Κυβέρνηση: Τα μη κρατικά ΑΕΙ θα προχωρήσουν

Κυβέρνηση: Τα μη κρατικά ΑΕΙ θα προχωρήσουν

Μήνυμα Μητσοτάκη προς όσους προβαίνουν σε έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης

Για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα. Αναφερόμενος στο θέμα των πανεπιστημίων, που είναι το επόμενο σημαντικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», τονίζοντας μάλιστα πως τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυσή του. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν είναι μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά πρόκειται για «σοβαρές επενδύσεις» που θα μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα «σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης», το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό, όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος είναι να διαφυλαχθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο ως «φάρος ποιότητας», ο πρωθυπουργός έστειλε ένα «ξεκάθαρο», όπως είπε, «μήνυμα» σε όσους προβαίνουν σε παράνομες πράξεις: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με τη βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει».

Χαμηλοί τόνοι

Αναφερόμενος στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός χαμήλωσε για μια ακόμη φορά τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων», προσθέτοντας πως σέβεται απόλυτα τους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν, θυμίζοντας πως στο παρελθόν και ο ίδιος ως βουλευτής της Ν.Δ. είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή. Στην ίδια λογική πρόσθεσε πως «όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα και τη σημασία των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους και για τη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;», είπε, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών βοηθούν και τον ίδιο, όταν πηγαίνει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί για την ΚΑΠ. Παράλληλα όμως έκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέων παροχών, λέγοντας πως «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω» και «νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».

«Φρένο» στο δώρο Πάσχα

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για δώρο Πάσχα. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού», προσθέτοντας ωστόσο πως «τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω».

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξής του αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ακρίβειας, που όπως είπε απασχολεί τους πολίτες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θυμίζοντας πως τα πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες που έχουν επιβληθεί έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε πως δεν θα φτιάξει «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Παράλληλα έστειλε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου, λέγοντας πως «για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη» και «δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη», προαναγγέλλοντας περιοδείες σε όλη τη χώρα για να εξηγήσει το διακύβευμα των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT