Εντός και εκτός: Τα γενέθλια Ερντογάν και το Αιγαίο

Εντός και εκτός: Τα γενέθλια Ερντογάν και το Αιγαίο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο όλα παίζουν ρόλο, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τα γενέθλια του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χθες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε τηλεφωνικώς στον κ. Ερντογάν για τα εβδομηκοστά γενέθλιά του. Το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αγκυρας, η οποία ανακοίνωσε το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως βήμα προς την κατεύθυνση που αποφάσισαν οι δυο ηγέτες στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Ολα αυτά συμβαίνουν περίπου δυόμισι μήνες πριν από το επόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα και δύο εβδομάδες πριν από τον πολιτικό διάλογο. Σε μία εβδομάδα έχει τα γενέθλιά του και ο κ. Μητσοτάκης. Να δούμε αν ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει τη χειρονομία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Βέβαια, όλες αυτές οι ευγενείς χειρονομίες δεν σηματοδοτούν τίποτε άλλο πέρα από μια λειτουργική σχέση με όλες τις διπλωματικές συμβάσεις ανάμεσα σε ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Ακολουθούν, μάλιστα, όλες οι συναντήσεις διαβουλεύσεων και συζητήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η ένταση στο πεδίο απλά δεν υπάρχει, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι διαφορές παραμένουν. Χθες, η Αγκυρα εξέδωσε μία ακόμη οδηγία προς ναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ) για τον εναέριο χώρο σε μια μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο (Α1831/24). Μια και τμήμα της βρίσκεται μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου, σε διεθνή εναέριο χώρο, ζητήθηκε ΝΟΤΑΜ και από την Αθήνα, η οποία, βεβαίως, ουδέποτε απάντησε. Η περιοχή αυτή στο κεντρικό Αιγαίο δεσμεύεται από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και το τέλος του έτους. Η Τουρκία δεσμεύει κάθε χρόνο συνολικά τρεις περιοχές στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι με αυτό τον τρόπο απαντά στην Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ότι δεσμεύει περιοχές του Αρχιπελάγους με σκοπό να τις χρησιμοποιεί ως μόνιμα πεδία βολής. Εν ολίγοις, επανάληψη (ελληνοτουρκικών) μήτηρ πάσης μαθήσεως.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο εικονιζόμενος κύριος είναι ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι, πρόεδρος του VMRO-PDMNE, του εθνικιστικού κόμματος που θα διεκδικήσει την εξουσία, με αρκετές αξιώσεις, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Μακεδονία τον Μάιο. Το κόμμα του κ. Μιτσκόσκι ετάχθη εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα σε μια πιθανή κυβέρνηση υπό το VMRO να αξιοποιήσει τα, όποια (λίγα), περιθώρια υπονόμευσής της. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου σχετικά με τα μνημόνια που εκκρεμεί να κυρώσει η Βουλή, έκανε ορισμένες επισημάνσεις. Ως προς την κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για χρόνο «ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία και πάντοτε σε συνάρτηση με την ορθή και καλή τη πίστει εφαρμογή των προβλέψεων της συνθήκης των Πρεσπών». Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι εξέπνευσε η προθεσμία της 12ης Φεβρουαρίου. Τότε έληξε η τεχνική μεταβατική περίοδος σε σχέση με τα προβλεπόμενα επίσημα έγγραφα προς χρήση στο εξωτερικό (επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα). Επ’ αυτού, όπως τόνισε, «δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση» από τα Σκόπια. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και περιέγραψε τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων ως ευρισκόμενες σε μια διαρκή δυναμική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και, βεβαίως, του αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Κωστίδη. Παρόντες ήταν δύο ακόμη πρώην αρχηγοί ΓΕΣ και συγκεκριμένα ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Χαράλαμπος Λαλούσης και οι δύο με σημαντικό έργο στην ενίσχυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και μεγάλη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Παρών ήταν και ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, όπως και ο μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος. Η εκδήλωση δεν είχε κάποιο χαρακτήρα πολιτικό (μέρες που είναι, όλα μπορεί να παρεξηγηθούν), άλλωστε, η Σχολή Ευελπίδων ως αρχαιότερος θεσμός του νέου ελληνικού κράτους είναι μακριά από αυτά. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, πέρα από τον άριστο έλεγχο του αντικειμένου του, αποτελεί και βαθύτατο γνώστη της εκκλησιαστικής ιστορίας και παράδοσης.

Η ΑΤΑΚΑ

Επανήλθε στην εκτόνωση μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης. Παρέθεσε παλαιότερη ανάρτησή του τον Φεβρουάριο του 2023, όταν στοχοποιούσε δημοσιογράφους και δικαστικούς από τη μία και στην άλλη τίτλο από άρθρο που την ίδια περίοδο μιλούσε για την παύση του από τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και την παραπομπή του στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Με σαφή αιχμή προς τον πρώην πρωθυπουργό, αναρωτιέται: «Αραγε, ποιος είχε δίκιο τελικά;». Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Γιώργου Σταθάκη, κάνοντας λόγο για εκβιασμό σχετικά με την υποψηφιότητά του στα Χανιά, αντί του Μιχάλη Χαιρετάκη. Περσινά ξινά σταφύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT