Στο θέμα που αναδείχθηκε προ ημερών με το ψήφισμα κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, «εγκαινιάζοντας» ταυτόχρονα τον προεκλογικό αγώνα με φόντο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ και ο μοναδικός κριτής για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους. Επανέλαβε δε, πως ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο, προτρέποντας «ας μην ανησυχούν ορισμένοι». Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις επιθέσεις σε «συκοφαντίες» οι οποίες όπως είπε δεν είναι καινούργιες, θυμίζοντας την περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Εβρο και τώρα τις επιθέσεις για το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» το γεγονός πως οι δυνάμεις που άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο λαϊκιστικά αισθήματα να εμφανίζονται σήμερα φιλοευρωπαϊκές.
Κάνοντας γέφυρα προς τις ευρωεκλογές, σημείωσε πως «οι κίνδυνοι είναι αλλού» και «πρέπει να καταδικαστούν στις επικείμενες ευρωεκλογές». Εξηγώντας περαιτέρω τι εννοεί, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στις ευρωκάλπες «θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί με τους οποίους θα αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις στην οικονομία».
Η αναφορά σε συνδυασμό με όσα είχε πει ένα 24ωρο πριν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star, αποτελούν ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, με τον πρωθυπουργό να προσθέτει πως κλειδί θα είναι η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε την επιστολική ψήφο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
«Ας μην ανησυχούν ορισμένοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο κράτος δικαίου.
«Είναι μια επιλογή ευθύνης που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης που κάλεσε τους πολίτες να κινηθούν μακριά «από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μύθους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα».
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα αναφερόμενη στο κράτος δικαίου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο και να υπάρχει μία κοινή έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη. Πρόσθεσε δε, πως χρειάζεται ειλικρινής συζήτηση, χωρίς όμως να εργαλειοποιήσουμε ή να κομματικοποιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Οσον αφορά την Ελλάδα σημείωσε πως έχει κάνει σημαντικά βήματα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού, συγχαίροντας την Ελλάδα «για τη νομοθέτηση ισότητας στον γάμο».
Από το τραπέζι της συζήτησης με την κ. Μέτσολα δεν έλειψαν οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το στρατηγείο στη Λάρισα «ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή» δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά. Επίσης, συζητήθηκαν το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, με την κ. Μέτσολα να εκφράζει τη στήριξή της στους αγρότες που διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη.
Από την κυβέρνηση, πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η συγκέντρωση των τρακτέρ στο Σύνταγμα κινήθηκε σε πολύ κόσμια επίπεδα, με κυβερνητικές πηγές να επαναλαμβάνουν πως η κινητοποίηση των αγροτών βοηθάει και την κυβέρνηση να αυξήσει τις πιέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Βάσει του σχεδιασμού η κινητοποίηση θα κρατήσει έως σήμερα το μεσημέρι, όπου τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.