Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και, αργότερα το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, την ώρα που θα κορυφώνονται οι πολυήμερες μεγάλες κινητοποιήσεις εκτός του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, του οποίου η πρόβλεψη να λειτουργήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων έχει πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της θορυβώδους τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, και με την ευκαιρία της τοποθέτησης του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κατεγράφη νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και –κυρίως– στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ως γνωστόν κάποτε ήταν στέλεχος ο σημερινός υπουργός Παιδείας.
Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της διαδικασίας, και με αφορμή την τοποθέτηση Πιερρακάκη, κατεγράφη νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και –κυρίως– στο ΠΑΣΟΚ.
«Λέτε: “Δεν θα έρθουν μεγάλα ξένα πανεπιστήμια”. Απαντώ: “Τότε τι φοβάστε;”» είπε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. «Εφόσον κρίνετε ότι θα μας δείτε να αποτυγχάνουμε από αυτή την πρωτοβουλία, γιατί δεν μας αφήνετε να το κάνουμε; Γιατί παραβιάζετε τον Ναπολέοντα: “Μη διακόπτεις τον αντίπαλό σου όταν διαπράττει ένα λάθος”, αφού εμείς διαπράττουμε ένα λάθος αυτή τη στιγμή;». Για να προσθέσει με καυστικό τόνο: «Είστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κατά της σοκολάτας, υπέρ του κακάο;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σήκωσε το γάντι: «Επιβεβαιώνεται ξανά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτουργεί με ένα εγχειρίδιο λαϊκισμού, μια κυρίαρχη άποψη με την οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί της. Προσφέρει σοκολάτα, εμείς θέλουμε καφέ. Το ξέρετε πολλά χρόνια ότι ζητάμε καφέ. Εσείς συνεχίζετε να προσφέρετε σοκολάτα και μας ελέγχετε που δεν παίρνουμε τη σοκολάτα που δίνετε. Αυτό κάνετε», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Πιερρακάκης «ξεχνά όσα γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Οπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Παιδείας δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση: «Κύριε Μάντζο, ξέρω ότι συνομιλώ με έναν άνθρωπο που είναι συνήθως ευγενής. Οπότε οι προσωπικές αναφορές που έχετε κάνει θεωρώ ότι είναι κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σας έχει υποδειχθεί. Αναφερθήκατε στο παρελθόν μου, το οποίο είναι γνωστό. Οπως ξέρετε, είμαι βουλευτής της Ν.Δ. και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο εικοσάχρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ».
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης είναι και πως η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, λίγες ώρες μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Κουμουνδούρου ότι ο νόμος θα καταπέσει στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικός, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να μη συμβεί τελικά: «Ακόμη κι αν αυτό το νομοσχέδιο δεν καταρριφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο ως αντισυνταγματικό, ακόμη κι αν προλάβει να εφαρμοστεί έστω και μία μέρα πριν φύγετε, εμείς αυτό θα το καταργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Κουτσούμπας περί «sugar daddies»
Σκιές στην εικόνα του κοινοβουλευτισμού και νέες εκτός ημερησίας διατάξεως εστίες σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων προκάλεσαν χθες στη Βουλή δύο περιστατικά με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Παύλο Πολάκη. Ο πρώτος επιστράτευσε αναφορά η οποία καταγγέλθηκε ως σεξιστική προκειμένου να αντιπολιτευθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος επικαλέστηκε τους νεκρούς της πανδημίας για να επιτεθεί προσωπικά στον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη.
Ειδικότερα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων είπε ότι στις σκανδιναβικές χώρες «έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες να οδηγούνται να αναζητούν σε απάντηση sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά». Ο όρος «sugar daddies» παραπέμπει σε πλούσιους άνδρες μεγάλων ηλικιών, που έναντι συνήθως σεξουαλικών πράξεων, καταβάλλουν χρήματα προς νεαρότερα άτομα, κυρίως γυναίκες, εν προκειμένω για να αποπληρώσουν φοιτητικά δάνεια. «Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός. Οξύτατες αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Ο Περισσός χθες επέλεξε να απαντήσει μόνο στο κυβερνών κόμμα: «Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη Ν.Δ. ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης;».
Την ίδια ώρα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, ο κ. Πολάκης μιλούσε για υπαρκτό σκάνδαλο Novartis με χρηματισμό πολιτικών. Στη διαμαρτυρία του κ. Πλεύρη ακούστηκε να λέει: «Σιωπή, είσαι ο βαρκάρης του Αχέροντα των υπουργών Υγείας της Μεταπολίτευσης. 13.750 νεκρούς παρέλαβες, 35.000 παρέδωσες».
Αθ. Πλεύρης: Αν δεν είχαμε τα εμβόλια θα είχαμε 100.000 νεκρούς. Σε άδειασε μέχρι και ο Τσίπρας. Και για τα εμβόλια και για τη Novartis.
Π. Πολάκης: Αυτά να τα πεις στον Τσίπρα, όχι σε εμένα.