«Ειμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μια ρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πως δεν θεσμοθετείται «γονέας 1» και «γονέας 2». Οσον αφορά την Εκκλησία είπε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών» και συμπλήρωσε: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Σχολιάζοντας τον δημόσιο διάλογο που έλαβε χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισήμανε την ανάγκη «να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», σημειώνοντας ότι «η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί συστατικό στοιχείο της εξέλιξης». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα μεταξύ μας καταργείται».
Απευθυνόμενος σε διαφορετικές πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον διάλογο», ενώ έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικαλούμενος απόσπασμα της ιδρυτικής της διακήρυξης το οποίο αναφέρει ότι αρχή του κόμματος είναι «να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα».
«Λέμε ναι στη δικαιοσύνη και την ισοτιμία, όχι στη μισαλλοδοξία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός καταληκτικά, καλώντας την εθνική αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, είπε τα εξής: «Αποκρύψατε την πραγματική αλήθεια, γιατί δεν προχωρήσατε στην ισότητα στον πολιτικό γάμο όταν ήσασταν κυβέρνηση. Και η αλήθεια έχει όνομα: Πάνος Καμμένος. Επρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά, φιλελεύθερη παράταξη για να την υλοποιήσει».
«Για να δούμε ποιοι θα απέχουν από εσάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πιθανή στάση που θα ακολουθήσει ο Παύλος Πολάκης. «Δεν υφίσταται ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ξεκαθάρισε.
«Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του κ. Ανδρουλάκη», σημείωσε στη συνέχεια για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολίασε ότι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές στη Γερμανία που δεν είχαν υπερψηφίσει στο παρελθόν την ανάλογη μεταρρύθμιση μελλοντικά μετάνιωσαν.
«Ο τελικός κριτής του κράτους δικαίου σε μια χώρα είναι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία επισημαίνει διαρκή πρόοδο της Ελλάδας», απάντησε εκ νέου στον κ. Φάμελλο, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και προσέθεσε: «Η Ιστορία θα γράψει τους Ελληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα».
Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Βασικά σημεία της πρωτολογίας του πρωθυπουργού:
- Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.
- Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα.
- Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου.
- Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη.
- Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν με βάση τις μεταβολές στην κοινωνία.
- Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν δεσμευόμενοι ενώπιον του εαυτού τους, του κράτους και του κοινωνικού συνόλου.
- Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία.
- Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια.
- Δεν αλλάζουμε το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Δεν θεσμοθετούμε «γονέα 1» και «γονέα 2».
- Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας.
- Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών.
- «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»
- Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις ειδικών, αλλά και ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα.
- Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα.
- Να διαχωρίσουμε τις εύλογες ανησυχίες από τον λόγο μισαλλοδοξίας που ακούστηκε στην αίθουσα.
- Κατανοώ απόλυτα όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας.
- Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου.
- Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή.
- Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση.
- Η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί συστατικό στοιχείο της εξέλιξης.
- Το περιοδικό «Economist» κατέταξε στην Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς την δείκτη δημοκρατίας.
- Αυτά γιατί δεν τα λέτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, στο Ευρωκοινοβούλιο όταν οι ευρωβουλευτές σας ασχημονούν κατά της πατρίδας;
- Οι περισσότεροι Ελληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα τους.
- Θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002.
- Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον διάλογο.
- Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα μεταξύ μας καταργείται.
- «Να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα», έλεγε η διακήρυξη της Ν.Δ. πριν από 50 χρόνια.
- Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε.
- Λέμε ναι στη δικαιοσύνη και την ισοτιμία, όχι στη μισαλλοδοξία.