Αιχμές από Ν.Δ. για ΣΥΡΙΖΑ

Πώς σχολιάζει το Μαξίμου τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θέση αρχής η κυβέρνηση να μην ασχολείται με τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων με επίσημες δηλώσεις και σχόλια. Ανεπίσημα όμως δεν γίνεται το Μαξίμου να μη ρίχνει κλεφτές ματιές στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, που πριν από μόλις οκτώ μήνες, στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, ήταν ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν δηκτικά μετά τα όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «φανταστείτε αυτοί να διαχειρίζονταν κρίσεις όπως ο Εβρος και η πανδημία, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τον Εβρο και την πανδημία, όπου τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει πως αντιμετωπίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα και αδιαίρετο και όχι άλλο τον κ. Τσίπρα και άλλο τον κ. Κασσελάκη. Η φράση άλλωστε «δεν μας εκπλήσσει αυτή η κατάσταση», που ανήκει στις ίδιες πηγές, δείχνει πως στην Πειραιώς θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε τις… τάσεις που είδαμε να εμφανίζονται στο συνέδριό του, αλλά τις έκρυβε πίσω από την εξουσία που κατέλαβε. Ουσιαστικά όμως ποτέ δεν υπήρξε συντεταγμένο κόμμα που είχε δομές και κουλτούρα κόμματος εξουσίας.

«Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα όλων όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήδη από όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας πως υπό την ηγεσία Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη διαδοχικές ήττες και έφτασε να χάσει την κυβέρνηση και μετά να χάσει το 15% της δύναμής του, φτάνοντας στο 17% στις εθνικές εκλογές του 2023. Το γεγονός μάλιστα πως η παρέμβαση του κ. Τσίπρα υπέρ νέων εκλογών για την ηγεσία απορρίφθηκε από το συνέδριο, αποτελεί απόδειξη πως ο πρώην πρωθυπουργός ηττήθηκε ακόμη και σε εσωκομματικό επίπεδο, κάτι που έμοιαζε μέχρι πρότινος αδιανόητο.

«Φανταστείτε αυτοί να διαχειρίζονταν κρίσεις όπως ο Εβρος και η πανδημία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο «κάδρο» πάντως της κυβέρνησης δεν μπαίνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός πως η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησε δημόσια με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, δείχνει πως και η Χαριλάου Τρικούπη έχει εσωκομματικά θέματα που διχάζουν και δεν έχει βρει συντεταγμένη γραμμή. Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, που ως υπουργός Παιδείας συμφωνούσε με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Κεντρικό αφήγημα

Με όλα τα παραπάνω προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα, που είναι και το βασικό ενόψει των ευρωεκλογών. Ποιο κόμμα αποτελεί εναλλακτική λύση απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει ουσιαστικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνοντας από ένα συνέδριο ακόμη πιο τραυματισμένος, χωρίς να έχει λύσει τα εσωκομματικά του. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως είναι πλέον καθαρά δεύτερο κόμμα και ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση, έχει μπει σε μια διαδικασία «να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», που το καθιστά αναξιόπιστο και ασταθές.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι η συνολική εικόνα των δύο κομμάτων δείχνει πως «δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου θεωρούν πως οι επικείμενες ευρωεκλογές δείχνουν ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για να εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες και αυτό θα είναι το κεντρικό αφήγημα στον δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT