Ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη, αν κόστισε ο λαϊκισμός που υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε μια διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «λαϊκισμός είναι όταν υπόσχεσαι αυτό που επιθυμεί ο άλλος και δεν έχεις πρόθεση να το κάνεις. Δεν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν λαϊκίστικο κόμμα. Ηταν λαϊκό».
Στη συνέχεια, όταν ο ίδιος ερωτήθηκε από τη Σία Κοσίωνη και για το περίφημο «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», απάντησε ότι «η οικονομία δεν πήγε αρνητικά ούτε χρεοκοπήσαμε. Επρεπε να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες κάποια στιγμή έγιναν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη».
Αντιθέτως, λαϊκισμός σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, ήταν «αυτό που έζησα εγώ το 2009, όταν στη δυσκολότερη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της Μεταπολίτευσης, όπου έπρεπε να υπάρχει ένα πνεύμα ενότητας –με τις όποιες διαφορές–, όλοι έλεγαν “θα πάμε στο Ζάππειο, θα αλλάξουμε τα πράγματα, θα διώξουμε την τρόικα, θα σκίσουμε τα μνημόνια”. Αυτός ήταν ο λαϊκισμός. Εμείς υπηρετήσαμε το αντίθετο. Εμείς είπαμε τις αλήθειες και πόνεσαν οι αλήθειες. Αν τις είχαμε υπηρετήσει, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».