Ε.Ε.: Παρούσα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι

Ε.Ε.: Παρούσα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «σκιά» του θανάτου του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, θα διεξαχθεί η αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

Για τον λόγο αυτό, προσεκλήθη να μετάσχει στη συνάντηση η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μάλιστα έκανε τη σχετική ανακοίνωση μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ που σε κοινή ανακοίνωσή του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έδειξαν» τον Πούτιν και το καθεστώς του ως βασικούς ενόχους της δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η χήρα του Ναβάλνι ήδη συναντήθηκε με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, όπου μίλησε την περασμένη Παρασκευή. Απευθυνόμενη στη διάσκεψη, η Γιούλια Ναβάλνι ανέφερε μάλιστα ότι «θέλω τον Πούτιν, τους φίλους και την κυβέρνησή του να γνωρίζουν ότι θα καταστούν υπόλογοι για ό,τι έχουν κάνει στη χώρα μας, στην οικογένειά μας και στον σύζυγό μου».

Η Γιούλια Ναβάλνι θα συναντηθεί ξεχωριστά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μέση Ανατολή χωρίς παρουσία Κάμερον και Μπλίνκεν

Στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στη «σκιά» της πρόθεσης του Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Για τον λόγο αυτό, προσεκλήθησαν να μετάσχουν είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο, αμφότεροι οι δύο υπουργοί δεν θα παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται παράλληλα να επικυρώσουν τη συμφωνία για τη σύσταση της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» στην Ερυθρά θάλασσα καθώς και την ημερομηνία έναρξής της. Η αρχική εντολή για την επιχείρηση είναι για διάρκεια 12 μηνών.

Την περασμένη Δευτέρα, άλλωστε, θεσπίστηκε και επισήμως η εν λόγω επιχείρηση -που είναι αμυντικού χαρακτήρα- για «τη διατήρηση της ελευθεριας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα» με δημοσίευση του νομικού της πλαισίου στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι διοικητής της επιχείρησης θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT