To χαρτί της συσπείρωσης και του κινδύνου της «ανέξοδης διαμαρτυρίας», που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πισωγύρισμα, αναμένεται να παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αυξήσει όσο το δυνατόν τα ποσοστά του.
Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του χθες το βράδυ στο Ζάππειο, κατά την έναρξη του «πανηγυρικού» συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά το κλείσιμο της ομιλίας του είχε εκτενείς αναφορές στις επικείμενες ευρωεκλογές, στέλνοντας μήνυμα (επανα)συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε καθαρό μήνυμα κατά της ψήφου διαμαρτυρίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «μια κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», που θα φωτίσει «τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας», τονίζοντας πως «η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμα».
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η συνέχεια του κυβερνητικού έργου είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή στο αύριο, αλλά και βασικός όρος για να μην αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας προς την πρόοδο, «γι’ αυτό και πρέπει να αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να φέρει ξανά την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και των πειραμάτων», ειδικά από τη στιγμή που «έχουμε μια αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, αλλά και χωρίς ηθικούς φραγμούς», η οποία εργαλειοποιεί ακόμη και εθνικά τραύματα όπως η τραγωδία των Τεμπών.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα πως «στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό» ούτε «για ανέξοδες διαμαρτυρίες», καλώντας το «ευρύ μεταρρυθμιστικό ρεύμα», που δημιουργήθηκε στις ρίζες του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», αποτυπώθηκε στη μεγάλη κυβερνητική αλλαγή του 2019 και επιβεβαιώθηκε στον διπλό εκλογικό θρίαμβο του 2023, να «στείλει το μήνυμα της σιγουριάς και της συνέχειας».
Οι πρώτοι άξονες
Από εκεί και πέρα η ομιλία του πρωθυπουργού είχε ακόμη τέσσερις άξονες, ένας εκ των οποίων είχε το κομμάτι της αυτοκριτικής, με αναφορές στις «διαχρονικές παθογένειες» που έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στο τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας μπροστά σε αστυνομικό τμήμα.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτά τα εμπόδια «δεν μας αποτρέπουν ούτε μας οδηγούν να κατεβάζουμε τον πήχυ, αντίθετα, δικαιώνουν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής».
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, εμπεριείχε ιστορικές αναφορές στη Ν.Δ., τονίζοντας τη σύνδεση του κόμματος με τη δημοκρατία, κάτι που αναδεικνύει πως «το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή άντεξε στο πέρασμα του χρόνου».
Ακόμη «απαντούσε» σε όσους λένε πως η Ν.Δ. έχει αλλοιωθεί ιδεολογικά, λέγοντας πως «οι πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας είναι και μένουν πανίσχυροι και είναι η πίστη στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον κοινοβουλευτισμό, η προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου». Παράλληλα όμως, τονιζόταν πως οι ιδέες ανανεώνονται, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να αποτελεί, σήμερα, το πιο ανθεκτικό κόμμα της Μεταπολίτευσης, αλλά και την ισχυρότερη και μαζικότερη κεντροδεξιά δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είχε πολλές αναφορές τόσο στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση, όπως οι μεταναστευτικές εισβολές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντεπεξήλθε, όσο και στους στόχους από εδώ και στο εξής, με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια και στις λειτουργίες του κράτους.