Βουλή: Πολιτική κόντρα για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας

Βουλή: Πολιτική κόντρα για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Πυρά από ΚΚΕ, εξηγήσεις ζητά η Πλεύση Ελευθερίας. Για υποκρισία και επικοινωνιακή εκμετάλλευση τους κατηγορεί η κυβέρνηση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με φόντο τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να νομοθετηθεί, ως προς το ποινικό σκέλος, ο όρος γυναικοκτονία. «Εχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας που αφορά στην εγκληματικότητα, στην ενδοοικογενειακή βία, στην πολιτική προστασία», σχολίασε σε συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΪ. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η οποία απερρίφθη, με την κυβέρνηση, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, να κατηγορεί για υποκρισία και επικοινωνιακή εκμετάλλευση την αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει τη νομική αναγνώριση του όρου (…) λίγο πριν φύγει από την εξουσία ψήφισε έναν ποινικό κώδικα. Σε αυτό τον ποινικό κώδικα, στην ανθρωποκτονία, που είναι και η γυναικοκτονία, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια η μοναδική ποινή, η μεγίστη των ποινών, έβαλε ισόβια ή ποινή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένας δολοφόνος, γυναικοκτόνος να μπορεί να πάρει ποινή, όχι μόνο 15, ακόμα και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι εκτός φυλακής (…) Εμείς επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84.

«Οταν κάποιος έρχεται και λέει να αποκτήσει ένα αδίκημα επιβαρυντική περίσταση, επειδή είναι γυναικοκτονία, ενώ η ποινή του αδικήματος αυτού είναι τα ισόβια, στην πραγματικότητα κάνει επικοινωνιακό σόου. Γιατί κάνει επικοινωνιακό σόου; Γιατί από τη στιγμή που γνωρίζουν, νομίζω, αυτοί που το προτείνουν ότι η μεγίστη των ποινών είναι ισόβια κάθειρξη, τι θέλουν να πουν; Να επανέλθει η θανατική ποινή; Φαντάζομαι τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Ούτε θέλω να πιστεύω ότι προτείνουν να πάνε τα ισόβια για τη γυναικοκτονία και αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, βασικά όπως το περιγράψαμε πριν, να μειωθεί η ποινή για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος, πάνω σε μια στυγερή δολοφονία, πάνω σε ένα τραγικό γεγονός, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, το μόνο που να ενδιαφέρει κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, για να κάνουν μια πρόταση η οποία στην πραγματικότητα, στη νομική της διάσταση, όχι στην κοινωνική που συμφωνούμε όλοι, δεν έχει κανένα αντίκρισμα».

Ξανθόπουλος: Πρέπει να γίνει ορατή η έμφυλη βία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε: «Δεν δημιουργούμε ξεχωριστό αδίκημα. Εφόσον έχει τα έμφυλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στην τροπολογία μας, αυτό άνευ άλλου καθιστά την πράξη της δολοφονίας της γυναίκας, γυναικοκτονία», τόνισε.

«Οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό και ποινικό επίπεδο. Οχι τυποποιώντας άλλης μορφής έγκλημα, αλλά κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση. Εχετε σθεναρές αντιρρήσεις. Θα έρθει η στιγμή που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι τις θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο και η κοινωνία θα προσδιορίσει με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο έγκλημα», πρόσθεσε. 

«Tο ποινικό και δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε από τη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

ΠΑΣΟΚ: Διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε για το θέμα το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Το αφήγημα νόμος και τάξη της κυβέρνησης κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως, «υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας και από την άλλη δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά και η Πλεύση Ελευθερίας. 

ΚΚΕ: Ντροπή να μένουν απροστάτευτες οι γυναίκες

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε σχετικά: «Ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση, που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες. Εδώ και τώρα να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Ο αστυνομικός είναι για τον πολίτη. Ο νόμος και η τάξη απαρέγκλιτοι κανόνες», ενώ ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης υποστήριξε πως «ο φρουρός που παρακολουθούσε απαθής τη δολοφονία ήταν μπλεγμένος σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Ιωάννης Κόντης είπε πως «πολλές φορές αυτοί που τιμωρήθηκαν είναι αστυνομικοί όταν χρειάστηκε να επέμβουν σε περιστατικά βίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT