Η χρονική συγκυρία και η διαμόρφωση της στρατηγικής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές δεν αφήνουν πεδίο για να ευδοκιμήσουν προτάσεις συντονισμένης δράσης, καθώς είναι σαφής η προσπάθεια να ξεχωρίσει το κάθε κόμμα για τις δικές του ενέργειες. Αυτό κατέστη σαφές χθες με την υποδοχή που επιφύλαξαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν από κοινού με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Διαδικαστικά απαιτείται η συγκέντρωση 50 ψήφων για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και αυτή τη στιγμή κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει μόνο του αυτή την κοινοβουλευτική δύναμη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι καθώς ο ανταγωνισμός ενόψει των ευρωεκλογών κορυφώνεται, κανένα από τα κόμματα δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι κινείται πίσω από την πρωτοβουλία άλλου κόμματος. Ηταν εξαρχής δύσκολο, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών και της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων, να προχωρήσει η πρόταση Χαρίτση.
Από την Κουμουνδούρου η πρόταση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς απορρίφθηκε, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε θα ήταν να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά συσπείρωσης στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε σε δήλωσή της (ΣΚΑΪ) ότι ακόμη κι αν συμφωνούσαν τα κόμματα της Αριστεράς, και πάλι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές; Είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «για μικροπολιτικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η πρόταση απορρίφθηκε διότι, όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, στη δεδομένη συγκυρία θα άλλαζε η στόχευση. «Το ζήτημα δεν είναι να φανεί ότι είναι η αντιπολίτευση ενωμένη, αλλά να επικεντρωθούμε στην κριτική επί του νομοσχεδίου». Οπως σχολιάζουν, ειδικότερα, μια πρόταση δυσπιστίας θα μετέφερε το επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή σε ένα γενικότερο πλαίσιο και θα χανόταν η ευκαιρία να αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετήσει με το συγκεκριμένο τρόπο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Από την πλευρά του ΚΚΕ η πρόταση της Νέας Αριστεράς επίσης απορρίφθηκε.