Αγρότες: «Δεν λάβαμε απαντήσεις» – Νέα συνάντηση την Παρασκευή

Αγρότες: «Δεν λάβαμε απαντήσεις» – Νέα συνάντηση την Παρασκευή

Αποζημιώσεις, χρήση γης και λογαριασμοί ρεύματος, τα ανοικτά μέτωπα στη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη 15μελή επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας, οι αγρότες ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Δήλωσε δε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας, καθυστερήσεις καταγράφονται στην αποκατάσταση των ζημιών του Εβρου.

Νέα συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τους φορείς

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ευθύμιο Φωτεινό οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας θα συναντηθούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως υποστήριξε ο κ. Φωτεινός, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ακριβής ώρα συνάντησης θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σημείωσε.

«Δίκαια πολλά από τα αιτήματα»

«Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχει προχωρήσει η συζήτηση, στην οποία λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, για το αγροτικό πετρέλαιο. (…) Η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική».

Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες». «Εγινε μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής -και αυτό αφορά και το συλλαλητήριο το οποίο έγινε στην Αθήνα».

Αναφορικά με το masterplan για τη Θεσσαλία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η ολλανδική εταιρεία HVA παρουσίασε την περίληψη ενός πολύ αναλυτικού σχεδίου παρεμβάσεων το οποίο και θα συζητηθεί στη συνέχεια και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα. Στο τεχνικό -θα έλεγα, γραφειοκρατικό- επίπεδο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Eπιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα».

Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Ακη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT