Βουλή: Live η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ στην Ολομέλεια

Βουλή: Live η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ στην Ολομέλεια

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία

7' 55" χρόνος ανάγνωσης

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, κορυφώνεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ. 

Παρακολουθήστε live:

Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην εκπαίδευση – Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα

«Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός αφορά κατά 85% την ενίσχυση των Δημόσιων ΑΕΙ. 

Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας δριμεία κριτική στον Δημήτρη Κουτσούμπα σε σχέση με τη χθεσινή αναφορά του σε «sugar daddies» που είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων. «Υπέθεσα ότι ζητήσατε τον λόγο για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας, η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη μέσα σε αυτή την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ρύθμιση της κυβέρνησης «από τη μια, προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους, από την άλλη, φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ανέλυσε, κατόπιν, τις προδιαγραφές και τις εγγυήσεις του νομοσχεδίο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι θυμήθηκαν σήμερα την ποιότητα των υποψηφίων, όταν καταψήφιζαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Επικαλούμενος τον Αντώνη Μανιτάκη, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας για το νομοσχέδιο: «Η απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων εξακολουθεί να ισχύει ατόφια, λέει ο Αντώνης Μανιτάκης», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Κύριε Φάμελλε έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κασσελάκης ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το Πανεπιστήμιο του να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία; Φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις θα είχε, αλλά μόλις βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε».

Εντονη ήταν και η επίθεση του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ. «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αρνητικό πρωταγωνιστή όλης αυτής της υπόθεσης

«Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πόσα από αυτά θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη;», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε:

«Η παρουσία μη κρατικών ΑΕΙ θα είναι ένα θετικό παράδειγμα, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες απέναντι σε καταλήψεις κουκουλοφόρων. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο. και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων». 

Φάμελλος: «Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων»

«Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Σχολίασε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;», σχολίασε. Είπε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε στον κ. Κασσελάκη τη δυνατότητα να μιλά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, «αλλά εσείς πήγατε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για δημόσιο πανεπιστήμιο;».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το Σύνταγμα του ‘75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα 50 χρόνια πριν ήταν πολύ πιο μπροστά και πολύ πιο προοδευτική από ό,τι είστε εσείς σήμερα, γιατί τότε προέβλεψε και αποτύπωσε στο θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας ότι ανώτατη παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και ότι οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Και έρχεστε εσείς 50 χρόνια μετά με μια βαθιά συντηρητική αντίληψη να πείτε ότι η ανώτατη παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες».

Ο κ. Φάμελλος καταδίκασε την επίθεση που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, ενώ ζήτησε και να υπάρξει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για ό,τι συζητήθηκε εκεί.

Επιπλέον κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής.

Ανδρουλάκης: Καταψηφίζουμε επί της αρχής, «ναι» μόνο στα άρθρα που στηρίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Για «απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. 

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής», συνέχισε λέγοντας: «ποια αξιοπιστία έχει μια κυβέρνηση που προέβαλε ως μεταρρύθμιση την οικτρή δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;». Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα. 

«Το σημερινό νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ενα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», σημείωσε ενώ επικαλέστηκε την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει κατά της θέσης της κυβέρνησης περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

«Το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η αλαζονεία και η διαφθορά. Πάνω από το έγκλημα των Τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά. Πάνω από τις υποκλοπές, το ίδιο. Η στάση μας είναι τέτοια επειδή κίνητρα μας είναι οι αξίες μας και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα». 

«Εσείς αλλάξατε θέση. Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ιδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», προσέθεσε στη συνέχεια. 

Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι βασική αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η ευημερία της νέας γενιάς. «Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας. Εμείς θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση». 

«Φοβάστε την προοδευτική πρόταση, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Ολη η ηγεμονία της Ν.Δ. στηρίχθηκε στον φόβο για τα χειρότερα. Είμαστε εδώ σήμερα για να δώσουμε γνήσια ελπίδα στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. 

«Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά», προσέθεσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Οσον αφορά το λεγόμενο «σκανδιναβικό παράδειγμα», ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στο βωμό τους κέρδους». 

«Θα στηρίξουμε όσα άρθρα θεωρούμε ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου», είπε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσα ακούστηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Ξεκινώντας απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα που μπορεί να έχει να λύσει ο αρχηγός σας με το πόθεν έσχες του, δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του κ. Φάμελλου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ., επικαλέστηκε δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή και του Στέλιου Κούλογλου αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. 

«Σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση το νομοσχέδιο κ. Φάμελλε;» συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. «Αν μας κατακρίνετε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εμείς είμαστε περήφανοι γιατι δεν επρόκειτο να σπρώχναμε νέα παιδιά σε τμήματα που πρακτικά δεν λειτουργούν». 

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας». 

Οσον αφορά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σκωπτικά: «Τα πρόγραμμά σας είναι πολύ απλό: ό,τι δίνουμε επί δύο». Κάλεσε, στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν έρθει στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα εκείνα που θεωρεί ότι στηρίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT