Με το βλέμμα στραμμένο στην ονομαστική ψηφοφορία, για την ανάγκη διεξαγωγής της οποίας έχουν μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού Σπαρτιάτες και Νίκη, καθώς και η Ελληνική Λύση, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία έχει από χθες στην ολομέλεια της Βουλής εξελιχθεί σε μια γενικευμένη πολιτική διαμάχη. Η διαμάχη αυτή κινείται σε δύο επίπεδα: αφενός μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη και εκείνων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που οι ηγεσίες τους συμφωνούν με το νομοθέτημα. Αφετέρου τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν θετικές προς τη μεταρρύθμιση με εκείνες που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. και διαφωνούν, όσο και μεταξύ των τελευταίων αυτών κομμάτων του δεξιού άκρου του πολιτικού φάσματος. Οπως κατεδείχθη από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τις τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών που έλαβαν τον λόγο, κυρίαρχη είναι η προσπάθεια όλων των πτερύγων της αντιπολίτευσης να αναδείξουν ως μείζον πολιτικό θέμα την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους της Ν.Δ.
Περισσότερο οξύς ως προς αυτό ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε και έλαβε πρώτος τον λόγο. «Υπάρχει θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης, αν υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης καταψηφίσουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σ. Φάμελλος.
«Η ενότητα της Ν.Δ. είναι αρραγής», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκ των διαφωνούντων με το νομοθέτημα Αθ. Πλεύρης, διαβλέποντας τη συγκεκριμένη στρατηγική ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού διαχώρισε τη στάση του από «τα ομοφοβικά παραληρήματα» των εκφραστών του ακραίου δεξιού φάσματος, υπογράμμισε δείχνοντας πως επιλέγει στάση αποχής: «Οι διαφορετικές απόψεις είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ν.Δ. Είναι θέμα συνείδησης για μένα, δεν μπορώ να ψηφίσω, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν για μικροκομματική εκμετάλλευση». Εκφράζοντας μια άλλη σχολή σκέψης, ο Μεσσήνιος βουλευτής Μ. Χρυσομάλλης ανέφερε πως καταψηφίζει και δεν επιλέγει την αποχή.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαιτέρως επιθετικές ήταν οι φωνές από τα κόμματα των Κυρ. Βελόπουλου, Β. Στίγκα και Δ. Νατσιού όχι μόνο κατά όσων τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά και μεταξύ τους, στο όνομα της Ορθοδοξίας. Νωρίτερα είχαν απορριφθεί οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβάλει.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι από τη Νίκη, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον κ. Σκέρτσο ετέθη μεταξύ άλλων και η γνωστή υπόθεση της τηλεπώλησης χειρόγραφων «επιστολών του Ιησού» από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, σε απάντηση της προσπάθειας του κ. Βελόπουλου να εκπροσωπήσει τον Χριστιανισμό.