Με πέντε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η συνεδρίαση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους, ενώ ενδεικτική του ενδιαφέροντος αποτελεί η εγγραφή 167 βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν να λάβουν τον λόγο. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προτού το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αναμένεται να απορριφθούν. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται «στο όριο της συνταγματικότητας του άρθρου 16». Επισημαίνεται πως ενστάσεις περί της αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
Τοποθετήσεις των εισηγητών
Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της Ν.Δ., Λευτέρης Κτιστάκης. Οπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τις περισσότερες από τις προτάσεις των πρυτάνεων.
Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση του συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες».
Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση ο εισηγητής της μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόριο, δεν μπορεί να είναι επιχείρηση».
Το ΠΑΣΟΚ είναι «απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στη συζήτηση για την αναθεώρησή του», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Σε φραντσάιζ “παραρτήματα”, που θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δεν συναινούμε».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ