Το χρονικό της διπλής εξόδου

Γιατί εξωθήθηκαν σε παραίτηση δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήρθε το δημοσίευμα. Και μετά η «λάθος» κοινωνική εκδήλωση, σύμφωνα με τη διαρροή του Μαξίμου. Η εκδήλωση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλώς κοινωνική, αφού τέσσερις ημέρες αργότερα έμελλε να οδηγήσει στην έξοδο τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο, δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τους δύο πολιτικούς λένε πως πάντα ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις τους. Εν προκειμένω, όμως, λόγω της απουσίας του κ. Μητσοτάκη στον Καναδά, λέγεται ότι μπορεί να συμμετείχαν αυτοβούλως στην «κοινωνική εκδήλωση», με πρόθεση να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του εκδοτικού συγκροτήματος που είχε δημοσιεύσει τα περί «μονταζιέρας» στα Τέμπη.

Το κατά πόσον ήξερε ή όχι ο πρωθυπουργός την επίσκεψη, απαντήθηκε, ισχυρίζονταν κυβερνητικές πηγές, με την ίδια την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από «επιχειρηματικά συμφέροντα».

Το μήνυμα αυτό κρίθηκε ότι είχε υπονομευθεί από την επίσκεψη Παπασταύρου και Μπρατάκου το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην οικία του εκδότη της εφημερίδας που είχε φιλοξενήσει το δημοσίευμα-θρυαλλίδα για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αλλες πηγές επέμεναν, πάντως, ότι της επίσκεψης είχε προηγηθεί ρητή ενδοκυβερνητική συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής.

Στους δύο πρωθυπουργικούς συνεργάτες χρεώθηκε ότι εμφανίστηκαν σε ομήγυρη πλέον των 10 ατόμων, γεγονός που τους εξέθεσε σε διαρροές περί χαλαρής ατμόσφαιρας και εκμυστηρεύσεων. Αλλη πηγή πληροφόρησης διευκρίνιζε, ωστόσο, στην «Κ» ότι του κοινωνικού μέρους της εκδήλωσης είχε προηγηθεί ιδιωτική συνομιλία, τα κατευναστικά αποτελέσματα της οποίας διαβιβάστηκαν και έγιναν δεκτά με ικανοποίηση.

Από το Μαξίμου μεταφερόταν η εκτίμηση πως η παραίτηση των δύο δεν ακυρώνει «τη μεγάλη προσφορά τους, ούτε καταλύει τον προσωπικό δεσμό τους με τον πρωθυπουργό».

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε πάντως στην Ελλάδα από τον Καναδά την Τρίτη το πρωί. Μία ημέρα αργότερα, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι οι δύο στενοί συνεργάτες του είχαν βρεθεί στην έδρα των «επιχειρηματικών συμφερόντων» που η κυβέρνηση είχε εν τω μεταξύ καταγγείλει, κάτι που εξουδετέρωνε την κυβερνητική γραμμή και έδινε επιχειρήματα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να βάζει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους. Με τη συζήτηση στη Βουλή να είναι σε εξέλιξη, έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ερωτήματα για το πώς πήγε «το ραντεβού της εκτόνωσης», κάτι που άρχισε να τεντώνει τα νεύρα στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον αυτο-υπονομευτικό αντίκτυπο που είχαν οι παραπολιτικοί ψίθυροι.

Η συνάντηση των τριών

Ο πρωθυπουργός είχε καταλήξει, πλέον, ότι το ραντεβού που είχαν κάνει οι συνεργάτες του έχρηζε ριζικής αντιμετώπισης. Η απόφαση είχε ληφθεί. Κάλεσε τους δύο στενούς συνεργάτες του στο γραφείο του. Στη συνάντηση ήταν μόνο οι τρεις τους. Τι ακριβώς ειπώθηκε είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα το ραντεβού δεν πήγε καλά, καθώς το κλίμα που υπήρχε τις επόμενες ώρες εντός του Μαξίμου ήταν παγωμένο. Κανείς όμως στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού δεν περίμενε ακόμη πως επίκειτο διαζύγιο. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους λίγη ώρα προτού ανέβει στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ώστε να πραγματοποιήσει την ομιλία του χωρίς «βαρίδια», μια και με τις παραιτήσεις ανά χείρας ουδείς μπορούσε πλέον να του προσάψει «διπλή γλώσσα».

Τα κενά

Ασχετα από τη λάθος κίνηση που τους χρεώθηκε, οι κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος αξιολογούνται ακόμη ως δύο πολύ ικανά και έμπιστα στελέχη, που άφησαν θετικό αποτύπωμα στο κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν ο κ. Μπρατάκος κατάλαβε τον αντίκτυπο του θέματος, εξέφρασε γοερώς τη μεταμέλειά του, λέγοντας «τι έκανα στον πρόεδρο;». Και από το Μαξίμου, όμως, σε δεύτερο χρόνο, μεταφερόταν η εκτίμηση πως η λανθασμένη κίνηση των δύο δεν ακυρώνει «τη μεγάλη προσφορά τους, ούτε καταλύει τον προσωπικό δεσμό τους με τον πρωθυπουργό». Το ερώτημα είναι τώρα ποιος θα αναπληρώσει τις θέσεις τους, καθώς τα θέματα τρέχουν. Από το Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως η κάλυψη των κενών θα επιχειρηθεί με εσωτερικές μετατάξεις. Ο Γιώργος Μυλωνάκης, που ακούστηκε πως μπορεί να μετακομίσει στο Μαξίμου, θα παραμείνει στη θέση του, ως γενικός γραμματέας της Βουλής. Ενα κομμάτι των αρμοδιοτήτων του Σταύρου Παπασταύρου, που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό έργο, μπορεί να σηκώσει ο κ. Στ. Κουτνατζής, νυν γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ο οποίος έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, και το «πασπαρτού» Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναλάβει μέρος του άτυπου χαρτοφυλακίου του κ. Παπασταύρου. Κρίσιμο, ωστόσο, είναι τι θα γίνει και με τη θέση του κ. Μπρατάκου, ο οποίος αποτελούσε τον «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού, κάνοντας πολλά ραντεβού και έχοντας σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των εκλογών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT