Υπόθεση Ασημακοπούλου: Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και της αποπομπής

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και της αποπομπής

Αποσύρθηκε από την ευρωλίστα της Ν.Δ. η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, λόγω της υπόθεσης των emails προς τους αποδήμους

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στον απόηχο της υπόθεσης που αφορούσε τη μαζική αποστολή μέιλ σε απόδημους Ελληνες από το γραφείο της. Η ευρωβουλευτής, αφού κατέθεσε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως της ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν το γνωστό θέμα της αποστολής newsletter, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την απόσυρσή της από το ευρωψηφοδέλτιο: «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», αναφέρει, τονίζοντας ότι τώρα τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές, με τις οποίες, όπως είπε, θα συνεργαστεί για να αναδειχθεί η αλήθεια. Η παραίτηση της κ. Ασημακοπούλου δεν ήταν όμως η μόνη. Λίγο μετά έγινε γνωστό πως παραιτείται και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Αμεση η αντίδραση Μητσοτάκη στην υπόθεση των μέιλ – Η κυβέρνηση τονίζει ότι όσα συνέβησαν δεν έχουν καμία σχέση με την επιστολική ψήφο.

Τον Μάιο του 2023

Η αιτία της αποπομπής και της παραίτησης ήταν το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας που έγινε από το Μαξίμου και την οποία είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς τότε είπε πως το ζήτημα «πρέπει να διερευνηθεί» και πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα», είχε καταλήξει και η έρευνα έδειξε τα εξής: συνεργάτις του γ.γ. Εσωτερικών είχε διαρρεύσει τη λίστα στον γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκο Θεοδωρόπουλο και από εκεί έφθασε στην κ. Ασημακοπούλου. Ολα τα παραπάνω φέρεται να συνέβησαν τον Μάιο του 2023, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα –εβδομάδες, μήνες– πριν από την αποστολή των μέιλ που έγινε. Ομως, το πρόσωπο αυτό (ο Θεοδωρόπουλος) τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Εχει πολύ μεγάλη σημασία για να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης».

Η κυβέρνηση, μετά τις δύο παραιτήσεις και τη μία αποπομπή, εστιάζει σε δύο σημεία: Πρώτον, τα όσα συνέβησαν δεν έχουν καμία σχέση με την επιστολική ψήφο όπως επιχείρησε να υποστηρίξει η αντιπολίτευση «για να πλήξει το project της επιστολικής». Πρόκειται για ζήτημα καθαρά προστασίας προσωπικών δεδομένων και όχι ασφάλειας εκλογών. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο, αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το αμιγώς πολιτικό. Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» Δικαιοσύνης στο Μαξίμου και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως ο πρωθυπουργός κινήθηκε με βάση τις αξίες του, εξ ου και «η έρευνα έγινε από το Μαξίμου» με στόχο να κλείσει το θέμα χωρίς καμία σκιά, με τον ίδιο να επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά. Αυτό που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι πως μέσα από αυτή την υπόθεση η αντιπολίτευση πήγε να πλήξει την επιστολική ψήφο, κάτι που πιθανόν να είχε μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση, καθώς οι προσδοκίες από το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλες. «Δεν μπορούσε να σέρνεται ένα τέτοιο θέμα που αφορά την προστασία δεδομένων», ανέφερε κυβερνητική πηγή. Την ίδια ώρα πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της κ. Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ήταν ένα θέμα που «δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί».

Η αντιπολίτευση πιέζει για ανάληψη πολιτικών ευθυνών

Θέση για το θέμα της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο της ευρωβουλευτού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: «Aλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται –ετεροχρονισμένα– από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο πως «οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν:

– Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών;

– Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή πώς αλλιώς; Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται. Οσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σημειώνει πως επιβεβαιώθηκε με την παραίτηση της κ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου «αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών, με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο».

Τα ερωτήματα παραμένουν, υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κ. Κεραμέως να λογοδοτήσει.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως «προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου και του τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της», προσθέτοντας πως «η αποχώρηση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της».

Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει θέμα διασφάλισης της αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας αλλά και διασφάλισης της ακεραιότητας των εκλογικών δεδομένων, ζητώντας από την κ. Κεραμέως να λογοδοτήσει.

Το ΚΚΕ αναφέρει πως «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής –τουλάχιστον– ευθύνης από την κυρία Κεραμέως και, το πιο σημαντικό, η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ βολάν”».

Από την πλευρά της και η Νέα Αριστερά στοχοποιεί τη νυν αλλά και τους πρώην υπουργούς.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι “καίγοντας” δύο μεσαία κομματικά στελέχη κλείνει την υπόθεση, γελιέται. Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν Βορίδη, Κεραμέως και Μέγαρο Μαξίμου», αναφέρει η Νέα Αριστερά, που υπενθυμίζει πως «ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοφανή αυτή υπόθεση».

Και συνεχίζει πως «τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτο», διερωτώμενη «πόσα ακόμα στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πολιτευτές απέκτησαν πρόσβαση σε αυτή τη λίστα; Γιατί να πιστέψει κάποιος ότι η διαρροή έγινε μόνο σε μία ευρωβουλευτή;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT