Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, εξελίσσεται με επίκεντρο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στοιχεία, αλλά και διάχυτη φημολογία και σενάρια τροφοδοτούν την αντιπαράθεση.
Στη Βουλή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής προσέρχονται ήδη για να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας που εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Πρόκειται συνολικά για περίπου 1.000 σελίδες, χωρισμένες σε τέσσερις υποφακέλους, που περιλαμβάνουν τις μηνυτήριες αναφορές οικογενειών, το πόρισμα των πραγματογνωμόνων και τις μαρτυρικές καταθέσεις, μεταξύ των οποίων και τριών προσώπων που η αντιπολίτευση ζητούσε να καταθέσουν στην επιτροπή αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Πάντως, ενώ από το προεδρείο της επιτροπής αναφέρθηκε χθες ότι ο όγκος του υλικού είναι διαχειρίσιμος και δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει κατάθεση εκθέσεων από τα κόμματα στις 8 Μαρτίου και τελευταία συνεδρίαση τις 11 Μαρτίου, από την πλευρά της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι λείπουν κρίσιμα υπό διερεύνηση στοιχεία και καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς τα οποία η επιτροπή δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της.
Στον δημόσιο διάλογο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το μπάζωμα που έγινε στην περιοχή του δυστυχήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Ολες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά, ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ύστερα από αυτό το τραγικό δυστύχημα».
Περίπου 1.000 σελίδες δικογραφίας έχει να διαχειριστεί η εξεταστική πριν κλείσει τις εργασίες της.
Ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στη Βουλή τόνισε αναφορικά με την καταγγελία ότι εκείνος έδωσε εντολή για μπάζωμα, ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις χώρου, αυτές που έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών».
Η συζήτηση για πιθανές ενέργειες με κίνητρο τη συγκάλυψη φαίνεται ότι υιοθετείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε αναφορά σε υπουργό «που έδωσε εντολή για το “μπάζωμα” στα Τέμπη», ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1) άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «το τζάκι Μητσοτάκη προστατεύει το τζάκι Καραμανλή» και έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες συγκάλυψης, αναφέροντας ότι «βιάστηκαν να μπαζώσουν τα ίχνη».
Η κατάθεση Φαλάρα
Πάντως, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν για το θέμα στην κατάθεση του συντονιστή πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελου Φαλάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων, περιγράφοντας την αλληλουχία γεγονότων αναφέρει: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ (σ.σ. το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο) με την οποία δίνεται εντολή στην περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό, αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά, ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)». Η αναφορά του σε αγωγό αφορά τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από το σημείο, ένας ακόμη λόγος να αποφασιστεί η διαμόρφωση του εδάφους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να βουλιάξει κάποιος γερανός και να χτυπήσει τον αγωγό.