[email protected]

Από δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων, εκλεγμένη με μία ψήφο διαφορά, κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να μπει στην Ευρωβουλή. Τώρα, εκτός από τα επικοινωνιακά της χαρίσματα, προβάλλει και τη μεθοδικότητά της στη συλλογή δεδομένων. Τι απαντά στις καταγγελίες – τι λέει το υπουργείο Εσωτερικών

7' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες σταυροί δεν είναι λίγοι. Τόσους είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Απόδειξη ότι προτού κερδίσει την έδρα της στην Ευρωβουλή, ως βουλευτής είχε αποκτήσει μεγάλη τηλεοπτική «αναγνωρισιμότητα». Τις τελευταίες ημέρες, ο φακός στρέφεται επάνω της εξαιτίας των καταγγελιών ότι απέστειλε μαζικά προεκλογικό υλικό σε ψηφοφόρους του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα που εκείνοι δεν είχαν παραχωρήσει με τη συναίνεσή τους, παρά μόνο στην πολιτεία, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η ανάδειξή της στην Ευρωβουλή ήταν το επιστέγασμα μιας δεκαετούς πορείας, που δεν στερήθηκε ποτέ τη τηλεδημοσιότητα. Η σταδιοδρομία αυτή, που τώρα μοιάζει να περνάει τη δυσκολότερη στιγμή της, άρχισε μάλλον από… σπόντα. Ή, ακριβέστερα, χάρη σε μία ψήφο που η ίδια τη θυμάται ακόμη.

Ηταν πριν από 17 χρόνια, το 2007. Περίπου μία δεκαετία πριν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις σπουδές της σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και εργάστηκε στη διεύθυνση του Ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου» του πρώην ευρωβουλευτή Γιάννη Αβέρωφ. Η μεταπήδησή της, ωστόσο, στην πολιτική για όσους τη συναναστρέφονταν τότε φαινόταν βέβαιη. Πράγματι, το 2007 κατέρχεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στα Γιάννενα, τον τόπο όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της, και καταφέρνει να εκλεγεί με μία ψήφο διαφορά. Μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει 17 χρόνια αυτή την ψήφο δεν την ξεχνάει. «Σε αυτόν τον ένα επιπλέον που με ψήφισε οφείλω την πολιτική μου διαδρομή», λέει η ίδια με κάθε ευκαιρία, καθώς εάν δεν είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος το 2007, πιθανότατα να είχε αποθαρρυνθεί και η προσπάθειά της στην πολιτική να είχε σταματήσει εκεί.

Ιωάννινα – Πύλος – Βρυξέλλες

Με αυτή τη μία ψήφο, λοιπόν, που την έφερε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου των αγαπημένων της Ιωαννίνων ξεκίνησε μια ραγδαία εξέλιξη. Αμέσως μετά αναλαμβάνει αντιδήμαρχος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εκπρόσωπος Tύπου της δημοτικής αρχής. Ο δρόμος για την κεντρική πολιτική σκηνή είχε ήδη ανοίξει. Η πρόταση από τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά δεν άργησε να έρθει. Οι κοινές ρίζες τους από τη Μεσσηνία –ο πατέρας της Αννας-Μισέλ καταγόταν από την Πύλο– δεν ήταν το μόνο που τους ένωνε, καθώς είχαν και κοινή πολιτική καταγωγή: τον συντηρητικό χώρο.

anna_michelle@spam.gr-1

Το 2012, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα εν μέσω μνημονίων, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κάνει το επόμενο βήμα και κατέρχεται υποψήφια βουλευτής ως «επιλογή του προέδρου» καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων. Oπως επιμένει να θυμίζει η ίδια, δεν ήταν μόνον η πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων, αλλά και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της Ν.Δ., καθώς μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή της στα βουλευτικά έδρανα, ο πρωθυπουργός πλέον Αντώνης Σαμαράς την εμπιστεύτηκε να γίνει η κομματική πορτ παρόλ του, θέση την οποία θα διατηρήσει έως το 2015.

Την τριετία αυτή, η Αννα-Μισέλ θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο την επιφάνεια του ρόλου που της ανατέθηκε. Γίνεται ευρύτερα γνωστή και διαμορφώνει μια μαχητική περσόνα, αναντίστοιχη ίσως με τις αστικές καταβολές της, αλλά ταιριαστή με το ηλεκτρισμένο κλίμα της μνημονιακής εποχής.

Οι αντίπαλοί της τη χαρακτήριζαν διαχρονικά «εριστική» και έτοιμη «να υπερασπιστεί το κόμμα με κάθε κόστος». Αυτό το χαρακτηριστικό, που της καταλογίζουν ως αρνητικό, ήταν ταυτόχρονα που βοήθησε τη δημοφιλία της στο εσωτερικό της παράταξης, μια και το «γαλάζιο» κοινό έβλεπε στο πρόσωπό της έναν «θηλυκό Αδωνι», που μπορούσε να σηκώνει στα πρωινά «παράθυρα» τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Η φόρα που είχε πάρει, την οδήγησε πολύ γρήγορα στον προορισμό κάθε φιλόδοξου βουλευτή επαρχίας: Είχε πλέον τα «γαλόνια» για να μετρηθεί στη χαώδη Β΄ Αθηνών, εκεί όπου διεκδικούν τον σταυρό «τα μεγάλα ψάρια της πολιτικής». Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε ξανά, αφού εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών το 2015, διανύοντας μέσα σε οκτώ χρόνια τη διαδρομή από δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων, βουλευτής Β΄ Αθηνών.

Πόσιμα και βρώσιμα

Η αντιπολίτευση, στην οποία βρέθηκε η Ν.Δ. μετά τον Ιανουάριο του 2015, ταίριαζε σε μια πολιτικό που είχε δείξει ότι δεν δεσμεύεται από καθωσπρεπισμούς στο κυνήγι της τηλεοπτικής ατάκας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τής εμπιστεύεται διάφορες θέσεις σκιώδους υπουργού στο οργανόγραμμα. Αλλά εκείνη δείχνει ότι δεν την περιορίζουν τα χαρτοφυλάκια. Αποκτά τόση άνεση με τον φακό που, σαν Τζάκρη πριν από την Τζάκρη, πρωτοπορεί στην πρωινή τηλεόραση λέγοντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς (υποψήφιος το 2017 των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία) «τον ήπιε τελείως».

Οι αντίπαλοί της τη χαρακτήριζαν διαχρονικά «εριστική» και έτοιμη «να υπερασπιστεί το κόμμα με κάθε κόστος». Αυτό το χαρακτηριστικό, που της καταλογίζουν ως αρνητικό, ήταν ταυτόχρονα που βοήθησε τη δημοφιλία της στο εσωτερικό της παράταξης.

Φαίνεται ότι αυτή η ιδιωματική ανάγνωση της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν ήταν ικανή να εμποδίσει την έξοδό της προς την Ευρώπη. Εκεί ήθελε να πάει. Και όταν θέλει κάτι, το πετυχαίνει, λένε οι φίλοι της. Οπερ και εγένετο. Η πρόταση να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές ήρθε από το 2018 και η Αννα-Μισέλ έβαζε πλέον πλώρη για τις Βρυξέλλες.

Πολύγλωσση και γεννημένη στη Νέα Υόρκη, δεν άργησε να εγκλιματιστεί σε ένα διεθνές περιβάλλον περιστοιχισμένη από την ευρωπαϊκή ελίτ. Σπούδασε οικονομικά στο Bryn Mawr College της πολιτείας της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και νομικά με ειδίκευση στις διεθνείς νομικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με περαιτέρω εξειδίκευση στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και στο Institut d’Études Françaises d’Avignon στη Γαλλία. Τα αγγλικά είναι σαν μητρική της γλώσσα, ενώ μιλάει άπταιστα γαλλικά και ισπανικά.

Το οικογενειακό δέντρο και η αυλή

Ο πατέρας της Παναγιώτης Ασημακόπουλος ήταν διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός. Μια άγνωστη ιστορία, μάλιστα, είναι πως ήταν αυτός που ανέλαβε εκ μέρους της Ελλάδας να «αποκρυπτογραφήσει» τις συνέπειες του Τσέρνομπιλ στη χώρα μας, κάτι που τελικά του στοίχισε και χρόνια από τη ζωή του καθώς από τα συνεχή ταξίδια στην περιοχή έλαβε μεγάλη ακτινοβολία και πέθανε σε ηλικία μόλις 67 ετών. Επίσης άγνωστο είναι πως η μητέρα της, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Aμερικανοεβραία στην καταγωγή, είναι γνωστή μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική. Ο παππούς της, Μάικλ Νίσελσον, υπήρξε συνεργάτης του Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο της Υeshiva και μάλιστα ήταν αυτός που έπεισε όπως λέγεται τον Αϊνστάιν να δώσει το όνομά του στο νεοϊδρυθέν (1955) Κολέγιο της Ιατρικής. Από αυτόν τον παππού της η Αννα πήρε και το «Μισέλ». Η ιστορία έχει ως εξής: Ο πατέρας της Αννας-Μισέλ ήταν συμμαθητής και φίλος με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στο σχολείο των Αναβρύτων. Εξ ου και βάφτισε την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Τότε τα κορίτσια που τους έβαζε λάδι το βασιλικό ζεύγος συνηθιζόταν να παίρνουν το όνομα Αννα-Μαρία. Oταν η μητέρα της Ασημακοπούλου είδε στα βαφτιστικά τα αρχικά Α-Μ παρακάλεσε τη βασίλισσα το «Μ» να γίνει Μισέλ, από τον πατέρα της Μάικλ. Συνεπώς, η Αννα Ασημακοπούλου έχει και το όνομα του παππού της. Η Αννα-Μισέλ, πάντως, δεν είναι μόνο βαφτισιμιά του τέως, αλλά νιώθει άτυπο μέλος της οικογένειας, κάτι που δεν το έχει κρύψει ποτέ. Πρόσφατα βρέθηκε με τον Νικόλαο σε φιλανθρωπική δράση στο Μέτσοβο, με την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. να αποκαλεί τον τέως πρίγκιπα «πνευματικό της αδελφό».

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Αννα-Μισέλ έγινε στόχος μαζικών καταγγελιών για αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων. Η ίδια στην υπερασπιστική της γραμμή λέει πως τα emails είναι αποτέλεσμα μεθοδικής «συγκομιδής» του γραφείου της τα τελευταία πέντε έτη, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί. Για την υπόθεση υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε τρία επίπεδα: Πρώτον, υπάρχει παρέμβαση από την Εισαγγελία της Αθήνας, δεύτερον, υπάρχει έρευνα της Aρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, τρίτον, το ΥΠΕΣ και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος διέταξαν και εσωτερική έρευνα –ΕΔΕ– για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.

Οι τρεις έρευνες

Από το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπουν εμφατικά στη δήλωση της ίδιας της κ. Ασημακοπούλου, η οποία λέει πως δεν έλαβε τις διευθύνσεις των emails από το ΥΠΕΣ. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΣ εξηγούν ότι η έρευνα γίνεται για να βεβαιωθεί το επίπεδο ασφαλείας των διαδικασιών, προσθέτοντας πως ο βασικός λόγος που η αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα είναι «για να χτυπήσουν την επιστολική ψήφο», παρότι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία η αποστολή emails δεν σχετίζεται με την επιστολική ψήφο, αφού «πολλοί καταγγελλόμενοι που έλαβαν email λένε ότι δεν είχαν γραφτεί στη σχετική πλατφόρμα».

Σε κάθε περίπτωση, η τριπλή έρευνα δεν μπορεί να μην καταλήξει σε συμπέρασμα μια και τα ψηφιακά ίχνη δεν διαγράφονται και θα φανεί εάν και από πού υπήρξε διαρροή. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, χωρίς να υποτιμά το θέμα, το οποίο έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ούτως ή άλλως βάλλεται για το κράτος δικαίου, επιχειρεί να το υποβαθμίσει – να το «τοποθετήσει», όπως λένε, «στην πραγματική του διάσταση». Αυτό σημαίνει πως η αποστολή emails «θα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές» και δεν «πρέπει να μεγαλοποιείται».

Οσον αφορά την υποψηφιότητα της Αννας-Μισέλ, με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αποκαλυφθεί κάτι άλλο, είναι βέβαιο πως θα είναι στις λίστες. Στο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν ότι από την απερχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα η Ηπειρώτισσα πολιτικός ήταν από εκείνες που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και όπως έκανε πάντα «έβαλε πλάτη στα δύσκολα» όταν η χώρα βαλλόταν σε σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας.

Αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν και ένας λόγος που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Αννα-Μισέλ μετριόταν δεύτερη σε πρόθεση ψήφου, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Για τον ίδιο λόγο, αρκετοί συνυποψήφιοί της για την Ευρωβουλή τις τελευταίες ημέρες χαμογελούν, έστω και μυστικά, πιστεύοντας πως η υπόθεση με τα emails θα βάλει επιτέλους λίγο φρένο σε μια πορεία που ξεκίνησε από το 2007. Αν είχε η ίδια βρει το φρένο, μπορεί και να το είχε πατήσει πριν από την πρόσκρουση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT