Σύμπνοια στις επιτροπές της Βουλής

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξασφάλισε ευρύτατη πλειοψηφία, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν πολλές προτάσεις βελτίωσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στις επιτροπές της Βουλής. «Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής δήλωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι φορείς που κλήθηκαν χθες να διατυπώσουν τις θέσεις τους στη Βουλή καλωσόρισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότιμης μεταχείρισης, της ισονομίας και της συμπερίληψης, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά τις διακρίσεις που υφίστανται έως τώρα στη χώρα μας τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών. Σημαντική ήταν η παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων που δήλωσαν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά, ακριβώς όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. «Υπάρχουν μεταναλύσεις τα τελευταία χρόνια που καταδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα – παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας Νικόλαος Μάκρης. «Υπάρχουν ισχυρά ευρήματα ότι τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών αναπτύσσονται με υγιείς και τυπικούς για την ηλικία τους τρόπους σε μια σειρά τομέων, όπως η συναισθηματική ευημερία, οι σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις, η συμπεριφορική προσαρμογή και οι σχέσεις τους με τους συνομηλίκους. O ισχυρισμός ότι τα παιδιά ομόφυλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά με τα παιδιά ετερόφυλων γονέων δεν βρίσκει υποστήριξη από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων επηρεάζει ζητήματα ανάπτυξης, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών, επίσης δεν συνάδει με τα ερευνητικά δεδομένα».

Ελλειψη

Κατατέθηκαν ωστόσο και πολλές προτάσεις για βελτίωση του νομοσχεδίου ώστε να γίνει ακόμη πιο συμπεριληπτικό, με πρώτη και κύρια αυτή για την πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, 20 χώρες έχουν ισότητα στον γάμο. Σε 16 από αυτές επιτρέπουν την ίση πρόσβαση σε όλα τα ζευγάρια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Ανθής, μέλος του Δ.Σ. του Egalité, του ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμού των υπαλλήλων των οργάνων της Ε.Ε. «Η βελτίωση που προτείνουμε ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το λεγόμενο τεκμήριο πατρότητας με τεκμήριο γονεϊκότητας και για όλα τα ζευγάρια. Με απλά λόγια, το παιδί που θα γεννηθεί εντός γάμου θα πρέπει αυτομάτως να αναγνωρίζεται σαν παιδί και των δύο γονέων, όπως συμβαίνει στα ετερόφυλα ζευγάρια. Μόνο έτσι διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά του και μόνο έτσι το παιδί θα έχει δύο γονείς από τη γέννησή του. Η έλλειψη αυτή στο νομοσχέδιο έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να προβούν σε υιοθεσία από τον μη βιολογικό γονέα, μια διαδικασία που κατά τη γνώμη μας είναι άδικη, κοστοβόρα και χρονοβόρα, και μέχρι να ολοκληρωθεί δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας για την οικογένεια. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει μέχρι να ολοκληρωθεί η υιοθεσία».

Την επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της παρένθετης κύησης, με φορείς όπως η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος να εγείρουν σοβαρές ενστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT