Βουλή – Live: H συζήτηση στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»

Βουλή – Live: H συζήτηση στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα τη στεγαστική κρίση, απαντάει ο πρωθυπουργός στη Βουλή

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», απαντάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη και τον εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων.

Παρακολουθήστε live:

Στην αρχή της απάντησής του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ανδρουλάκη και δήλωσε ότι συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό για τη διάγνωση του προβλήματος. 

Ακολουθούν σημεία της απάντησης του πρωθυπουργού: 

  • Η χώρα μας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης.
  • Τα τελευταία χρόνια, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό τονώσει την αγορά των ακινήτων, ταυτόχρονα όμως έχουν και το ανάποδο αποτέλεσμα να περιορίζουν τον διαθέσιμο αριθμό διαμερισμάτων και σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.
  • Τα ακίνητα σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενδειξη ότι «ο ασθενής δεν χρειάζεται πια φάρμακο», αλλά οι τιμές των ακινήτων ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο του 2007 – 2008.
  • Στη χώρα μας έχουμε σχετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. 7 στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι. Και πολλές οικογένειες διαθέτουν δεύτερο και τρίτο ακίνητο. Ομως οι 3 στους 10 χρειάζεται να νοικιάσουν και για αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα.
  • Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό καλό είναι να μην υιοθετούμε κατ’ ανάγκη λύσεις copy-paste. Αλλά να κοιτάξουμε να συνδιαμορφώσουμε λύσεις οι οποίες τελικά να είναι εφαρμόσιμες, ωφέλιμες και σωστά κοστολογημένες.
  • Νομίζω ότι αδικείτε την κυβέρνησή μας όταν λέτε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα των ενοικίων και της αύξησης των τιμών τους.
  • Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%.
  • Να θυμίσω ότι από το 2020 δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές, ένα μέτρο που παρατείνεται για να μπορέσουμε να τονώσουμε την κτηματαγορά ως προς την οικοδόμηση νέων κατοικιών.
  • Να μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά για τα προγράμματα «εξοικονομώ – ανακαινίζω» για νέους, το νέο πρόγραμμα «ανακαινίζω – ενοικιάζω», που επιδοτεί δαπάνες ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων και το οποίο ξεκινά άμεσα το επόμενο διάστημα.
  • Αυτό που συζητάμε με τον ΥΠΟΙΚ είναι περαιτέρω σημαντική αύξηση των αγορών για Golden Visa, σε αστικά κέντρα αλλά και στα νησιά που θα ανέβει και άλλο μπορεί να πάει και στις 800.000 ευρώ.
  • Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση όχι για πλήρη αναστολή του μέτρου αλλά ξέκαθαρίζοντας ότι αφορά επενδύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο ακίνητο.
  • Το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Δεν υπάρχει εύκολη και προφανή λύση. Είναι βέβαιο όμως ότι έχουν βγάλει πολλά σπίτια από την αγορά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

Η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας την ερώτησή του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί. Η σωρευτική αύξηση την περίοδο 2018-2022 έφτασε το 50%».

Οπως είπε «πολλοί κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να μετακομίσουν. Πολυκατοικίες στα κέντρα των πόλεων μετατρέπονται σε ξενοδοχεία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Golden Visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών. Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι νέοι φοιτητές που πάνε να εγγραφούν σε σχολές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικά όχι βάσει των πραγματικών φιλοδοξιών τους αλλά βάσει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειάς τους».

«Το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση οδήγησε αυτή η στεγαστική κρίση να έχει γιγαντωθεί. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και μετά τις πιέσεις φέρατε μια σειρά μέτρων που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Η αδιαφορία σας καταγράφεται στο πώς αντιμετωπίζετε το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάξατε 100 κατοικίες στην Ελλάδα ενώ η Πορτογαλία έχει εντάξει 26.000 είτε μέσω νέων κατασκευών ή μέσω ανακατασκευών» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πολύ απλά περιφρονείτε τις μεγάλες ανάγκες του λαού».

«Σιγά-σιγά το δικαίωμα στην κατοικία μετατρέπεται σε πολυτέλεια και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε άμεσα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το μέτρο “Σπίτι μου” ύψους 1 δισ. εκατ. αφορά 1.800 δικαιούχους αλλά εμείς μιλάμε γι’ αυτούς που δεν μπορούν όχι μόνο να αγοράσουν ούτε να νοικιάσουν, είπε ο κ. Ανδρουλάκης παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Προτείνουμε δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών. Ένα μέρος αυτών, το μικρότερο όπως στις χώρες της Ιβηρικής και είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή ή θα ανακασκευαστούν και θα μπουν στην δεξαμενή και τα νεόδμητα θα είναι τα λιγότερα, πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης. Οι κατοικίες αυτές θα παραχωρούνται μόνο προς ενοικίαση, παραμένουν εσαεί στην διάθεση του κράτους ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης της αύξησης των μισθωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT