Σε αναζήτηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία για δεξιές υποψηφιότητες που θα εξισορροπήσουν το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς όσα ονόματα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα προέρχονται κυρίως από το Κέντρο. Πολλοί λένε ότι για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται κάποιος πολύ δεξιός, αλλά απλώς παραδοσιακός νεοδημοκράτης. Χαρακτηριστικό είναι πως κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «στελέχη σαν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι ιδανικά». Τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, σαν του Στυλιανίδη κλωτσάνε σε δύο παράγοντες: Πρώτον, ο υποψήφιος δεν πρέπει να είναι βουλευτής αφού θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του για να διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή, κάτι που δεν προτίθεται σχεδόν κανείς να ρισκάρει· και, δεύτερον, δεν μπορεί να επιλεγεί πρόσωπο που έχει καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων, μια και θα είναι σαν να επιβραβεύεται που πήγε κόντρα στην κεντρική γραμμή. Κάτι που θα φέρει αντιδράσεις.
Αγνωστη συνοδεία
Στη συνοδεία του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό βρισκόταν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος. Αν και αθόρυβος, ο κ. Ντόκος είναι από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εστω και αν κάποιοι θέλουν να αποδομήσουν εντελώς την ιδέα, ούτε καν τον θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχει μείνει στα χαρτιά.
«Αγρια εμπειρία»
Μένω στην Οδησσό, καθώς μέλος της ελληνικής αποστολής περιέγραφε σε παρέα στο Βουκουρέστι τα όσα έζησαν μετά την επίθεση με τον ρωσικό πύραυλο. Η περιγραφή ήταν γλαφυρή, καταλήγοντας στην εξής διαπίστωση: «Ηταν άγρια εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία». Αναλύοντας, δε, τις λεπτομέρειες της επίθεσης, περιέγραφε πως ο χώρος όπου βρίσκονταν ήταν τελείως ανοιχτός «χωρίς δυνατότητα κάλυψης», προσθέτοντας ότι αν ο πύραυλος έφυγε από την Κριμαία, έφτασε σε δευτερόλεπτα στην Οδησσό, κάτι που έκανε την ουκρανική αεράμυνα ευάλωτη.
Οι 89 κατά της Ούρσουλα
Με 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίστηκε εκ νέου υποψήφια από την πλευρά του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Η Γερμανίδα πολιτικός ήταν μοναδική υποψήφια και έλαβε 400 ψήφους υπέρ και 89 κατά. Στο συνέδριο έκανε αίσθηση πως υπήρξαν 89 σύνεδροι που δεν την ψήφισαν, με τους περισσότερους να ψάχνουν από πού προήλθαν οι διαρροές. Η… έρευνα έδειξε ότι στην πλειονότητά τους όσοι καταψήφισαν ήταν Γάλλοι και Ισπανοί και ολίγοι Σλοβένοι, αναβιώνοντας ένα άτυπο «νότιο» μέτωπο κατά της βόρειας υποψηφιότητας.
Η «πηγή του κακού»
Ενώ το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα περνούσε μια εσωκομματική νηνεμία έχει περάσει πλέον, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, σε φάση εσωστρέφειας. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη βλέπουν, ωστόσο, διαφορετικά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών, θεωρώντας πως η «πηγή του κακού» είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Οπως εξηγούσε «προεδρικό» στέλεχος, το μίνι αντάρτικο που έκανε ο βουλευτής της Αν. Αττικής με τη γνωστή κοινή εκδήλωση με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, «ξεσήκωσε» και άλλα στελέχη, που θέλουν να έχουν μερίδιο στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική είναι η φράση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έλεγε «δεν θα μου τη βγει εμένα ο μικρός», εννοώντας τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Χωρίς να μιλήσει
Μένω στο ΠΑΣΟΚ, μια και πηγή του κόμματος μου επισήμανε κάτι που πρόσεξαν λίγοι: στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα δεν πήρε καθόλου τον λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, κάτι που προφανώς είναι παράδοξο και δεν είναι τυχαίο. Οι ίδιες πηγές λένε πως οι σχέσεις της γραμματέως του κόμματος με την ηγετική ομάδα είναι στο ναδίρ, μετά την απόφαση της Λιακούλη να απόσχει από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων. Αυτό που της χρεώνουν είναι ότι δεν μπορεί η γραμματέας να πηγαίνει κόντρα στην κεντρική γραμμή, αφού με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με πολλούς βουλευτές τελικά να επιλέγουν την αποχή.
Προσωπική κόντρα
Κλείνω με ΠΑΣΟΚ μια και, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου δεν είναι πλέον κακές, αλλά ανύπαρκτες. Και οι λόγοι, όπως λένε όσοι ξέρουν, δεν είναι μόνο πολιτικοί, αλλά η κόντρα τους έχει πλέον στοιχεία προσωπικά.
Γιατί θέλει την έδρα
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για την πιθανότητα να πάρει τελικά έδρα στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ξεκινήσει τυχαία. Δεν πάει πολύς καιρός που σας έγραφα πως η σχέση του προέδρου του κόμματος με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, δεν διάγει την καλύτερη περίοδό του και η πιθανότητα να πάρει τελικά την έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης συνεπάγεται πως ο κ. Φάμελλος θα σταματήσει να είναι πρόεδρος της Κ.Ο.
Εντός η Σπυράκη
Οι πληροφορίες λένε πως η Μαρία Σπυράκη θα είναι τελικά εκ νέου στις ευρωλίστες της Ν.Δ., αφού έχει πάρει το σχετικό πράσινο φως.
Προβολέας
Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ήταν ένα δύσκολο από τη φύση του νομοσχέδιο που απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς. Για τον λόγο αυτόν, στο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος κράτησε αυτή τη δύσκολη ισορροπία ενώ πέτυχε και κάτι ακόμη: φώτισε λόγω της πολιτικής καταγωγής του τη στάση του ΠΑΣΟΚ. «Ούτε ο 20χρονος εαυτός μου θα συνεργαζόταν με αυτό το ΠΑΣΟΚ, είστε κακή εκδοχή της Νέας Αριστεράς», είπε από τα υπουργικά έδρανα, κάτι που λειτούργησε ως προβολέας στην κεντρική κυβερνητική στρατηγική. Το 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στα μη κρατικά ΑΕΙ και ο Πιερρακάκης αποτέλεσε τον καλύτερο κράχτη για να τους πει «κάντε το όπως εγώ».