Εντός ενός πολωμένου κλίματος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν χθες στη Βουλή για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με αφορμή τη συζήτηση των «πορισμάτων» της εξεταστικής επιτροπής. Το αξιοσημείωτο της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι πως υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις για νέες μάχες στην εθνική αντιπροσωπεία, αυτή τη φορά στη βάση πρότασης ή προτάσεων για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. «Επαναφέρουμε την πρότασή μας να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, βάσει και των νέων στοιχείων», είπε ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς τα νέα στοιχεία και το περιεχόμενο μιας τέτοιας πρότασης.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή, πολύωρη συζήτηση.
Νωρίτερα, και με αφορμή την επισήμανση του κ. Σωκ. Φάμελλου ότι είναι εμφανές πως υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών, ο κ. Βορίδης τον κάλεσε να διευκρινίσει αν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για προανακριτική. «Τα στοιχεία που προέκυψαν, αλλά και αυτά που έχουν αναδείξει στη δημόσια σφαίρα οι γονείς και οι οικογένειες των θυμάτων, είναι αρκετά για να συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή. Ομως, η κυβέρνηση ό,τι και να φέρουμε θα το απορρίψει, θα επιχειρήσει να αμνηστεύσει. Εχουμε ένα πολιτικό δίλημμα. Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις ή να ζητήσουμε να ψάξει όλο τον φάκελο η Δικαιοσύνη;», απάντησε ο κ. Φάμελλος, με τον κ. Βορίδη να αναφερει: «Κατάλαβα ότι από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της προτάσεως για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής».
Κατά τη συζήτηση των «πορισμάτων» στη Βουλή, η Ν.Δ. επέμεινε πως αιτία του δυστυχήματος ήταν τα λάθη του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών.
Την ίδια στιγμή, και απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία διά των Μ. Βορίδη, Αθ. Πλεύρη απέρριψε τις εις βάρος της αιτιάσεις και υπεραμύνθηκε των συμπερασμάτων του πορίσματος της Ν.Δ. πως από την Εξεταστική προέκυψαν ως αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος τα λάθη του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών. Επανέλαβαν, δε, πως υπάρχουν, γενικότερα για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, διαχρονικές ευθύνες και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Επίσης επέκριναν με εντονότατο τρόπο την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Η πολύωρη συνεδρίαση σημαδεύτηκε από στιγμές οξύτατων προσωπικών συγκρούσεων με πρωταγωνιστές κυρίως την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Ν.Δ., ενώ τα βέλη της αντιπολίτευσης δέχθηκε και προσωπικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης για την επιλογή του να μη συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συζήτηση. «Κατά συνήθη πρακτική δεν θέλουμε να υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργού ως εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας σε τέτοιες συζητήσεις», είπε (ΑΝΤ1) μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης και υπενθύμισε ότι δεν είχε συμμετάσχει επίσης στις συζητήσεις επί των πορισμάτων για τις υποθέσεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλου (2020) και Ν. Παππά (2021).
Επίθεση στην κυβέρνηση και μικροί εμφύλιοι
Με κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πλήθος και την κομματική ευθύνη των προσώπων που φέρουν πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες εμφανίστηκαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή διά των αρχηγών και των κορυφαίων στελεχών τους, ορισμένα εκ των οποίων ήταν και μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Ο κ. Σωκ. Φάμελλος, που άφησε αιχμές για την επιλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος να προτείνει εξεταστική και όχι προανακριτική επιτροπή, αφού υποστήριξε τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη –τον έλεγχο του οποίου, ως γνωστόν, από κοινού με τον κ. Κ. Καραμανλή είχε ζητήσει για οικονομικές πτυχές της σύμβασης «717» η Ευρωπαία εισαγγελέας–, κατήγγειλε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό πως φέρουν ευθύνη τόσο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα όσο και τη μετέπειτα «επιχείρηση συγκάλυψης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια «εξεταστική – παρωδία», στράφηκε και κατά του ΚΚΕ σημειώνοντας πως με την πρότασή του έδωσε στη Ν.Δ. «διέξοδο διαφυγής», ενώ επέμεινε στην ορθότητα της απόφασής του να ζητήσει τη συγκρότηση προανακριτικής, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαίας εισαγγελέως. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ν. Ανδρουλάκης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση συμμετείχε στην κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχαν δοθεί στη χώρα μας για τη σύμβαση «717». Για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Από εδώ και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία».
Από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις διαρκείς και χθες αντιπαραθέσεις Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «μικρά σόου», έστρεψε τα πυρά του και προς το ΠΑΣΟΚ επειδή λοιδόρησε την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, ιδιαίτερα για τους αρμόδιους υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία».
«Οσο υπάρχει Ελληνική Λύση, συσκότιση δεν θα υπάρξει ποτέ», υποστήριξε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος και επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον πρωθυπουργό αλλά και στα κόμματα που κυβέρνησαν: Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ («αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι είστε ίδιοι», είπε) και ΠΑΣΟΚ. Κατά της «κομματοκρατίας» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νίκης Δημ. Νατσιός, με Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας να επικεντρώνουν τα βέλη τους στην κυβέρνηση.