Για μεγάλη διαφορά στο κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού πανεπιστημίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «για ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης το κόστος θα είναι στο 50%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ευρώ».
Οπως είπε, πρόκειται για «ένα βασικό κίνητρο, για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».
Εξηγώντας τα κριτήρια για την εγγραφή των σπουδαστών στα νέα ιδρύματα, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι «ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του».
«Από εκεί και πέρα, το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια, τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η ΕΘΑΑΕ. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε δε πως «αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει επειδή αυτά τα πανεπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να ταχθεί ενάντια στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε πως «τα στοιχεία της δήθεν διαφοροποίησής του, όπως η έγκριση των προγραμμάτων σπουδών δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ να γίνεται από την ίδια αρχή, αυτό υπάρχει ήδη στο νομοσχέδιο, πρόκειται για την ΕΘΑΑΕ».
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα, όπως προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Αλιβιζάτος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ