Εντός και εκτός: Βοήθεια στη Γάζα με ελληνικά αλεξίπτωτα

Εντός και εκτός: Βοήθεια στη Γάζα με ελληνικά αλεξίπτωτα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επιστολική ψήφος είναι ένα από τα έργα που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά, άσχετα αν επί της ουσίας η διείσδυσή τους στο σώμα των ψηφοφόρων περιγράφεται ως απελπιστικά χαμηλή. Την Πέμπτη, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ενημέρωσαν τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδας για την επιστολική ψήφο μέσω τηλεδιάσκεψης. Κύριος στόχος είναι, βέβαια, να υπάρξει κάποια κατά το δυνατόν σοβαρή προετοιμασία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Προφανώς οι Ελληνες του εξωτερικού αποτελούν τη βασική στόχευση, γι’ αυτό και πρέσβεις και πρόξενοι καλούνται να διευκολύνουν την κατάσταση. Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, η κ. Κεραμέως είχε περιοδεύσει ανά την Ευρώπη για το θέμα, μάλιστα σε χώρες όπου είναι επίσημη και η γαλλική γλώσσα (την οποία ομιλεί απταίστως), γεγονός βεβαίως που μάθαμε από τα κοινωνικά δίκτυα της υπουργού, κάτι ημέρες οι οποίες έμοιαζαν με εκδήλωση από τις «Ημέρες γαλλοφωνίας».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών ή άλλον φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν τους Ελληνες του εξωτερικού». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς από νωρίς χθες το πρωί καταγράφηκαν αντιδράσεις από Ελληνες του εξωτερικού, σχετικά με τον σεβασμό των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων τους τα οποία προστατεύονται και θεσμικά (GDPR). Το θέμα έφτασε στη δημοσιότητα κυρίως μέσω του Χάρη Πανακούλια, ο οποίος δηλώνει μέλος της οργάνωσης των Προοδευτικών Αποδήμων, και έκανε λόγο για πολύ σοβαρές νομικές ευθύνες, καταγγέλλοντας ότι τα προσωπικά στοιχεία (εν προκειμένω τα email που χρησιμοποίησε η κ. Ασημακοπούλου για να στείλει προωθητικό υλικό) διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λίγοι θα παρατηρήσατε τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο από τον επίσημο λογαριασμό της χασεμιτικής μοναρχίας της Ιορδανίας, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ να εποπτεύει τη ρίψη πακέτων με διάφορα είδη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την –κατά το δυνατόν– άμβλυνση των επιπτώσεων της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έχει κάθε λόγο να είναι ευαισθητοποιημένος, καθώς στη χώρα του ήδη ζουν περί τα 2,5 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και το ενδεχόμενο προσφυγικής κρίσης επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια του κράτους. Πριν από λίγες ημέρες το Αμάν ζήτησε από εκπροσώπους φιλικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο σε υλικά όσο και σε μέσα. Από την ελληνική πλευρά τελικά έγινε δωρεά αλεξιπτώτων, τόσο προσωπικού όσο και για τη ρίψη –από C-130– φορτίων, όπως αυτά που έχουν ήδη φτάσει στα νότια σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι ζητήθηκαν και μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 για τη ρίψη των φορτίων, ωστόσο η διαθεσιμότητα του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μάλλον δεν επιτρέπει τέτοια πειράματα και μάλιστα σε μια περιοχή του κόσμου απαιτητική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Χθες έφτασαν στην Αλβανία τα πρώτα τρία UAV τύπου Bayraktar TB2, τα οποία αγοράστηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τα Τίρανα. Το γεγονός πανηγύρισε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, περιγράφοντας την προμήθεια των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων ως χρήσιμων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αλβανίας. Στα τουρκικά ΜΜΕ (TRT) η αγορά τουρκικών UAV από μια χώρα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ελλάδας αναλύεται ως μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την Αθήνα. Περιγράφουν, δηλαδή, τα τουρκικά ΜΜΕ την Αλβανία ως μια χώρα απολύτως εναρμονισμένη με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή χθες, στο περιθώριο του Φόρουμ της Αττάλειας, ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα υπέγραψε μνημόνιο εκπαίδευσης των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η Τουρκία, εν ολίγοις, δεν εγκαταλείπει τη Λιβύη ούτε λεπτό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν έχουμε ξεκάθαρο το μήνυμά μας γιατί ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά μας και τα εσώψυχά μας». Αυτά είπε (ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1»), μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ) Θανάσης Οικονόμου, για να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Συνήθως γι’ αυτά υπάρχουν λύσεις που η επίσημη Εκκλησία παρέχει τα τελευταία 2.000 χρόνια (εξομολόγηση), και πιο σύγχρονες μέθοδοι όπως αυτές που αξιοποιούν οι ψυχαναλυτές. Ή απλά μπορεί να τα πουν και μεταξύ τους. Φαίνεται, πάντως, ότι το πρόβλημα δεν είναι εσωτερικής φύσης, αλλά γενικότερα αντίληψης του εξωτερικού κόσμου. Για άλλον είχαν προετοιμαστεί, άλλος τους προέκυψε. Συμβαίνει και στους πιο «ψαγμένους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT