Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο πως, αν ένας αριστεροπόδαρος εγκλωβιστεί από τον προπονητή στη δεξιά πλευρά της άμυνας ή της επίθεσης, δύο πράγματα θα γίνουν: ή θα πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα ή θα πετύχει τελικά να παίξει στη θέση του. Αυτό το παράδειγμα έφερνε στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δυσφορεί από τις αιφνιδιαστικές αλλαγές που συντελούνται, τις κινήσεις που γίνονται χωρίς προειδοποίηση, αλλά και από το βαρύ κλίμα.
Με απλά λόγια υποστήριζε πως κάποιοι δηλώνουν αυτή τη στιγμή νομιμοφροσύνη στο πρόσωπο του προέδρου, ωστόσο είναι έτοιμοι να «εκραγούν». Ο «μπαμπούλας» του δημοψηφίσματος, που φέρεται να επιστράτευσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χτύπησε πολλά «εσωκομματικά» καμπανάκια, θυμίζοντας την πρώτη διάσπαση στις αρχές Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της ηγεσίας τονίζουν πως το κλίμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης δεν εξέπεμπε κάποιον μεγάλο προβληματισμό. Και είναι γεγονός ότι για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των δύο εκλογών που αναβλήθηκαν (συντονιστικά οργανώσεων μελών και νομαρχιακές επιτροπές) δεν υπήρξαν αντιρρήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση μελών που μετέχουν στην Π.Γ., καθώς, όπως φέρεται να έλεγε σε συνεργάτες του, οι ίδιοι ζητούν να σέβεται τα όργανα, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν το κόμμα «σουρωτήρι» με διαρροές. Στην Πολιτική Γραμματεία ήταν έντονη η δυσφορία και η «μουρμούρα» για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «χάνει πόντους» κάθε φορά που πραγματοποιείται συνεδρίαση κάποιου οργάνου. Στη σκέψη αυτή όλοι ανησυχούν τι θα γίνει στο συνέδριο. Τα στελέχη της περιφέρειας, που έδωσαν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες, δυσαρεστούνται, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως σε πολλές οργανώσεις μελών είχαν αποφασίσει τα συντονιστικά τους να βγουν συναινετικά και να μη στηθούν κάλπες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εκκαθάριση του μητρώου, καθώς είναι μια διαδικασία που θέλει μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ολγα Γεροβασίλη, που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης φέρεται να επισήμανε πως «δεν είναι ωραίοι ούτε οι οργανωτικοί αιφνιδιασμοί ούτε οι πολιτικοί».
Στη συζήτηση της Πέμπτης, όλοι στάθηκαν στην «έκρηξη» του Αλέκου Φλαμπουράρη. Μετά την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη, που φέρεται να είπε πως αν δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, το ιστορικό στέλεχος και σταθερός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες τού απάντησε πως δεν γίνεται συζήτηση με αυτούς τους όρους, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό. Ποιο ήταν το μυστήριο που ποτέ δεν λύθηκε; Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, και πριν συνδεθεί για περίπου δέκα λεπτά ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν υπήρξαν διαφωνίες για τον υβριδικό τρόπο ψηφοφορίας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς ο iSYRIZA στηρίχθηκε από πολλά μέλη που ήταν παρόντα στο όργανο. Η Ολγα Γεροβασίλη, μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο από πού προκύπτει ο εκνευρισμός.
Ο «μπαμπούλας» του δημοψηφίσματος, που φέρεται να επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χτύπησε «εσωκομματικά» καμπανάκια.
Τα επεισόδια που καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν πολλά. Υπήρχαν στελέχη που δικαιολόγησαν τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη να παρευρεθεί στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και η Εφη Αχτσιόγλου, στη βάση πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι νοητή. Αυτό υποστηρίζουν, βέβαια, όσοι αποδίδουν στον κ. Τεμπονέρα τον τίτλο του «αντάρτη» του κόμματος. Η άλλη πλευρά, ακόμη και «νεοπροεδρικών», ένιωσε να «αδειάζεται» από τον πρόεδρο, με στέλεχος να αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» πως «οποιοσδήποτε μπορεί να πάει πλέον με την Αχτσιόγλου, τον Τζανακόπουλο και τον Ηλιόπουλο και να κάνει μια εκδήλωση». Πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση για την πολιτική γραμμή, επισημαίνουν, επαναφέροντας το ζήτημα του σχηματισμού ενός Πολιτικού Κέντρου – «πρωινού καφέ». Πάνω σε αυτό το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης στην Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υποστήριξε πως πρέπει στο συνέδριο να κληθεί και η Νέα Αριστερά. Εκτίμησε πως θα κληθούν να πάρουν την ευθύνη για το αν θα ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ενέργειά τους να δεσμεύσουν 11 έδρες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση φέρεται να συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υιοθετήσει τη συμπεριφορά του ΚΚΕ.
Ο Πολάκης
Οι απώλειες στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να μην είχαν μεγάλη έκταση, ωστόσο η αποχή του Παύλου Πολάκη δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή για έναν μίνι ανασχηματισμό. Τα «σημάδια» ήταν πολλά για όσους τα ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες. Ο Χανιώτης βουλευτής δεν συμμετείχε στη διαδικτυακή ΕΠΕΚΕ της Τρίτης με θέμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (αν και υπερσυντονιστής), ενώ δεν συνδέθηκε ούτε στην Πολιτική Γραμματεία δύο μέρες μετά.
Η ανάρτηση για το χειρουργείο που υποτίθεται πως τον κράτησε μακριά την ημέρα της ψήφισης, αντικαταστάθηκε λίγο μετά από ανάρτηση που εξηγούσε τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο. Ανοίγει μια νέα «πληγή» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως η στάση του κ. Πολάκη στην ψηφοφορία έχει να κάνει και με τα προηγούμενα επεισόδια που είχε με τον πρόεδρο. Οι καλές ημέρες, που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κινητοποιούσε τον μηχανισμό του υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, είναι παρελθόν και όλοι βλέπουν πως ακολουθεί το συνέδριο.
«Ρωγμή» προκάλεσε και η στάση της Νίνας Κασιμάτη, η οποία επέλεξε το «παρών» επί της αρχής, διατηρώντας τις δικές της ενστάσεις. Εχει το ελαφρυντικό ότι υπερψήφισε ορισμένα από τα άρθρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει με εμφατικό τρόπο για συνέπειες για όσους ξεφύγουν από τη γραμμή. Το επεισόδιο της βουλευτού με τον Γιάννη Ραγκούση έχει ήδη προβληματίσει τους γραμματείς του κόμματος, είναι ενδεικτικό όμως του κλίματος που υπάρχει μέσα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνολικά για το θέμα των απωλειών στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ηγετική ομάδα επισημαίνει τις μεγάλες απώλειες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ξεπέρασαν το 65% του συνόλου των βουλευτών.
Φουλ της πλατφόρμας για το συνέδριο
Μέσα σε ηλεκτρισμένο περιβάλλον, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για το συνέδριο, που αρχίζει σε πέντε ημέρες, με τους περίπου 5.000 αντιπροσώπους να εκλέγονται σήμερα. Τα επίδικα είναι πολλά. Θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας, έστω και άτυπα, οι «δελφίνοι» που θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκειμένου να τοποθετηθούν; Θα προκριθούν συνεργασίες και σε ποιο επίπεδο; Κρίσιμη θα είναι η μάχη που θα δοθεί για τον προσανατολισμό του κόμματος και την οριστικοποίηση της ταυτότητάς του ενόψει των ευρωεκλογών. Αριστερά, Κέντρο ή λίγο και από τα δύο; Οι πλατφόρμες ήδη διαμορφώνονται χωρίς το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Υποστηρικτές της θέσης των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για «μετακόμιση» στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών επισημαίνουν πως «στο συνέδριο θα κληθούμε να αποφασίσουμε με ψηφοφορία και όλοι να σταθούμε προ των ευθυνών μας. Ή θα εναρμονιστούμε με το 62% των ψηφοφόρων και της βάσης μας (σύμφωνα με όλες τις έρευνες) ή θα τους απογοητεύσουμε παραμονές των ευρωεκλογών και κατά συνέπεια θα πληρώσουμε σοβαρό εκλογικό κόστος». Η πρόταση των «τριών» να μη μείνει το κόμμα στην Ευρωαριστερά φαίνεται να βρίσκει συνεχώς νέους οπαδούς. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στους «τρεις» υποστηρίζουν πως υπάρχει πλειοψηφικό ρεύμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήδη πάνω από πέντε βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά δημοσίως, ενώ υπέρ είναι και πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Προτάσεις για σύγκλιση
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη σε συνεννόηση με άλλα στελέχη και διαμορφώνει την τελική του πρόταση, που βασίζεται πάνω στη θέση του για συγκρότηση του «Μετώπου Δημοκρατίας». Η πρότασή του, που αναμένεται να θέσει προς ψηφοφορία, θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο με βάση και την εκδήλωση της Τρίτης. Πρόταγμα θα αποτελεί η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει το μεγάλο κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς.
Τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς αποκλεισμούς πριν από τις ευρωεκλογές θα προτάξει ο Χρήστος Σπίρτζης, που ήδη φέρεται να είναι σε συνεννόηση με το Πράττω και τον Νίκο Κοτζιά. Στις ζυμώσεις συμμετέχουν οι Χρήστος Κοκκινοβασίλης και Δημήτρης Πιπεργιάς, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα από την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη. Διαπίστωσή τους είναι πως οι ηγεσίες των τριών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου δεν είναι σε θέση να φέρουν τα κόμματά τους σε τροχιά διεκδίκησης της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να αναφερθεί στο συνέδριο σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που θα κληθούν να αναλάβουν τις συζητήσεις για την αναγκαία «ένωση».
Μέτωπο και με τον Κόσμο του Κόκκαλη
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα ενός κόμματος που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Από το «σίριαλ» της εβδομάδας που πέρασε δεν μπορεί να εξαιρεθεί η παρουσία του Γιώργου Καραμέρου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πέτρος Κόκκαλης για το νέο του κόμμα. Υπάρχει θέμα προσχώρησής του στον Κόσμο; «Οχι προς το παρόν», είναι η απάντηση, και φέρεται το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο βουλευτής από τον Στέφανο Κασσελάκη, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, να ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο. Ο κ. Καραμέρος του εξήγησε ότι με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τους συνδέει μακρά φιλία, αλλά και πολιτική συμπόρευση από την εποχή που ήταν ενεργός στην πολιτική οικολογία.