυνών τους, με μια αναφορά που απευθυνόταν στο σύνολο των πολιτών. Σε άλλο, δε, σημείο ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς «να μην αισθάνεται ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα», στηλιτεύοντας το κλείσιμο των δρόμων.
Τα παραπάνω αποτελούν μια σαφή διαφοροποίηση της κυβερνητικής στάσης, για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει από το βράδυ της Τρίτης μιλώντας με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο. Εκεί με μια πολύ σύντομη, αλλά στοχευμένη αναφορά έθεσε το θέμα σε διαφορετική βάση στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους αγρότες. Συγκεκριμένα λέγοντας πως την προηγούμενη τετραετία οι αγρότες έλαβαν 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές τους, έθεσε και την παράμετρο της ίσης αντιμετώπισης, θυμίζοντας πως αυτά τα χρήματα που πήραν οι αγρότες προήλθαν από τη φορολόγηση των πολιτών. Συνεπώς η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στα αιτήματα των αγροτών υπαγορεύεται τόσο από τα δημοσιονομικά περιθώρια όσο και από την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς η απόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να κατευθύνεται μόνο σε μία κοινωνική ομάδα που έχει τη δύναμη της πίεσης με τα τρακτέρ.
«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά χθες του Δημήτρη Τσιόδρα (Παραπολιτικά 90.1 FM), με την οποία άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, εφόσον οι αγρότες συνεχίσουν να κλείνουν δρόμους. «Το δικαίωμα της μετακίνησης πρέπει να διασφαλιστεί και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να το διασφαλίσει, από εκεί και πέρα έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά. Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως το Μαξίμου έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα περιθώριά του και απλώς αναμένει το πώς θα κινηθούν οι αγρότες από εδώ και στο εξής. Είναι βέβαιο πάντως ότι οι επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνουν ένα σκληρό μπρα ντε φερ, με τους αγρότες να αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Την ίδια ώρα που το μέτωπο των αγροτών είναι ενεργό, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αποτελεί ακόμη μία μεγάλη μάχη, όμως με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση και εδώ έχει δείξει προσώρας λελογισμένη αυστηρότητα, με τα ΜΑΤ να σπάνε κάποιες καταλήψεις ανά την Ελλάδα, όμως η ρητορική κρατιέται χαμηλά. Οσο προχωρούν οι ημέρες το θέμα θα απασχολεί περισσότερο, με την κυβέρνηση να καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της νηνεμίας στα πανεπιστήμια και της τήρησης της νομιμότητας που απαιτεί η πλειονότητα των πολιτών, πόσο μάλλον η δική της εκλογική βάση. Με όλα τα παραπάνω, ο Φεβρουάριος μπορεί να μετράει ακόμη 20 ημέρες, αλλά κρίνεται ιδιαίτερα μακρύς, καθώς οι δυσκολίες είναι πολλές και θα διαμορφώσουν το πολιτικό υπόστρωμα με το οποίο θα μπούμε στον προεκλογικό Μάρτιο, καθώς οι ευρωεκλογές θα απέχουν μόλις τρεις μήνες.