Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανωτάτη εκπαίδευση στη χώρα, που αναμένεται να ψηφιστεί την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για το τελευταίο εμβληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για τις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση μέσω αυτού θέλει να κατοχυρώσει πως η Ν.Δ. είναι η μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας.
Την προσπάθειά της βοηθάει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τελικά να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κάτι που, σύμφωνα με το Μαξίμου, διαμορφώνει το εξής πολιτικό σκηνικό: η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που φέρνει μια μεταρρύθμιση απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση και αυτό της δίνει το δικαίωμα να εμφανιστεί ως αποκλειστική «μεταρρυθμιστική παράταξη» απέναντι σε ένα «μπλοκ οπισθοδρόμησης», όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Σε αυτή την επιχειρηματολογία κομβικό ρόλο θα έχει το ΠΑΣΟΚ. «Αν από τον ΣΥΡΙΖΑ το περιμέναμε πως θα καταψηφίσει, δεν ισχύει το ίδιο για τον κ. Ανδρουλάκη», λέει πηγή της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που θέλει να εμφανίζεται ως εκσυγχρονιστής, στην πραγματικότητα ακολουθεί οπισθοδρομική πολιτική, υιοθετώντας τις «πιο παλιές απόψεις».
Η πολιτική μάχη
Τα παραπάνω πρόκειται να αποτελέσουν βασικό πολιτικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη της ολομέλειας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά κυρίως στον δρόμο προς τις εκλογές, όπου η κριτική στο ΠΑΣΟΚ θα είναι σε πρώτη διάταξη. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να καταδείξει πως την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται μία εσωκομματική μάχη χαρακωμάτων που «διαλύει το κόμμα», στο ΠΑΣΟΚ αυτό που επιδιώκουν είναι να γίνουν «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Η διαφαινόμενη τάση της Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει κοινό από τη χειμαζόμενη αξιωματική αντιπολίτευση ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία στρατηγικά και αριθμητικά
Η εξώθηση του ΠΑΣΟΚ πιο αριστερά και η οριστική κατάληψη του Κέντρου από τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους βασικούς στόχους ενόψει του Ιουνίου..
Στο Μαξίμου, γνωρίζοντας πως το πολύ δεξιό κέρας του πολιτικού συστήματος το έχουν χάσει και δεν πρόκειται να επιστρέψει, θέλουν να εγκαθιδρυθούν στο εκσυγχρονιστικό Κέντρο. Στις μετρήσεις οι οποίες γίνονται φαίνεται πως ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς δεν ταυτίζεται με τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Kαι αυτό η Νέα Δημοκρατία θέλει να το αναδείξει. Η πεποίθηση, άλλωστε, στο Μαξίμου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα εσωκομματική αναταραχή δεν πρόκειται να ανακάμψει στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές θα έχει τη δεύτερη θέση. Το βασικό, ωστόσο, είναι η διαφορά που θα έχει από τη Ν.Δ. και το πόσο ψηλά θα καταφέρει να φτάσει.
Οπως λένε αρμόδιες πηγές, είναι διαφορετικό να είναι δεύτερο κόμμα με 17%-18% και διαφορετικό να κινηθεί πέριξ του 15%, με τη Ν.Δ. άνω του 33%. «Διαφορά από 16-17 μονάδες και άνω θα αποτελέσει την οριστική επιβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ως δεύτερο κόμμα, δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει τη Ν.Δ.», λένε οι ίδιες πηγές, καθώς μία τέτοια διαφορά δύσκολα καλύπτεται. Συνεπώς, η εξώθηση του ΠΑΣΟΚ πιο αριστερά και η οριστική κατάληψη του Κέντρου από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον βασικό στόχο ενόψει του Ιουνίου και το νομοσχέδιο για την ανωτάτη εκπαίδευση αποτελεί βασικό βραχίονα για την επίτευξή του.