Η ώρα της ψήφου για την ισότητα στον γάμο – Οι ομιλίες και τα υστερόγραφα

Η ώρα της ψήφου για την ισότητα στον γάμο – Οι ομιλίες και τα υστερόγραφα

Πώς διαμορφώνεται η δυναμική στο εσωτερικό των κομμάτων. Τα «μαθηματικά» της επικείμενης ψηφοφορίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικοί αρχηγοί και σειρά βουλευτών τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε. 



Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου». 

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μια ρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο, αν και «ατελές». Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της Ν.Δ. και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της Ν.Δ. να το ψηφίσει μόνη της.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν». Σημειώνεται ότι στα έδρανα της Βουλής τη διαδικασία παρακολουθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι η στήριξη είναι πλήρης και οχι α λα κάρτ. «Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και αυτό είναι προς το συμφέρον των παιδιών.

«Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα “πάει” καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «το ΚΚΕ τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών» το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε απολύτως σαφές ότι «η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα». 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της «δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας».

«Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνεις ούτε να νομικοποιούνται με τρόπο απαράδεκτο οι διακρίσεις. Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα καλώ τους βουλευτές μου όλους να υπερψηφίσουν, όχι με κομματική πειθαρχία αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό», είπε χαρακτηριστικά.

Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας

Επί της αρχής, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ωστόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων υπάρχουν αναταραχές, διαφοροποιήσεις και ζυμώσεις που θα φανούν κατά την ψηφοφορία.

Στην κυβέρνηση τα δεδομένα είναι λίγο πολύ διαμορφωμένα. Οι βουλευτές που δήλωναν υπέρ του νομοσχεδίου μέχρι και χθες ήταν 105, αριθμός που είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ και να κινηθεί πέριξ του 110.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στα άλλα κόμματα, καθώς το νομοσχέδιο προκαλεί μετασεισμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι λίγο θολά, με γνώστες των ισορροπιών να λένε πως δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις.

Στο επίκεντρο αναπόφευκτα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, με το ενδεχόμενο να απόσχει να είναι ανοικτό. Αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν ακόμη 3-4 βουλευτές που είναι «επίφοβοι». Η κ. Λινού, για παράδειγμα, έχει καταθέσει τροπολογία γιατί έχει ενστάσεις.

Περισσότερες αποχές αναμένεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να λένε πως οι βουλευτές που δεν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.

Τα κόμματα του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT