Εντός και Εκτός: Η Μάγκνα Κάρτα και η Κρόνενμπουργκ

Εντός και Εκτός: Η Μάγκνα Κάρτα και η Κρόνενμπουργκ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το βάθος των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι γνωστό. Ωστόσο δεν συνιστούν όλα όσα τις αφορούν απόδειξη αδιεξόδου. Οπως, για παράδειγμα, η αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Φεβρουαρίου επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στην Αθήνα, που παρουσιάστηκε από διάφορες ιστοσελίδες ως απόδειξη ραγδαίας επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών. Η «Κ» έχει δει την επιστολή που έλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης από τον κ. Γερλίκαγια, στην οποία αναφέρεται με πολύ σαφή τρόπο στις προεκλογικές δραστηριότητες στην Τουρκία, όπου, όπως είναι γνωστό, στις 31 Μαρτίου διεξάγονται δημοτικές εκλογές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει αφιερώσει όλη την ενέργειά του στο «πετράδι του στέμματος», τον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Οι δύο πλευρές θα συνεννοηθούν για νεότερη ημερομηνία. Μακάρι τα ελληνοτουρκικά να βελτιώνονταν ή να επιδεινώνονταν με βάση μια ακύρωση επίσκεψης ή την υλοποίησή της…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ ετάχθη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Η Ρωσική Ομοσπονδία, όντας υπεύθυνος μέτοχος της διεθνούς κοινότητας και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σταθερά και αμετάβλητα καθοδηγείται από τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί, όπως και προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, διά μέσου εθελουσίων συνομιλιών των κυπριακών κοινοτήτων, με υποχρεωτικό, προσεκτικό υπολογισμό των βάσιμων ανησυχιών και συμφερόντων τους. Και φυσικά χωρίς έξωθεν πίεση, χωρίς χρήση αυτής της ατελείωτης ύφανσης χρονικών προθεσμιών, κάποιων εξωτερικών συνταγών». Η κ. Ζαχάροβα έκανε αυτή την αναφορά με αφορμή τα 65 χρόνια από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, σκοπεύοντας, μεταξύ άλλων, να αφήσει αιχμές κατά της Δύσης. «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι ειλικρινά και κατ’ αρχάς να βοηθήσουμε» στο Κυπριακό, είπε η κ. Ζαχάροβα, και αυτή την εποχή –εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία– κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, κλασικό δείγμα της γαλλικής ανώτερης αστικής κοινωνίας (αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις διότι είναι απόφοιτος ιδιωτικού και όχι δημόσιου σχολείου), τις τελευταίες εβδομάδες κάνει έναν μεγάλο γύρο επαφής με την «άλλη Γαλλία», εν προκειμένω την αγροτική, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό. Είναι γνωστό ότι στη Γαλλία, όποιος έχει προεδρικές και γενικώς υψηλές βλέψεις στην πολιτική ζωή, πρέπει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην ύπαιθρο. Ετσι και ο κ. Ατάλ αυτές τις τελευταίες εβδομάδες πίνει κρασιά, τρώει τυριά, παίρνει κιλά. Υπάρχει ένα παλιό ιστορικό ανέκδοτο, σχετικά με μια συνάντηση ανάμεσα στους Χέλμουτ Κολ, Μάργκαρετ Θάτσερ, Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ (ο ένας ως πρόεδρος και ο άλλος ως πρωθυπουργός της Γαλλίας). Φημολογείται ότι καθένας ανέφερε το πιο σημαντικό έτος της Ιστορίας κατά την άποψή του. Ο Κολ επέλεξε το 1648, έτος συνομολόγησης της Συνθήκης της Βεστφαλίας, η Θάτσερ το 1215 (υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα), ο Μιτεράν το 496, έτος βάπτισης του βασιλιά των Φράγκων Χλωδοβίκου, και ο Σιράκ το 1664, έτος πρώτης παραγωγής της Kronenbourg, της αγαπημένης μπίρας του Γάλλου πρωθυπουργού, που στις περιοδείες ανά την εξαγωνική πατρίδα του την είχε απολαύσει αρκούντως. Υπομονή λοιπόν στον κ. Ατάλ, και ας σκεφτεί ότι στην Ελλάδα οι περιοδείες στην ύπαιθρο μετριούνται σε τσίπουρο και ρακή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε χθες στο νοσοκομείο «Αττικόν» με σκοπό, όπως πληροφορηθήκαμε, να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη του. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι συνηθισμένες, οπότε αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του. Βέβαια, κάθε επέμβαση έχει τις μετεγχειρητικές δυσκολίες της, οπότε οι φίλοι του υπουργού Οικονομικών του ζητούν –κατά το δυνατόν– να ρίξει, έστω για λίγο, τις ταχύτητες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η χώρα μας, ως πυλώνας εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προερχόμενες από την Ασία πτήσεις, με την επέκταση σε αγορές όπως η Μογγολία, δίνει προοπτική στην εμπορική της δραστηριότητα και ενισχύει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της». Αυτά είπε η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου για το, δίχως άλλο, πολύ σημαντικό επίτευγμα της κύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Μογγολία (των τριών εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων). Αθήνα: Η πύλη των Μογγόλων προς τη Δύση. Γιατί όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT