Στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς, στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος άλλαξε «όταν ήμασταν κυβέρνηση και ίσχυε για εμάς η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που καθιέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου». Αυτή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο «να συζητάς με όλους και να αξιοποιείς τις δυνατότητες που σου δίνουν».
Οταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ήταν η στιγμή που όπως είπε «αντιλαμβάνεται και κατανοεί κανείς ότι είναι άλλο πράγμα ο ακτιβισμός και η στάση που κρατάς ως ακτιβιστής και άλλο πράγμα η άμεση ευθύνη απέναντι στο κράτος».
Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Ν. Κοτζιάς, «αποδείχθηκε ότι η εξωτερική πολιτική στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα είχε τη δική της σχετική αυτονομία και υπευθυνότητα και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις τόσο του ακτιβισμού, και του λαϊκού κινήματος, όσο και στην παράδοση που υπάρχει στην κρατική συνέπεια».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι «καλές σχέσεις με το Ισραήλ που διατηρήθηκαν κατά την 5ετία Τσίπρα και ταυτόχρονα η αναγνώριση των δικαίων των Παλαιστινίων». «Πρέπει κανείς», σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «να βρίσκει τη χρυσή τομή που δεν αφήνει να υπονομευθούν οι αξίες και τα συμφέροντα της χώρας».