Eπιστολική ψήφος για Ελληνες του «εσωτερικού»

Eπιστολική ψήφος για Ελληνες του «εσωτερικού»

Οι 17.302 εγγραφές σε 11 μέρες δημιουργούν αισιοδοξία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 17.000 εγγραφές μέσα σε 11 μόλις ημέρες έφτασε η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία πως το εγχείρημα θα στεφθεί στο τέλος με την επιτυχία που προσδοκά η κυβέρνηση. Η ακτινογραφία όσων έχουν εγγραφεί έως τώρα αποτυπώνει τις τάσεις που καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα – γεωγραφικά και ηλικιακά.

Αρχικά, από τους 17.302 πολίτες που έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, η πλειονότητα είναι εντός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό μέχρι και χθες είχαν εγγραφεί 11.824 πολίτες, που αντιστοιχεί στο 68,3% των εγγραφών. Από το εξωτερικό, αντίστοιχα, είχαν εγγραφεί 5.478, που αντιστοιχεί στο 31,7%. Πάντως, διαρκώς η «ψαλίδα» κλείνει. Ενδεικτικό είναι πως τις πρώτες ημέρες το ποσοστό των Ελλήνων του εξωτερικού που είχε εγγραφεί ήταν μόλις 24% και πλέον έχει ανέβει στο 32%. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές θα ανέβει κι άλλο, καθώς περίπου ανά δύο λεπτά γίνεται μία αίτηση εγγραφής από κάποια γωνιά του πλανήτη.

Η διαφορά πάντως των αιτήσεων μεταξύ εντός και εκτός Ελλάδος, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «ήταν αναμενόμενη», καθώς εξαρχής οι εντός Ελλάδος που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου υπολογιζόταν πως θα είναι περισσότεροι. Σημειωτέον, η διεθνής ενημερωτική καμπάνια δεν έχει ακόμη ξεκινήσει –υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα–, ενώ και τα προξενεία τώρα μπαίνουν στη διαδικασία της κινητοποίησης.

Από εκεί και πέρα, όπως αναμενόταν από τους Ελληνες του εξωτερικού, οι περισσότεροι που έχουν εγγραφεί είναι από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από τη Γηραιά Ηπειρο έχουν εγγραφεί 4.766, που αντιστοιχεί στο 87%, κάτι απολύτως λογικό, καθώς Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία, αλλά και η Κύπρος έχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες.

Το 68,3% των έως τώρα εγγεγραμμένων κατοικεί στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι εκτός της χώρας.

Οι άλλες δύο ήπειροι που έχουν έντονο χρώμα ελληνισμού, η Βόρεια και Κεντρική Αμερική και η Ωκεανία κινούνται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα: από την πρώτη έχουν εγγραφεί 450, δηλαδή 8,2%, ενώ στην Αυστραλία οι εγγραφές είναι μόλις 87, που αντιστοιχεί στο 1,6%. Ο αριθμός αυτός θα ανέβει, καθώς η Νίκη Κεραμέως που ήδη περιοδεύει στην Ευρώπη, θα βρεθεί στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για τον ίδιο λόγο. Η χαμηλή έως τώρα συμμετοχή σε ΗΠΑ και Αυστραλία εξηγείται, όπως λέει κυβερνητική πηγή, και από το γεγονός πως εκτός Ευρώπης «οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται και δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για μία εκλογική διαδικασία που αφορά την Ευρώπη».

Στις άλλες ηπείρους η συμμετοχή είναι αναμενόμενα χαμηλή: στην Ασία έχουν δηλώσει συμμετοχή 124 άτομα, που αντιστοιχεί στο 2,3%. Εκεί αναμένεται αύξηση από την ελληνική κοινότητα στο Ντουμπάι. Στην Αφρική έχουν εγγραφεί 30 πολίτες, που αντιστοιχεί στο 0,5% και αναμένεται αύξηση κυρίως από τη Νότια Αφρική, ενώ οι λιγότεροι έχουν εγγραφεί στη Νότια Αμερική, μόλις 21, που αντιστοιχεί στο 0,4%. Εκεί αναμένεται κάποια αύξηση από πόλεις της Αργεντινής.

Πρώτη η γενιά brain drain

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση και των ηλικιών που έχουν μπει έως τώρα να εγγραφούν. Τη μερίδα του λέοντος έχει η ηλικιακή ομάδα 41-50, από την οποία έχουν εγγραφεί 4.008 πολίτες, δηλαδή το 23,6%. Πρόκειται για τη γενιά του brain drain που έφυγε από την Ελλάδα πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ήταν στις ηλικίες 25-35 και το ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις εκλογές δείχνει πως δεν έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους.

Δεύτερη σε συμμετοχή είναι η ηλικιακή ομάδα 51-60 με 3.953 εγγραφές, ήτοι 23,3%. Ακολουθεί η γενιά 31-40 με 2.603 εγγραφές και ποσοστό 15,3% και μετά οι 61-70 με 2.518 εγγραφές και ποσοστό 14,8%. Προτελευταία είναι η ηλικιακή ομάδα 71 και πάνω με 2.194 εγγραφές και ποσοστό 12,9%. Τελευταία –και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει– είναι η ηλικιακή ομάδα 17-30 με 1.726 εγγραφές και ποσοστό 10,2%. Εικάζεται ωστόσο πως το ποσοστό στις νέες ηλικίες θα ανέβει ραγδαία τόσο μετά τη διαδικτυακή καμπάνια όσο και πριν από τις εκλογές, που θα έχει ξεκινήσει η σεζόν στους τουριστικούς προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT