Μητσοτάκης: Οχι στην «πολιτική σπέκουλα» για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: Οχι στην «πολιτική σπέκουλα» για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός ζήτησε η Δικαιοσύνη να αφεθεί να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της και να αποδώσει ευθύνες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη γίνεται «πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία των Τεμπών» ζήτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως υπάρχει «συγκάλυψη των ευθυνών», ενώ πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αρκεί να δει κανείς ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση και η εκδίκαση της υπόθεσης φαίνεται να κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς». Καταλήγοντας, ζήτησε να «αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της», γιατί «τελικά αυτή θα αποδώσει ευθύνες», συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση και η διαρκής προσπάθεια αποκόμισης ενός πρόσκαιρου κομματικού οφέλους πάνω στην τραγωδία των Τεμπών δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη γι’ αυτούς που την επιδιώκουν.

Κληθείς να σχολιάσει ο πρωθυπουργός τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ., τόνισε ότι η κυβέρνηση «ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή» και ότι «ουδέποτε θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη» του 2023. Στη φράση του πρωθυπουργού κρύβεται και η στρατηγική επαγρύπνησης του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών, η οποία αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση των πρώτων 28 ονομάτων που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι 28 υποψήφιοι προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

Η Ν.Δ. επισημαίνει πως στην αναμέτρηση του Ιουνίου θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

«Η κάλπη είναι άδεια» έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. μπαίνει σε αυτή την κρίσιμη μάχη από το μηδέν, με το Μαξίμου να αναγνωρίζει πως παρά την πολιτική υπεροχή υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το Νο 1 πρόβλημα, ενώ εσχάτως και η τραγωδία των Τεμπών ρίχνει βαριά σκιά πάνω στην κυβέρνηση. Με βάση τα παραπάνω, από το Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο» και χρειάζεται δουλειά για να μην αμφισβητηθούν όσα έχει πετύχει έως τώρα η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη-κλειδί είναι η σταθερότητα που, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, πρέπει να επιβεβαιωθεί στις εκλογές του Ιουνίου «μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον». Παράλληλα, τονίζονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά διακυβεύματα, όπως το μεταναστευτικό και τα κοινοτικά κονδύλια.

Εκτός όμως από το εξωτερικό διακύβευμα υπάρχει και το εσωτερικό. Την επομένη των ευρωεκλογών, τυχόν υποχώρηση της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ. θα εγείρει αναμφίβολα θέμα κυβερνησιμότητας εντός της χώρας και θα υπάρξει αποσταθεροποίηση. Συνεπώς, η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου «δεν προσφέρεται για αποχή ή για εύκολη διαμαρτυρία», όπως λέγεται. Oσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη κατάφερε τελικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες– να προχωρήσει τη συζήτηση για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας θέτοντας σε μια πρώτη αλλά ουσιαστική βάση το ζήτημα της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής της άμυνας. Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια περί συμφωνίας με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν υπήρχε «καμία συμφωνία, είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT