ΠΑΣΟΚ: Οδηγός η συνεδρίαση της Κ.Ο. στη μάχη για τα μη κρατικά ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Οδηγός η συνεδρίαση της Κ.Ο. στη μάχη για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τις προσεχείς ημέρες προσβλέπει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να «σβήσουν» οι όποιες παραφωνίες προέκυψαν αναφορικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση και τάχθηκε υπέρ μιας διαδικασίας με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παράλληλα, το κόμμα παρουσίασε τη δική του πρόταση, το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταγράψει το κόμμα διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η διαφοροποίηση του ενός τρίτου των βουλευτών στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν ήταν η επιθυμητή εικόνα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ούτε αυτή τη φορά. Αλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης παραπέμπει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να καταδείξει ότι αυτή ήταν η πάγια θέση και ότι δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση με την τωρινή απόφαση να καταψηφιστεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Η πιο ηχηρή φωνή διαφοροποίησης που ακούστηκε ήταν αυτή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που εμφανίστηκε να τοποθετείται θετικά έναντι του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών δεν πρόκειται στην τελική ευθεία να φύγει από την κεντρική γραμμή. Αναμένεται να εκφράσει την άποψή της στη συνεδρίαση της Κ.Ο., αλλά θα συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Οπως αναφέρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, «το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει χαρακτηριστικά συνειδησιακά, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, και ως εκ τούτου θα τηρηθεί η γραμμή που θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση, όπου καθένας μπορεί να διατυπώσει την άποψή του».

Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων εξελίσσεται σε μέτωπο σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν να αναδείξουν μέσα από τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον ρόλο του κόμματός τους ως της κύριας αντιπολιτευτικής δύναμης. Ετσι, από τη μια απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση και παράλληλα περιγράφουν ως παραγωγική τη δική τους στάση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε και παρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση μια ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτό σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αποδίδουν μια στάση «όχι σε όλα», χωρίς παραγωγική συμβολή στη συζήτηση για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. «Η Νέα Δημοκρατία κάνει διευθέτηση συμφερόντων. Εκμεταλλεύονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16», δήλωσε (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT