Οι Ελληνες «ψηφίζουν» Μπάιντεν – Δημοσκόπηση της «Κ» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι Ελληνες «ψηφίζουν» Μπάιντεν – Δημοσκόπηση της «Κ» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Πώς αποτιμούν οι πολίτες το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων – Δημοσκόπηση της Pulse για την «Κ»

4' 18" χρόνος ανάγνωσης

Θετικά αποτιμά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τη χώρα μας και τα θέματα που την αφορούν, με τους περισσότερους επιπροσθέτως να θεωρούν πως στο υποθετικό σενάριο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης θα υπάρξει «διπλωματική και συγκρατημένη» παρέμβαση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι, λίγους μήνες πλέον πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, διαφαίνεται σαφής η προτίμηση των Ελλήνων στο πρόσωπο του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, έναντι του εκ νέου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Pulse για την «Κ», από την οποία επίσης φαίνεται πως με πολύ μεγάλο ποσοστό οι εντός συνόρων Ελληνες εκτιμούν ότι η διασπορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των θεμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Θετική αποτίμηση

Στο αρχικό ερώτημα, «πώς αξιολογείτε τη στάση και τον ρόλο σήμερα των ΗΠΑ όσον αφορά την Ελλάδα και τα θέματά της», οι απαντήσεις καταδεικνύουν πως το παλαιότερα έντονο φαινόμενο του αντιαμερικανισμού στην ελληνική κοινωνία δεν είναι πλέον ισχυρό, αφού σε ποσοστό 54% οι πολίτες αξιολογούν θετικά τον ρόλο της Ουάσιγκτον έναντι της χώρας μας, με ένα ποσοστό 27% να δηλώνει ότι βλέπει τον ρόλο αυτό «μάλλον αρνητικά» και μόλις το 11% τον χαρακτηρίζει «σίγουρα αρνητικό». Από πλευράς πολιτικής τοποθέτησης, το «μάλλον ή σίγουρα θετικά» του αμερικανικού ρόλου όσον αφορά τα ελληνικά θέματα ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία που κυμαίνεται από 65% έως 74% στον χώρο της Δεξιάς, της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου. Δεν περνάει απαρατήρητο, ασφαλώς, ότι και το 51% εκείνων που δηλώνουν πως κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς επίσης συμφωνούν ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι θετικός.

Στον αντίποδα και όπως αναμενόταν, αρνητικά σε ποσοστό 69% απαντούν οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της Αριστεράς. Αξιοπρόσεκτο, αναμφισβήτητα, είναι πως ακόμη και στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, καταγράφεται ένα ποσοστό 25% θετικών απαντήσεων, για τη στάση της υπερατλαντικής υπερδύναμης έναντι της χώρας μας και των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με το δίπολο των υποψηφιοτήτων Μπάιντεν ή Τραμπ, το 36% απαντά πως εμπιστεύεται περισσότερο τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου και μόνο το 15% τον προκάτοχό του.

Σε κομματικό επίπεδο, η θετική εκτίμηση εκφράζεται από το 84% όσων εμφανίζονται προστιθέμενοι να ψηφίσουν Ν.Δ., το 70% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μόλις το 32% εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι μισοί (το 50%) που κινούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι, λευκό/άκυρο, αποχή, «δεν απαντώ»).

Στο ειδικότερο υποθετικό ερώτημα αναφορικά με το εάν θα υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (64%) απαντά καταφατικά, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση αυτή θα είναι «διπλωματική και συγκρατημένη». Μόνο το 12% εκτιμά πως μια τέτοια παρέμβαση θα είναι «έμπρακτη και αυστηρή», ενώ το 19% υποστηρίζει ότι «δεν θα υπάρξει παρέμβαση».

Οι Ελληνες «ψηφίζουν» Μπάιντεν – Δημοσκόπηση της «Κ» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις-1

Σχετικά με το δίπολο των υποψηφιοτήτων Μπάιντεν ή Τραμπ, το 36% απαντά πως εμπιστεύεται περισσότερο τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου και μόνο το 15% (που είτε δεν αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά είτε δηλώνει πως ανήκει στη Δεξιά) εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Τραμπ. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα υψηλό ποσοστό πολιτών (42%) που εκτιμούν πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους δύο άνδρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν νέα θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ. Οταν, πάντως, η βεντάλια των επιλογών ως προς τους σημερινούς ηγέτες μεγάλων δυνάμεων ανοίγει, την πρώτη θέση ως προς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων αναφορικά με τη στάση και τον ρόλο τους επί των ελληνικών θεμάτων καταλαμβάνει με ποσοστό 33% ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Δεύτερος έρχεται ο κ. Μπάιντεν με 22%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση ακολουθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν (17%). Μόλις το 4% απαντά θετικά για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι όπως και στην περίπτωση Τραμπ, έτσι και εδώ τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Πούτιν καταγράφονται είτε στη Δεξιά (26%) είτε μεταξύ εκείνων που δεν αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά (25%).

Τέλος, θεαματικά υψηλό (80%) είναι το ποσοστό των εντός συνόρων που πιστεύουν ότι η ελληνική διασπορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των θεμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, το 57% δηλώνει πως θεωρεί «αρκετά» ή και «πολύ σημαντικό» τον ρόλο της ελληνικής διασποράς, «μέτρια» απαντά το 23%, ενώ μόνο το 16% αξιολογεί ως «λίγο» ή και «ελάχιστα έως καθόλου» τον ρόλο των μελών της διασποράς.

Η έρευνα της Pulse για την «Κ» ήταν πανελλαδική, σε δείγμα 1.026 ατόμων, και διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 28-30 Ιανουαρίου. Ως προς τα ειδικότερα «χαρακτηριστικά» του δείγματος είναι πως περισσότερες είναι οι γυναίκες (51,9% έναντι 48,1% των ανδρών), ενώ ηλικιακά μεγαλύτερη είναι η ομάδα των ηλικίας 60 και άνω ετών: αποτελούν το 34,5% των ερωτηθέντων. Οι νέοι, ηλικίας 17-29 ετών, είναι το μικρότερο ποσοστό (16,3%), οι μεταξύ 30-44 ετών το 23,3%, και οι μέσης ηλικίας 45-59 ετών το 25,9%. Από το σύνολο, οι περισσότεροι κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, και ακολουθούν: Μακεδονία – Θράκη 16,8%, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης 9,1%, με τους υπόλοιπους να κατοικούν στις άλλες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ως προς τις κομματικές τους προτιμήσεις, προκύπτει ότι στις πρόσφατες εκλογές είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. σε ποσοστό 40,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ 17,8% των ερωτηθέντων και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ το 11,8%, ΚΚΕ το 7,7%, Σπαρτιάτες το 4,6%, Ελληνική Λύση το 4,4%, Νίκη το 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας το 3,2% και «άλλο» το 6,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT