Εντός και Εκτός: Το νέο τουρκικό αντιτορπιλικό

Εντός και Εκτός: Το νέο τουρκικό αντιτορπιλικό

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η παραμονή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε μάχιμη κατάσταση στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε δωρεές ευεργετών, όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και υποναύαρχος επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης. Χθες, έγινε η τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος «Κύκνος», με το οποίο αντικαταστάθηκαν όλα τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τριών φρεγατών τύπου «S» του Π.Ν., που εξακολουθούν να αποτελούν ραχοκοκαλιά του γερασμένου στόλου. Η συνολική συμβολή του κ. Λασκαρίδη στο Π.Ν. ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ και αφορά όχι μόνο πλοία (αναβαθμίσεις, αλλά και νέα πλοία γενικής υποστήριξης) αλλά και εγκαταστάσεις στη ξηρά, όπως το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Στη τελετή, πέρα βέβαια από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και τη σημερινή στρατιωτική ηγεσία, ήταν παρόντες πολλοί πρώην αρχηγοί και αξιωματικοί του Π.Ν. που έχουν εμπειρία από τα συγκεκριμένα πλοία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η ναυτική διάσταση της ισχύος απασχολεί ολοένα και περισσότερο την Αγκυρα, η οποία πλέον, κατά την εφημερίδα «Μιλιέτ», σχεδιάζει και τη ναυπήγηση «εθνικού» αντιτορπιλικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νέα αντιτορπιλικά (στόχος τα 4 πλοία) θα ναυπηγηθούν με σκοπό την προστασία των αεροπλανοφόρων (μάλλον ελικοπτεροφόρων) του τουρκικού ναυτικού. Σύμφωνα με τα σχέδια, που αποκάλυψε ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, το νέο αντιτορπιλικό θα έχει εκτόπισμα 8.900 τόνους, μήκος 149 μέτρα, 96 κελιά για αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Η Τουρκία έχει ναυπηγήσει, με βάση τη μετεξέλιξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου, εθνική κορβέτα και εθνική φρεγάτα. Ενα «εθνικό αντιτορπιλικό» αποτελεί φιλόδοξο στόχο, ωστόσο, φαίνεται ότι η Αγκυρα θα τον επιδιώξει. Ορισμένοι εκτιμούν πως η επίσπευση των ανακοινώσεων είναι και μια απάντηση στον στόχο των αμερικανικών Constellation που ανακοίνωσε η Αθήνα, προκειμένου να τονιστεί και η αυτονομία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι Αμερικανοί, πάντως, εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις ελληνικές βάσεις, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ζήτησαν και έλαβαν μία ακόμη τετράμηνη (έως τα τέλη Ιουνίου) παράταση στάθμευσης 4 UAV τύπου MQ- στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στην Αγκυρα έγιναν και τα επόμενα τυπικά βήματα για την προμήθεια των νέων F-16, καθώς έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της χώρας το σχέδιο «επιστολών προσφοράς και αποδοχής». Πηγές του τουρκικού υπουργείου έλεγαν πως παρά ταύτα η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το σχέδιο και για Eurofighter.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προήδρευσε χθες της νέας σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Δεν συζητήθηκαν πολλά, μια και ήταν κάπως διαδικαστική η συνεδρίαση. Αναπληρώτρια πρόεδρος του ΕΣΕΠ ορίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ως μέλη του ΕΣΕΠ ορίστηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και η γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Τερέζα Αγγελάτου. Κάθε κόμμα διόρισε δύο μέλη συν δύο αναπληρωματικά, ενώ ορίστηκε και μια εννιαμελής ομάδα καθηγητών εν είδει εμπειρογνωμόνων του ΕΣΕΠ. Συμμετέχει, ακόμη, ο προϊστάμενος του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ) Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, ενώ ως γραμματέας του ΕΣΕΠ ορίστηκε η Μαρία Θεοφίλη, γενική διευθύντρια Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφαλείας και Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το αποτελούμενο, ως γνωστόν, από βουλευτές της Ν.Δ. προεδρείο της Εξεταστικής για τα Τέμπη «έκλεισε» μέσω χθεσινής ανακοίνωσης, καθώς και μιας συνεχιζόμενης σιωπής, τα δύο αιτήματα που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τουλάχιστον μιας εβδομάδας παράταση της προθεσμίας που είχε τεθεί (8/3) για την κατάθεση των πορισματικών απόψεων των κομμάτων, προκειμένου να μελετηθεί η δικογραφία η οποία εστάλη στη Βουλή από την εισαγγελία εφετών Λάρισας. Το δε ΚΚΕ για άμεση σύγκληση συνεδρίασης, ώστε να συζητηθούν τα νέα δεδομένα και η δυνατότητα πρόσκλησης και άλλων μαρτύρων. «Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί», σημειώθηκε στην ανακοίνωση του προεδρείου. Ως προς το ειδικότερο γραπτό αίτημα του Περισσού, ουδέν γνωστοποιήθηκε. Συμπέρασμα; Οδηγούμεθα σε μια τελική συνεδρίαση της Εξεταστικής στις 11/3 και σε μια –κατά τα φαινόμενα εκρηκτική– επί του ζητήματος συνεδρίαση της Ολομέλειας, αργότερα.

H ATAKA

«Οταν θέλουμε, μπορούμε να προστατέψουμε τα ιδανικά της Ευρώπης. Οι πολίτες, όμως, πολλές φορές αμφιβάλλουν. Αμφιβάλλουν επειδή μείναμε αμήχανοι μπροστά στην καταστροφή της Παλαιστίνης, τη σφαγή των Κούρδων στη Συρία από τον Ερντογάν, στην Αρμενία και στην Κεντρική Αφρική. Η εξαίρεση που ονομάζεται Ουκρανία πρέπει να γίνει ο νέος κανόνας της αμυντικής μας πολιτικής. Πρέπει να βιαστούμε. Δεν μπορεί χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Φινλανδία, να εξαρτώνται από την ομπρέλα της Αμερικής». Αυτά είπε –μεταξύ πολλών άλλων– ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προφανές θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρώπη κινείται πολύ αργά, είναι κοινό μυστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT