Κυρ. Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την Α.Ι. προς όφελος της Δημοκρατίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την Α.Ι. προς όφελος της Δημοκρατίας

«Να σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εκλογές του 2024, συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σε αυτή τη συνάντηση και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας πόσο σημαντικό είναι να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας», ανέφερε αρχικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουόρνερ, η ευρωβουλευτής, Εύα Μέιντελ, καθώς και ανώτατα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI και TikTok.

Αφού αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν από την κακόβουλη χρήση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί «σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε πως είναι σημαντικό να «σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική διαδικασία, ώστε να κάνουμε τις δημόσιες διαβουλεύσεις πιο αποτελεσματικές και πιο αντικειμενικές». 

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, είπε πως «αναμένουμε τη συμβολή σας σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, για να βελτιώσει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ώστε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των αιρετών και της κοινωνίας».

Νωρίτερα, μιλώντας για τους κινδύνους που προκύπτουν, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «το ενδιαφέρον μου για το ζήτημα ξεκίνησε όταν κατάλαβα τις πραγματικές δυνατότητες στη δημιουργία των deep fakes, που μπορεί να είναι εξαιρετικά πειστικά και ιδιαίτερα επικίνδυνα σε ένα εκλογικό περιβάλλον».

«Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πριν τις εκλογές. Το Σάββατο, λοιπόν, κυκλοφορεί ξαφνικά ένα ηχητικό ή ένα βίντεο που είναι deep fake, διαδίδεται παντού και δεν έχετε κανένα τρόπο να αντιδράσετε. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Σλοβακία, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι θα συμβεί σε πολλές επερχόμενες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκληση η ισορροπία μεταξύ κανόνων και προόδου

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εταιρείες τεχνολογίας «αναγνωρίζουν ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν». «Η πρόκληση λοιπόν είναι πώς θα προστατευτούμε από αυτό που ξέρουμε ότι θα συμβεί. Οι εταιρείες, διαθέτουν τις τεχνολογίες και μπορούν να μας συμβουλεύσουν σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την επικείμενη πραγματικότητα».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπογραμμίσει πως «ό,τι και αν κάνουμε εμείς και ό,τι και αν κάνετε εσείς, προφανώς δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει την υποχρέωσή μας ως Ευρωπαϊκή Ενωση να ρυθμίσουμε αυτόν τον χώρο».

«Η εξεύρεση σωστής ισορροπίας μεταξύ του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου και του μη περιορισμού της καινοτομίας αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Οταν εμείς ως πολιτικοί αισθανόμαστε ότι δεν κατανοούμε πλήρως τι συμβαίνει όσον αφορά την τεχνολογία, μπορεί να έχουμε την τάση να παρεμβαίνουμε ρυθμιστικά σε υπερβολικό βαθμό. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.

Να εκπαιδεύσουμε το κοινό

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού, τονίζοντας πως «σε μια εποχή που μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας και της πολιτικής δραστηριότητας γίνεται διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το να εξηγήσουμε στο ευρύ κοινό τι ακριβώς μπορεί να συμβεί μέσω πολύ πειστικών deep fakes αποτελεί κοινή υποχρέωση».

«Οσο περισσότερο μιλάμε για τους κινδύνους, τόσο πιο εκπαιδευμένη θα καθίσταται η κοινή γνώμη και φυσικά τόσο λιγότερο επιρρεπής σε κάθε είδους παραπληροφόρηση», είπε.

Τέλος, αναφερθείς στα όρια που θέτει η άσκηση της πολιτικής στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που ονομάζουμε “retail politics”, δηλαδή την παραδοσιακή πολιτική επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως το να περιοδεύουμε και να τους σφίγγουμε το χέρι. Και, απ’ όσο γνωρίζω, η τεχνολογία δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο να δημιουργήσει ένα πειστικό ολόγραμμά μου να περπατάω σε ένα ελληνικό χωριό κάνοντας παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις επαφές του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της εκδήλωσης, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, με σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη πλέγματος βέλτιστων κανόνων και πρακτικών.

Αναφέρθηκε επίσης πως η χώρα μας έχει ήδη συγκροτήσει Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει εκπονήσει μελέτη για την παραγωγική ΤΝ (Generative AI Greece 2030) και βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT