Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του ΠΑΣΟΚ οι λιγότερες από δέκα αποχές

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του ΠΑΣΟΚ οι λιγότερες από δέκα αποχές

Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή Κ.Ο. για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά την παρέμβαση Γιαννακοπούλου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πενθήμερο παρατεταμένης ζύμωσης θα επιδιώξουν στο ΠΑΣΟΚ να μειώσουν τον αριθμό των διαφωνούντων βουλευτών με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα και «ιδανικός στόχος είναι να περιοριστούν οι αποχές στις 9-10», όπως ανέφερε στέλεχος του κόμματος χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. Αυτό που θεωρούν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι διασφαλίστηκε χθες είναι ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές ψήφοι στο νομοσχέδιο και ότι όλοι όσοι επιλέξουν να διαφοροποιηθούν, θα επιλέξουν την αποχή.

Η χθεσινή συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες και στα ερωτήματα των βουλευτών απάντησαν η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου και ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και μέλος του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Ρόκκας. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου άφησε αιχμές για τους βουλευτές που προσανατολίζονται στην αποχή, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν βουλευτές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορεί να παίρνουν μόνο κάποιοι όλο το βάρος πάνω τους, ενώ όταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, του είπε να μην της λέει τι να κάνει γιατί δεν είναι ο μπαμπάς της.

Παραμένει, ωστόσο, ερώτημα αν η χθεσινή συνεδρίαση και το πολιτικό «μασάζ» των προσεχών ημερών θα είναι αρκετά για να μετακινηθούν από τη θέση τους οι βουλευτές που έχουν εκφράσει ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. ενστάσεις και επιφυλάξεις. Φαίνεται ότι η γραμματέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διατηρούν τις θέσεις τους και μάλλον είναι αμετακίνητοι από την αποχή.

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, παραμένει. Ωστόσο, η διαφοροποίηση ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών από ένα θέμα που αποτελεί προγραμματική θέση του κόμματος, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Μάλιστα, έπειτα και από τη χθεσινή διαδικασία δεν έλειψαν οι αιχμές εναντίον των διαφωνούντων. «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ διοργανώθηκε μια τέτοια συζήτηση, μια διαδικασία όπου αναλύθηκαν σε βάθος όλα τα θέματα και δόθηκαν απαντήσεις, όχι σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης ή μάχης εντυπώσεων, αλλά σε επιστημονική βάση, συγκροτημένα και με σαφήνεια, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες», αναφέρεται σχετικά.

Με βάση αυτή την επισήμανση, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ορισμένοι που εμφανίζονται να επιμένουν στη διαφοροποίησή τους –κάποιοι μάλιστα δεν μπήκαν καν χθες στη διαδικασία να θέσουν τα νομικά και συνταγματικά ερωτήματα που είχαν θέσει την προηγούμενη φορά– προφανώς προσανατολίζονται στο να μην ψηφίσουν για άλλους λόγους. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι οι βουλευτές, ιδιαίτερα της επαρχίας, γίνονται δέκτες πολύπλευρων πιέσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT