Μάχη για δύο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη, το παρασκήνιο και οι συμμαχίες

9' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κούρσα για δύο» αναμένεται να εξελιχθεί η αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα της κ. Ολγας Γεροβασίλη απέναντι στον κ. Στέφανο Κασσελάκη, με την παρασκηνιακή στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να κλειδώνει, και μετά την απόσυρση του Διονύση Τεμπονέρα ακόμη κι αν υπάρξει τρίτος υποψήφιος αυτό θα γίνει προκειμένου να καταγράψει δυνάμεις και όχι με την προοπτική νίκης. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ το παρασκήνιο είναι έντονο, με συναντήσεις των κορυφαίων στελεχών, επαφές και «παζάρια» σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα ο χρόνος της ψηφοφορίας, αλλά και το εάν σ’ αυτή θα μπορούν να μετάσχουν νέα μέλη που θα εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ημέρα διεξαγωγής της ή όχι.

«Κλειδώνει» με τις ευλογίες Τσίπρα η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, που θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο, αναμένεται να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής η Ολγα Γεροβασίλη φέρεται πως θα είναι ο αντίπαλος πόλος που θα συγκρουστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, με πολλούς ήδη να παραπέμπουν στο χθεσινό «προσπέρασμα» που της έκανε ο πρόεδρος τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα του συνεδρίου. Από την προχθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι φανερό πως μια σύγκρουση Τσίπρα – Κασσελάκη θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, παρότι είναι προφανές ότι στηρίζει την επιλογή της Ολγας Γεροβασίλη, να εκτιμάται πως δεν θα κάνει άλλη δημόσια παρέμβαση.

Μεταμεσονύχτια συνάντηση

Οι ζυμώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη το βράδυ. Μια μεταμεσονύχτια συνάντηση της Oλγας Γεροβασίλη με τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη και Διονύση Καλαματιανό φαίνεται να διαμορφώνει τις νέες ισορροπίες. Η αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε τις επαφές στο γραφείο της την Παρασκευή βλέποντας τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Γιάννη Ραγκούση. Συνάντησε αρκετούς βουλευτές και στελέχη με τους οποίους συζήτησε την επόμενη ημέρα στο κόμμα, ενώ φέρεται να είδε και κόσμο εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάποια στρατηγική να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ψήφου από την εσωκομματική αντιπολίτευση; Αυτό φαίνεται. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις εκλογές από το συνέδριο –με μια ενωτική ομιλία–, είναι σαφές πως δεν θα είναι υποψήφιος. «Βλέπω απέναντί μου συντρόφους και όχι αντιπάλους», είπε και συμπλήρωσε πως «η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. Παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Εχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή».

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου και ο θεσμικός ρόλος που έχει τον έφεραν τις τελευταίες ώρες ως πιθανό διεκδικητή. Η συνάντησή του με την Ολγα Γεροβασίλη ίσως να σημαίνει πολλά για τη στάση του, αλλά και η δήλωση που έκανε στο Open: «Εχω ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι δεν ακολουθώ μια προσωπική διαδρομή και δεν έχουν για εμένα σημασία οι προσωπικές επιλογές, αλλά οι συλλογικές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι επαρκής». Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 απάντησε καταφατικά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η κ. Γεροβασίλη και επιτέθηκε στη στάση του νυν προέδρου.

«Φυσικά και θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να λέει από βήματος “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αυτό είναι μια απολίτικη, αυταρχική αντιμετώπιση των πραγμάτων».

Στρατηγική επιλογή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ψήφου.

Το παλιό «μπλοκ» της «Κίνησης Μελών» φαίνεται να ενεργοποιείται και μετά το χθεσινό ραντεβού εκτιμάται πως σε αυτό θα προστεθεί και ο πρώην επικεφαλής του, Νίκος Παππάς. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του πάντως επίσημα και στο συνέδριο δήλωσε: «Επαναβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, επαναβεβαιώνουμε την ευρύτητα του χαρακτήρα μας και ξεκινάμε από την επομένη του συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος».

Μια δήλωση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε πολλές ερμηνείες, καθώς πολλοί είδαν πως η «πολεμική» του με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν τελείωσε ενόψει των εκλογών. «Προτρέπω σε κάποιους επίδοξους αρχηγούς να μη βλέπουν τον απογευματινό ίσκιο τους και να τον περνούν για το μπόι τους, και σε κάποιους άλλους να ξεκαβαλικέψουν το καλάμι που πρόωρα καβάλησαν…», ανέφερε στο document.gr.

Πιστοί στο πλευρό του

Στο «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη επικρατεί και εκεί πυρετός διεργασιών και συνεννοήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και χθες στο «Τάε Κβον Ντο», όπου παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των συνέδρων, ενώ μίλησε και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα μας είναι αλλαγές που πρέπει να ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία. Αυτό είναι σαν τη βαρύτητα, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αρα, λοιπόν, αυτό θα κάνουμε. Από κει και πέρα, πιστέψτε με, είμαι το τελευταίο άτομο που είναι κολλημένο στην καρέκλα. Είμαι εδώ πέρα να προσφέρω στον τόπο μου». Πιστοί στο πλευρό του παραμένουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Ραλλία Χρηστίδου, Βασίλης Κόκκαλης, Πέτρος Παππάς και άλλα στελέχη και βουλευτές. Πολλοί ήδη προχώρησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στα «Παραπολιτικά FM» πως «ο κ. Κασσελάκης θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της η βάση, η οποία του έδωσε και πριν από πέντε μήνες την εντολή να τα αλλάξει όλα». «Ο κ. Κασσελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος πολύ πρόσφατα, έχει πολύ νωπή λαϊκή εντολή από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προερχόμενη από τη δημοκρατική παράταξη σέβομαι τη δημοκρατία πάρα πολύ», ανέφερε η Νίνα Κασιμάτη (ΣΚΑΪ).

Πότε και πώς θα στηθούν οι κάλπες

Εχουν ήδη ξεκινήσει, από την Πέμπτη το βράδυ που ανακοινώθηκε πως το κόμμα οδεύει σε εκλογές, οι συζητήσεις για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν. Ως πιθανότερη ημερομηνία, κυρίως από την προεδρική πλευρά, εμφανίζεται η 10η Μαρτίου. Το γεγονός πως είναι η ημερομηνία που θα στηθούν οι εξ αναβολής κάλπες για τα συντονιστικά των οργανώσεων μελών αλλά και για τις νομαρχιακές επιτροπές βολεύει προκειμένου να αναδειχθούν παράλληλα ο νέος πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή. «Θα προλάβουμε;», είναι το ερώτημα που βάζουν πολλά στελέχη από την αντιπολιτευόμενη πλευρά. Είναι γεγονός πως οι ημερομηνίες δεν βολεύουν πάρα πολύ την αναβολή της διαδικασίας. Αρκετοί βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του καταστατικού, θυμίζοντας πως αναφέρεται ότι «μεταξύ της απόφασης διοργάνωσης προκριματικής εκλογής και της ημερομηνίας διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας (1) μήνας».

Στα μέσα Μαρτίου ο Στέφανος Κασσελάκης είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στη Θήβα προκειμένου να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του. «Αν χρειαστεί θα πάρει αναβολή», έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές. Ακολουθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου) και –μία εβδομάδα μετά– η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν οι εκλογές δεν γίνουν σύντομα, τότε το κόμμα θα αναγκαστεί να στήσει κάλπες τον Απρίλιο, γεγονός που δεν αρέσει σε κανέναν. Τη στιγμή που οι άλλες δυνάμεις θα εργάζονται για τις ευρωεκλογές και θα ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πνίγεται» στην εσωστρέφεια προκειμένου να αναδείξει τον νέο πρόεδρο και τα καινούργια του όργανα. Μετά την Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί και η Πολιτική Γραμματεία.

10 Μαρτίου η πιθανότερη ημερομηνία – Ερώτημα το εάν θα ψηφίσουν τα μέλη που μετείχαν στην εκλογή αρχηγού τον Σεπτέμβριο ή θα μπορούν να εγγραφούν και νέα.

Εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι με τη λήξη του συνεδρίου, όπου θα επικυρωθούν και οι επίσημες υποψηφιότητες για την ηγεσία. Το άλλο ερώτημα στο οποίο επίσης αναμένονται απαντήσεις αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας. Θα πραγματοποιηθεί όπως τον Σεπτέμβριο, με καινούργια μέλη να έχουν το δικαίωμα εγγραφής μέχρι την τελευταία στιγμή με την καταβολή δύο ευρώ; Αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα γιατί διαφορετικό είναι οι εκλογές να γίνουν με το Σώμα του Σεπτεμβρίου και άλλο να προστεθούν νέα μέλη. Αρκετοί θεωρούν αυτονόητο πως θα διατηρηθεί το δικαίωμα να προστεθεί νέος κόσμος στο κόμμα, που είναι και το ζητούμενο.

Αυτό που καταγράφεται έντονα στο τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη «ψυχής». Με δεδομένες τις εκλογές που αναμένονται, το «συνέδριο θέσεων» δείχνει να μην ενδιαφέρει τον κόσμο, με τις καρέκλες να είναι άδειες σχεδόν όλη την ημέρα.

«Θα πουλήσω τις εταιρείες»

Πολιτικό και νομικό ζήτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη εγείρεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τη νομοθεσία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων «στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή». Το ζήτημα που αναδείχθηκε μέσω δημοσίευσης σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα (News 247) παραδέχθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κασσελάκης.

Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία περί ασυμβιβάστου της ιδιότητας πολιτικού προσώπου και συμμετοχής σε εταιρεία αφορά μεταξύ άλλων «τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ προβλέπεται ότι η παραβίασή του «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ». Στην απάντηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «όλοι γνωρίζουν» την επιχειρηματική του δραστηριότητα, και συμπληρώνει: «Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου. Δεν είμαι βουλευτής. Εφόσον ο νόμος αφορά και σε εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα “πουλήσω” ποτέ». Κύκλοι της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκαν να σχολιάσουν ότι «ο νόμος είναι πάνω από όλους και από όλα».

Διπλή επίθεση από Νέα Αριστερά

του Γιώργου Μπουρδάρα

Με βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα βγαλμένα από τη φαρέτρα του πρώην στενού συνεργάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και επιθετική κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, η Νέα Αριστερά παρακολουθεί τις συγκρουσιακές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, προσδοκώντας –όπως όλα δείχνουν– να προσελκύσει δυσαρεστημένα στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών, ή και να συμμετάσχει από ισχυρότερη θέση στις συζητήσεις για την ευρύτερη Κεντροαριστερά μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

«Οχι, Αλέξη μου, δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματός μας», αναφέρει απαντώντας στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, βουλευτής πλέον, μετά την πρόσφατη διάσπαση, της Νέας Αριστεράς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του αναφέρθηκε σε εκείνους που «έφυγαν ήδη από το κόμμα επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του, αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό, αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Και ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε: «Πριν μας “αναλύσεις” τους λόγους που φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή».

Σακελλαρίδης κατά Κασσελάκη και Τσακαλώτος εναντίον Τσίπρα – Τι αναφέρουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, από το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς τονίστηκε ότι η εναρκτήρια ομιλία του κ. Κασσελάκη στο συνέδριο του κόμματός του «επιβεβαίωσε τη βαθιά υπαρξιακή κρίση ενός κόμματος που πλέον θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό θέαμα παρά πολιτικό οργανισμό. Ο κ. Κασσελάκης να σταματήσει να μιλάει στο όνομα της Αριστεράς. Δεν είχε, ούτε έχει σχέση με τις αξίες και τα οράματά της».

Για «βαθύ, δομικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό» έκανε λόγο χθες σε τηλεοπτική (ΑΝΤ1) συνέντευξή του ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Είναι ένα κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να παράγει πολιτική, ιδέες, δεν μπορεί να παράγει ελπίδες για τον κόσμο, επειδή έχει μπει σε μια κατάσταση που από μόνη της παράγει παραπολιτική». Και πρόσθεσε: «Η Νέα Αριστερά μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε (ΣΚΑΪ): «Δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση. Καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Παρακολουθούμε από απόσταση και με θεσμικό σεβασμό».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT